avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerare comitet executiv asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerare comitet executiv asociatie

recent, un propietar de aprtament dintr-o scara ,a venit cu o cerere scrisa,in care solicita ,ca membrii comitetului executive,sa fie remunerati.in adunarea generala ,desfasurata in martie 2013,am informat membrii asociatiei,si au fost de acord ,sa se mentina in continuare vechea forma,si anume, scaderea de la plata de la intretinere a unei persoane.remunerarea membrilor va duce la crestereea bugetului,a obligatiilor fiscale,si va genera tot felul de discutii intre locatari.
ce-mi sugerati dumneavoasta?
cu stima,cristi.
Cel mai recent răspuns: Ionel Manolache , Administrator imobile 14:07, 20 Iunie 2013
Care este legatura intre retribuirea membrilor comitetului si scaderea de la plata a unei persoane???
Adunarea generala poate dispune prin votul proprietarilor retribuirea membrilor comitetului executiv
deci:
-dl. propietar propune printr-o petitie,remunerarea membrilor comitetului executiv.
-in adunarea generala,s-a mentinut in continuare vechea forma,si ,anume:neretribuire si scaderea unei persoane de la plata cheltuielilor edilitar-administrative(cca. 30 lei lunar)
-adoptarea acestei propuneri ar duce la modificarea bugetului si la cresterea cheltuielilor administrative ale asociatiei,dar si ale propietarilor.
cu stima,cristi.
Daca adunarea generala a proprietatilor nu a votat cererea/propunerea,pe cale de consecinta opereaza neretribuirea membrilor comitetului executiv,respectiv bugetul de venituri si cheltuieli nu este afectat
Concret care este problema pe care o supuneti dvs discutiei in situatia in care adunarea generala nu a votat propunerea de retribuire membrii comitetului executiv ??
Proprietarul dv. are dreptate.
Cine munceste trebuie retribuit legal, bani primiti pe stat de plata cu contributii de platit la stat.
In fond restul proprietarilor suporta la fel aceste costuri, mai mult sau mai putin.

Daca va puneti problema ca proprietarii ar fi afectati de statul de salarii, atunci ar trebui sa va puneti problema ce se intampla daca "va calca" Garda financiara sau ITM-ul. V-ati interesat de amenzi? Ca nu se stie niciodata cine va "baga" o soparla la ANAF sau ITM. Cine credeti ca le va achita?
Si chiar daca n-ati fi controlati niciodata, ar trebui ca cei din conducere sa intre in legalitate pentru ca asa este normal intr-un stat de drept, altfel nu putem pretinde altora sa respecte legea.

Salarizarea si indemnizarea nu se voteaza in AG, ci este o obligatie a comitetului executiv de a propune AG o anvelopa salariala, care sa cuprinda atat salariile/indemnizatiile nete, cat si impozitele si contributiile datorate statului. In cadrul acestei anvelope votata de AG, comitetul executiv poate indemniza sau angaja oameni dupa necesitatile asociatiei.
Iar membrii asociatiei indemnizati sa-si plateasca si ei asa cum e normal intretinerea in functie de numarul persoanelor.
Asociatia de proprietari este persoana juridica si trebuie sa functioneze ca o persoana juridica, ca un angajator. Nu putem sa functionam ca "pierduti in lume", la mica intelegere.

Proprietarii trebuie constientizati ca daca munca lor de la serviciul unde lucreaza este platita legal, daca ei platesc in fiecare produs sau serviciu cumparat de pe piata si o parte care inseamna salariile si contributiile la stat ale celor care au produs acel obiect sau serviciu, tot asa si oamenii care muncesc pentru asociatie trebuie tratati cu respect si pusi in drepturi legale de pe urma carora au de folosit, atat ca bani, cat si ca punctaj la pensie.
Pensionarii ar trebui sa stie ca pensia le vine din aceste contributii stranse de la cei care le declara si le platesc si cu cat vor fi mai putini cei care o vor face , cu atat pensia lor va ramane din ce in ce mai mica, ca sa nu zic vorba mare, sa si dispara in cate o luna, ca "nu sunt bani, nu s-au incasat suficienti"...
Este o munca care trebuie respectata, daca te bucuri de rezultatele ei.

Ma scuzati, va rog, de divagatie, dar asa cum am spus, asociatia de proprietari este angajator si trebuie sa se comporte ca un angajator.
udau_1966 a scris:

-dl. propietar propune printr-o petitie,remunerarea membrilor comitetului executiv.

Membrii comitetului vor sau nu vor sa fie stimulati, platiti pentru munca lor? Nu conteaza ce propune un proprietar, daca eu membru al comitetului vreau muncesc gratuit, e treaba mea si nu ma poate obliga nimeni sa incasez indemnizatii de la asociatie.

-in adunarea generala,s-a mentinut in continuare vechea forma,si ,anume:neretribuire si scaderea unei persoane de la plata cheltuielilor edilitar-administrative(cca. 30 lei lunar)

Aceasta modalitate de a stimula material pe cineva este ilegala si se incadreaza la evaziune fiscala. Persoanele care sub o forma sau alta beneficiaza de avantaje materiale, trebuie sa plateasca impozite la stat.

-adoptarea acestei propuneri ar duce la modificarea bugetului si la cresterea cheltuielilor administrative ale asociatiei,dar si ale propietarilor.

Daca membrii comitetului ar primi indemnizatii legal, in acelasi cuantum cu valoarea scutirii actuale de la plata, nu ar creste cheltuielile suportate de proprietari.
Sa presupunem ca acum primiti factura de la energie electrica in valoare de 1800 lei. In asociatie aveti 180 de persoane. Impartiti cei 1800 lei la cele 180 de persoane si va plati fiecare persoana, pe lista de plata, cate 10 lei. In situatia in care scutiti de la plata cei 5 membri ai comitetului, suma de 1800 lei se va imparti celor 175 persoane care suporta cate 10,30 lei de fiecare.
Daca platiti pe stat de plata indemnizatii de 10 lei fiecaruia din cei 5 membri ai comitetului si pe lista de plata apar si ei, fiecare proprietar (inclusiv cei 5) vor avea de plata cate 10 lei la energia electrica si cate 0,30 lei la salarii-indemnizatii. Adica cei 175 vor plati in total tot atat cat platesc acum (10,30 lei) dar pe doua coloane diferite ale listei de plata.

Alte discuții în legătură

Contractul de mandat timpuriu timpuriu contractul de mandat incheiat intre asociatia de propietari si presedintele ales in adunarea generala , este necesar numai in cazul cand presedintele este ... (vezi toată discuția)
Care sunt angajatii asociatiei de propietari? maria_carmen maria_carmen In comitetul de conducere a unei asociatii de propietari (presedinte, vicepresedinte, cenzori, membri) cine este platit si cum se calculeaza salariul ... (vezi toată discuția)
Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)