avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Validare acord mediere conform OUG 90/12.12.2012
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Validare acord mediere conform OUG 90/12.12.2012

Exista un titlu de proprietate cu trei beneficiari: doi in Bucuresti si celalalt in Calarasi. Terenul ce face obiectul actului se afla in Braila si este compus din mai multe suprafete. Cei trei au cazut de acord cu impartirea si vor sa faca un acord la mediator care sa consfiinteasca acest lucru, iar apoi sa depuna actul spre validare la judecatorie. Exista acesta varianta? Se poate merge la mediator in Bucuresti iar apoi la judecatoria din circumscriptia biroului de medire(adica tot in Bucuresti)? Se mai plateste taxa de 3% in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 12:38, 27 Iunie 2013
Da, puteti incheia acordul la un mediator si sa-l prezentati apoi instantei, insotit de documentele care sa ateste proprietatea. Instanta va da o hotarare de expedient, care contine termenii acordului, hotararea fiind una neapelabila, definitiva si executorie de drept.
Taxa de 3% nu se va mai plati cand depuneti cererea insotita de acord, numai sa fiti atent sa specificati acest lucru in cerere.

PS: instanta la care trb sa mergeti, insa, este cea in circumscriptia careia se afla terenul si nu a mediatorului :).
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Liliana Gavril, Consultant credite si finantari
Nu exista circumscriptia biroului de mediere (la mediatori nu exista teritorialitate). Alegeti mediatorul in functie de locul unde va este mai usor sa va intalniti. Actiunea judecatoreasca va fi introdusa la judecatoria competenta conform codului de procedura.
Pentru partajul imobilelor se plateste taxa de timbru. In cazul Dvs s-ar putea sa iesiti mai ieftin cu autentificarea acordului la notar.
Ideea era daca pot sa depun direct pentru validare la judecatorie acordul de mediere fara sa urmez varianta cu deschiderea actiunii in instanta si apoi pana la tremen sau la termen sa prezint acordul, asa cum am inteles din oug 90/12.12.2012. Este posibila acesta varianta? In acest caz se mai plateste taxa?
Teoretic se poate insa in practica unele instante conditioneaza introducerea acordului de existenta unei actiuni pe rol. Probabil ca va mai trece ceva vreme pana cand se va unifica practica.
In totate cazurile se plateste taxa de timbru la imobile. Stiu ce incercati Dvs insa prevederea cu privire la scutirea de taxe de timbru pentru cauzele rezolvate prin mediere a fost modificata in urma cu aprox un an. Acum suna asa:

Cererea adresată instanţei, privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere, este scutită de plata taxei judiciare de timbru, cu excepţia cazurilor în care acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Divort cu minori la mediator mtla_22 mtla_22 Pentru un divort cu minori, acordul se depune in instanta pentru consfintire - printr-o cerere de consfintire a acordului de mediere, sau se depune o cerere de ... (vezi toată discuția)
Care este, din punct de vedere al costurilor, cea mai ieftina varianta de divort? eu12345 eu12345 Buna ziua! va rog frumos, ajutati-ma si pe mine cu raspunsul la intrebarea din titlu! este vorba despre un divort in care este implicat un minor si despre ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru ...daca urmam medierea quiras quiras Asadar,ptr. o actiune in pretentii mi se restitue taxa judiciara de timbru ,binenteles daca conflictul se rezolva la mediator?Si aici vreau sa fac o mica ... (vezi toată discuția)