avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea mostenirii

Bunaseara,
explicati-mi cva rog cum se face ,ce inseamna acceptarea mostenirii.Suntem 4 surori.In timpul vieti mama a facut un contract de intretinere cu o sora pt.1/2 din casa, terenul(gradina) aferent casei a ramas in proprietatea dansei.Dupa moartea mamei(1990) nu am facut succesiune pentru acest teren,dar eu si sora ce a mostenit casa l-am folosit fiecare cite 1/2 si am platit la primarie impozitele pentru el.Celelalte surori mai pot avea pretenti asupra lui?:((
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:56, 1 Noiembrie 2010
Acceptarea succesiuni se face in termen de 6 luni de la moartea celui care lasa mostenirea. Aceasta acceptare pote fi expresa sau tacita in acest ultim caz mowstenitorii trebui sa faca anumite acte care sa le caracterizeeze situatia cum ar fi ce ati spus dv. sa folosesca bunurile din succesiune sio sa plateasca impozit.Celelelate surori sunt straine de succesiune si nu por emite nici o pretentie daca dv va opuneti
La o prima vedere, asa ar parea, ca celelalte doua au pierdut termenul in care ar fi putut sa ceara partea care li se cuvine, prin lege, intrucat nu si-au revendicat acest drept in termen de 6 luni si sunt prea departe in a putea invoca acciptarea tacita. Acum, mama dvs. a dorit sa gratifice sora doar cu 1/2 din bunuri, celalalte urmand a fi impartite in mod egal, intre toti copiii.E bine sa va reamintiti ce a dorit mama dvs.? si apoi sa consultati un avocat de pe raza teritoriala unde se afla bunurile mostenirii, surorile dvs. probabil deja au facut-o.:)
Va multumesc pentru lamuriri,dar asa fiind situatia mai am o nelamurire.Tata a decedat (1980) si la succesiunea facuta eu si sora care a incheiat contract intretinere cu mama am mostenit cate 1/4 cin casa si teren celelalte surori au renuntat. La inceierea contractului de intretinere mama nu a putut sa instraineze(vinda)terenul1/2.din acesta 125mp.a trecut in proprietatea statului restul a ramas in proprietatea mamei.Cu acceptul mamei si al surori mostenitoare(prin semnatura de acord data pe cererea de eliberare a autorizatiei de consrtuctie) mi-am construit o casa pe 1/2 din gradina.Acum vreau sa intabulez casa si restul de teren(am intabulat 1/4 din tot dar folosesc 1/2.Cum fac.pot fara surorile care acum ar ridica pretenti?
Va doresc o zi buna si sa dea Dumnezeu bine tuturor.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
dodorina49, utilizator
buna ziua.
nu puteti fara acceptul celorlalti succesori . trebuie sa procedati la dezbaterea succesiunii si ulterior puteti face un partaj voluntar, prin care celelalte surori cedeaza cota lor succesorala, in schimbul unei sulte, catre dvs.
daca doriti sa procedati altfel .. riscand sa rupeti relatiile cu surorile dvs., puteti introduce actiunea de partaj succesoral in instanta , invocand prescriptia dreptului de optiune succesorala pt. surorile care ar ridica pretentii la succesiune .
in acest fel dansele sunt decazute din dreptul de succesori si masa succesorala se va imparti doar intre dvs. si cealalta sora .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune jon58 jon58 parintii decedati de peste 20 ani . din partea tatalui nu am facut succesiune si cred ca nu sunt pretentii. din partea mamei nu s a facut succesiune dar sunt ... (vezi toată discuția)
Detin din 1985 1/4 dintr-o proprietate dorina49 dorina49 Suntem 4 surori. Dupa moartea tatalui s-a facut succesiunea la care 2 surori si mama, au remuntat la mostenire. o alta sora am acceptat mostenirea. parinti ... (vezi toată discuția)
Mama si sora nu vor sa-mi primesc partea de mostenire tuschiri tuschiri Tata a decedat in februarie 2009.El locuia impreuna cu mama intr-o casa facuta de ei,dar care era numai pe numele tatalui meu. Mai am o sora. Dupa deces mama ... (vezi toată discuția)