avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Cinci surori mostenesc casa parinteasca.Una dintre ele a locuit si locuieste in casa respectiva cu familia ei.Celelalte surori pot sa-i ceara dupa un moment dat ca ea sa s paraseasca locuinta respectiva cu familia ei ,motivul celorlalte surori fiind acela ca vor sa vanda casa? Ma gandesc ca fiecare are drepturi egale si daca una dintre ele nu este de acord sa vanda este de ajuns ca contractul de vanzare-cumparare sa nu poate fi incheiat,nu? Adica cea care locuieste momentan in casa respectiva spune: eu nu semnez,celelalte n-au ce sa faca nu pot vinde casa fara acordul fiecareia.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: b.stefan78 , utilizator 15:06, 11 Martie 2009
La momentul cand in instanta se solicita partajarea unui bun imobil, la atribuirea acestuia, conform normelor legale se tine cont de cateva criterii. Unul dintre aceste criterii la atribuire este chiar posesia . Prin urmare sora d-voastra care locuieste acolo are sanse mari sa poata ramane ea in imobil si sa plateasca sulte celorlalte mostenitoare conform cotelor legale.. Trebuie sa aveti in vedere si acest fapt, de altfel foarte important.
pot sa va rog si eu sa-mi dati legea in care se prevede acceptarea mostenirii in termen de 6 luni,deci as vrea sa vad mai exact ce prevede aceasta lege,daca de exemplu dupa moartea parintilor,trebuie intocmit certificatul de mostenitor dupa 6 luni?sau dupa intocmirea certificatului de mostenitor are 6 luni de la acceptarea mostenirii? Multumesc
Daca doriti sa va aplecati spre studiu, articolele relevante din Codul civil sunt 685 - 700 (dar explicatiile pe marginea lor pot ocupa linistite vreo juma' de tratat de drept care se studiaza in anii terminali ai facultatii - adica mai sunt necesare o gramada de alte cunostinte din urma pentru a pricepe nuantele).

Art. 700 c. civ. "dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii"

Deschiderea succesiunii = data mortii celui despre a carui mostenire e vorba.
Acceptarea mostenirii se face in 6 luni de la data mortii. Adica manifestarea de vointa a posibilului mostenitor de a-si insusi titlul sau calitatea de erede (succesor, mostenitor). Adica: vreau sau nu vreau sa primesc mostenirea. Ceea ce romanul a exprimat prin zisa: Dumnezeu iti da, da' nu-ti baga in traista (trebuie sa te exprimi in acest sens).
Acceptarea poate fi facuta prin declaratie expresa (act scris) ori poate sa rezulte din acte sau fapte concludente care lasa a se presupune neaparat intentia de acceptare (de pilda preluarea bunurilor succesorale - folosinta exercitata de sora care locuieste in casa poate fi socotita o astfel de acceptare tacita: plata impozitelor, etc. Dar nu maturatul curtii ori vopsitul gardului, pentru ca acestea sunt echivoce.

Eliberarea certificatului de mostenitor se poate face si peste o gramada de ani. Importanta este dovada acceptarii. Cand posibilii mostenitori nu se cerata intre ei, e simplu: fiecare recunoaste ca celalalt ar fi acceptat si dovada la notar e o ...spoiala. Cand incepe balciul, dovada acceptarii devine mai complicata. Unul dintre mostenitori putand sa ceara instantei sa constate ca el este singurul acceptant, iar ceilalti sunt straini de mostenire prin neacceptare.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2009
romascanu, moderator
Buna ziua! As avea si eu o intrebare, care nu sunt sigura daca are neaparat legatura directa cu topicul acesta.
Bunicii mei vor sa imi lase mie apartamentul lor, ei avand doi copii, pe mama si inca un fiu. Ambii bunici sunt de acord si au dorit sa urgenteze demersurile. Eu sunt minora, am doar 17 ani si am vrea sa stim prin ce act incheiat pot intra eu in posesia apartamentului, fara ca altcineva sa poata ataca ulterior acest act in instanta. Multumesc anticipat!
Tot nu mi-a raspuns nimeni concret la intrebarea mea :) .Daca sora care locuieste momentan in casa, nu are de unde sa-si plateasca surorile-adica pe celelalte mostenitoare (dintr-o pensie de boala de 400 roni),ce pot sa faca celelalte surori? S-o dea pe ea in judecata,s-o forteze sa paraseasca casa ,s-o forteze sa fie fie de acord cu vanzarea casei? Eu asta nu am inteles!!!

Alte discuții în legătură

Mostenire ana&dan ana&dan suntem 3 surori,una dintre noi nu vrea sa vanda imobilele pe care le-am mostenit,cum se poate proceda in acest caz ca fiecare sa-si ia partea din mostenire. (vezi toată discuția)
Acceptarea mostenirii dodorina49 dodorina49 Bunaseara, explicati-mi cva rog cum se face ,ce inseamna acceptarea mostenirii.Suntem 4 surori.In timpul vieti mama a facut un contract de intretinere cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiune , se poate vinde un imobil fara acordul unuia dintre mostenitori sabrina1980 sabrina1980 Buna seara , ar putea sa se vanda un imobil fara acordul unuia dintre mostenitori ex tata si sora vrea sa vanda eu nu , o pot face fara mine ? (mama find ... (vezi toată discuția)