avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare din tara cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare din tara cu minor

Buna. Am fost casatorit timp de 10 ani. A urmat un divort "fara avocati" , la finalizarea caruia instanta a hotarat "minorul ramane in ingrijirea mamei, iar tatal are obligatia la o pensie alimentara in quantum de 25% din venitul realizat". Definitiva, IREVOCABILA, LEGALIZATA. Am deschis apoi un proces de reancredintare minor, incercand sa iau minorul la mine, fara a fi favorabil mie. Insa, la finalizarea procesului, au ramas niste puncte clare : tatal va lua minorul odata la doua week-enduri la domiciliul sau, in fiecare vacanta cate o saptamana, in vacanta de vara o luna, plus de asta tatal are dreptul la cresterea si educarea minorului " .
La o saptamana de la plecarea mamei cu copilul din tara, am aflat despre plecarea lor in Spania, nimeni nu mi-a cerut acordul scris sau verbal, iar la politie figureaza copie de pe prima sentinta, desi cea de a doua era definitiva si irevocabila, legalizata si de catre mine si de catre fosta sotie? E legal ceea ce a facut fosta sotie ?
Sa nu mai punem in calcul faptul ca pensia alimentara mi se retine lunar, iar la 3 ani dupa plecarea din tara, au trebuit sa revina pentru reanoirea pasaportului, si a ridicat pensia cumulata, bani din care minorul nu a benefeciat ABSOLUT DELOC , banii folosindu-i fosta sotie pentru intretinerea locuintei actualului sot , locuinta pe care o are in tara, mentionand ca acesta nu a avut niciodata un loc de munca, nici in tara, nici in Spania, unde locuiesc impreuna de 5 ani. Acum urmeaza sa revina in tara, deoarece minorul implineste 14 ani si trebuie sa isi faca carte de identitate.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:40, 18 Iunie 2013
Chiar daca dvs.aveti un program de vizitare,inteleg ca mama are o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare minor.
Daca am inteles eu corect,mama avea dreptul sa plece cu copilul din tara,fara a fi nevoie de acordul dvs.
Cu privire la pensia de intretinere,dvs.nu puteti hotara cum anume sa-i cheltuiasca.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Pai in urma celui de al doilea proces, pe sentinta scrie ca "mama nu are dreptul de a-i ingradi tatalui dreptul la cresterea si educarea minorului", pe de alta parte.....ce sens mai au atunci in sentinta mentiunile cu privire la vacante...... La iesirea din tara cu minorul a prezentat la serviciul pasapoarte prima sentinta, nu pe cea de a doua. Dece oare ?
Cand ati obtinut a doua hotarare ? Daca nu ati obtinut reincredintarea copilul si nici exercitarea autoritatii parintesti in comun, fosta sotie era libera sa iasa din tara cu minorul fara acordul dvs. Trebuia sa va anunte adresa unde va locui sa va puteti exercita dreptul la vizita, dar probabil ca nici dvs n-ati insistat sa va fie respectat dreptul la vizita, macar in vacante.
Copilul a beneficiat de intretinere, ca doar nu a crescut cu aer.
Dvs aveti datoria sa contribuiti la cresterea copilul , ceea ce si faceti.
Ca mama ii ridica din banca periodic si nu lunar, nu inseamna ca baiatul e lipsit de ingrijire.
Nu e obligatoriu sa revina in tara pt buletin, poate au domiciliul in strainatate

Acum 5 ani sotia a plecat cu minorul in Spania, fara a ma instiinta, atat ea cat si familia ei au tinut in secret acest lucru. Nu mi se pare normal asa ceva. Si-a gasit loc de munca, locuiesc in Spania (fosta sotie si minorul) impreuna cu sotul ei, si-au achizitionat serviciu de internet acolo, au luat legatura cu prieteni si cunostinte comune noua din tara. Am facut rost de ID-ul lor de utilizator pe serviciul de mesagerie, iar cand am facut nenumarate cereri de accept de a fi primit in lista, nimic. Cu trei luni inainte de a reveni in tara (la implinirea celor trei ani initiali), deci dupa mai bine de 2 ani si jumatate am vorbit cu propriul copil pe messenger. Deci cum contribui la crestere si educare ? Nu a fost lasat sa o faca pana atunci. Cand au venit in tara l-a lasat la mine doar doua saptamani, nu o luna de zile, pe motiv ca trebuie sa mearga pe la toate rudele in vizita. Au stat in tara aproape 3 luni........ Nici in acel caz nu a putut respecta legea oare ?
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Costel_71, utilizator
Era datoria dvs.sa va ingrijiti,legal,sa fie pusa in practica hotararea judecatoreasca.
Fosta sotie ar fi trebuit sa va instiinteze cu privire la domiciliul copilului.In hotararea judecatoreasca banuiesc ca este mentionat ca DVS.trebuie sa luati copilul conform programului cu obligatia readucerii in domiciliu.Cam greu Spania Romania.
Repet,nu sotia trebuia sa va puna copilul de dispozitie,dvs aveati un drept castigat si trebuia sa actionati in consecinta.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil

Alte discuții în legătură

Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Procura adno adno buna seara ma numesc A.D sunt divortata din anul 2004 ,am un baiat de 11 ani iar tatal copilului plateste decat pensia alimentara in rest nu este interesat de ... (vezi toată discuția)
Program de vizita in strainatate arramona arramona Buna ziua. Va rog sa-mi da-ti si mie niste sfaturi.Mama unei minore de 4 ani vrea sa-l de-a in judecata pe fostul sot pentru a obtine un program de vizitare a ... (vezi toată discuția)