Buna Ziua,
As avea nevoie de sfatul cuiva avizat in urmatoarea speta:
Prietena mea cu sotul ei au avut contract de intretinere cu parintii ei,de acum 30 de ani.Tatal prietenei mele a decedat,raminind doar mama ei.Anul trecut prietena mea a divortat de sotul ei in octombrie.In martie 2012 ea si sotul ei atunci,au fost actionati in judecata de mama ei pt. desfiintarea contractului de intretinere intrucit situatia era f. rea de ani de zile in familie,el recurgind si la violente impotriva mamei ei.Procesul inca nu s-a terminat,mama ei inca nu a reusit sa -si obtina proprietatea,contractul de intretinere inca nu a fost desfiintat de instanta.
Intrebarea mea este: Poate prietena mea sa inceapa si ea proces de partaj dupa divort(bun comun fiind doar casa obtinuta de la parintii ei prin acest contract de intretinere) sau trebuie sa astepte mai intii sa se termine procesul inceput de mama ei?
Va multumesc anticipat pt. ajutor
Sfatul meu este sa astepte terminarea procesului de reziliere si abia apoi sa formuleze partaj de bunuri comune (asta daca mai exista si altceva de impartit). Exista posibilitatea ca urmare rezilierii sa fie obligata mama la plata catre soti a unui drept de creanta ce consta in imbunatatirile efectuate de soti imobilului (asta daca le-au cerut sotii).Si atunci bine ar fi ca in procesul de partaj, prietena sa ceara acest drept de creanta sa fie impartit.
av.M.Hornea
Multumesc mult de raspuns.Nu mai exista nimic de impartit,practic ei ,ca soti,nu au construit nimic acolo,nu au imbunatatit cu nimic imobilul,dimpotriva ,date fiind certurile dintre ei nu sau facut nici un fel de investitii in casa.De aceea mama ei vrea sa-si recapete macar o parte din proprietate(sotul ei fiind decedat) si sa-l poata da pe ginere afara din curte.