avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca cu timp partial, angajat minor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca cu timp partial, angajat minor

Buna ziua,
Stim ca cf art.112 În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână.
1) Pentru cele 6 ore/ zi minorul va primi salariul ca la norma intreaga 800 lei, sau redus corespunzator cu orele lucrate??
2) In cazul angajarii cu jumatate de norma, adica 4 ore/zi, ce salariu i se cuvine minorului ? 400 lei/luna sau 534 lei/luna?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:19, 18 Iunie 2013
1) Pentru cele 6 ore/ zi minorul va primi salariul ca la norma intreaga 800 lei, sau redus corespunzator cu orele lucrate??

Parerea mea este ca va primi 800 lei .

2)In cazul angajarii cu jumatate de norma, adica 4 ore/zi, ce salariu i se cuvine minorului ? 400 lei/luna sau 534 lei/luna?

Jumatate de norma pentru minor ar insemna 3 ore/zi ... ceea ce insemna ca se poate 400 lei /luna

Pentru 4 ore/zi , ar insemna 534 lei/luna de la 01.07.2013..

Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Practic daca minorul lucreaza 6 ore/zi are salar/ora mai mare decat daca este incadrat cu timp partial la 4 ore/zi?
Foarte ciudata treaba asta!
Da, pentru ca durata timpului de munca de 6 ore/zi = durata normala a timpului de munca pentru un minor.

HG nr.23/2013 stabileste salariul minim brut pe economie pentru un program complet de lucru
2) in cazul in care minorul lucreaza cu CIM cu timp partial, salariul minim care se acorda va fi de 750/6*4=500.
Puteti sa-i acordati si 534 lei daca doriti, insa nu 400 lei intrucat constituie contraventie.
Florin Cioca, Consilier juridic
Da corect, asa spun legile!
@freelis, Multumesc!

P.S. O alta situatie neclara si care lasa loc la interpretari !
Si daca ar fi doar interpretari nu ar fi bai, dar cand este pe amenzi conteaza.

P.S.2. @florin, Am mers pe 534 lei, caci de la 1 iulie este 800 lei norma intreaga.

Florin Cioca a scris:
... insa nu 400 lei intrucat constituie contraventie.

Sincer nu stiu unde ar incadra-o la contraventie, dar la domnii inspectori te astepti la orice!
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Cim cu timp partial taie taie Buna seara, Am o nelamurire in legatura cu un CIM cu timp partial, si anume: timp de munca 4ore/zi si un salariu de 513lei brut. Salariatul are studii ... (vezi toată discuția)
Salariul minim net pentru normă redusă bună ziua, îmi poate ... Loredana080 Loredana080 Salariul minim net pentru normă redusă . Bună ziua, îmi poate spune cineva care este salariul minim net pentru normă redusă, de 4 sau 6 ore pe zi? (vezi toată discuția)
Salariu minim net pe economie ContSters290705 ContSters290705 cat este salariu minim net pe economie entru o persoana cu norma intreaga 48 ore /saptamana fara deductibiliati gen copii sau pers aflate in ... (vezi toată discuția)