avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violarea secretului corespondentei sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violarea secretului corespondentei sau nu?

In situatia in care unui angajat ii este deschisa de catre conducere corespondenta care ii este adresata personal, dar care vine pe adresa angajatorului, iar uneori scrisoarea nici nu mai ajunge la angajat, putem vorbi de violarea corespondentei?
Multumesc!
Aici e o problema: de unde sa stie cei de la firma ca e vorba de corespondenta personala si nu scrisori adresate lui ca angajat al firmei? Inainte de deschiderea corespondentei nu puteau cunoaste acest lucru, iar daca nu mai lucra acolo, ar fi putut da scrisorile la masina de taiat fara a le mai deschide. Iar daca le-au distrus ulterior pentru ca nu aveau legatura cu firma, ci cu viata personala e greu de dovedit ca ar fi vorba de rea intentie si nu pur si simplu de facut curat la birou. Sa zicem ca au stat o luna intr-un dosar, au fost sortate de altcineva ca nefiind relevante si date la distrus.
corespondenta pe adresa de e-mail a firmei nu este corespondenta personala.au voie sa se uite.
Din mesaj se intelege ca e vb de scrisori trimise prin posta si ca inca destinatatrul lucreaza la acea firma.
E vb de violarea secretului corepondentei cat deschizi o scrisoare care nu ti-e adresata.

Aici e o problema: adresata cui? Lui sau firmei? Chiar daca e numele lui pe scrisoare, nu rezulta ca ar fi vorba de corespondenta personala, ci orice om intreg la minte ar porni de la premiza ca este corespondenta pentru firma, adresata lui ca angajat sau oricarui alt angajat care-i tine locul cat timp e in vacanta sau are alte treburi mai importante (de ex. daca e director, o deschide secretara pentru ca pentru asta primeste leafa, pe urma o pune pe biroul lui, alt functionar care-i tine locul face curat pe birou si arunca scrisoarea la gunoi, etc.). Abia dupa deschiderea scrisorii ar putea rezulta ca scrisoarea are caracter intim. Iar scrisorile intime nu se trimit la serivici, ci acasa. Nu se poate demonstra intentia de a comite o contraventie/infractiune. Mai multe despre asta pe [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
tgeorgescu, utilizator
Poate nu i se cunoaste omului adresa de acasa , ci locul unde munceste.
E usor sa ghicesti ca ii e adresata persoanei cat pe plic e numele lui X si nu al firmei. Daca pe plic ar fi numele societatii in atentia angajatului, ar fi altceva.
Bineinteles ca se prea poate ca si daca depune plagere penala sa nu se intample nimic tocmai pe aceste motive.. ca e o greseala, ca s-a interpretat ca s-a adresat firmei etc, etc.

Alte discuții în legătură

Violarea secretului corespondentei min90 min90 Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu violare secretului corespondentei. Cazul meu: am avut de primit un plic cu documente. La destinatar, era trecut ... (vezi toată discuția)
Distrugere corespondenta afisata - nup 195 cp marilyn31 marilyn31 Am facut cu ceva timp in urma o plangere in baza unor infractiuni prev si ped de 195 Cod pen. - Violarea secretului corespondentei. In fapt am sesizat organele ... (vezi toată discuția)
Protectia dreptului la viata privata.daune morale. ContSters74561 ContSters74561 Avem trei categorii de infractiuni care aduc atingere vietii private: - cele prin care se violeaza intimitatea(violarea de domiciliu, violarea secretului ... (vezi toată discuția)