Buna ziua!
Numele meu este Dumitru Ghia,cetatean roman,am 63 de ani sunt pensionar,locuiesc in Germania.
In perioada 2000 - 2001,casatorit fiind,sotia a primit donatie un teren,in exclusivitate al ei,pe care,cu toate aprobarile necesare am inceput constructia unei case.
Stadiul de constructie s-a oprit la nivelul demisolului si parterului peste care s-a turnat placa.
In anul 2007, s-a produs divortul intre noi,si constructia a ramas neterminata.
Acum mi se cere sa renunt la drepturile de proprietate in favoarea ei pentru a desavarsi unilateral constructia dar nu mi se propune o restituire a investitiei facute .
Pentru aceasta constructie si socrul meu a avut o participatie cu materiale de constructie (nisip,balast,caramida artizanala,energie electrica,manopera) participatie care a fost compensata in totalitate de mine prin sume de bani,produse si servicii,inclusiv dreptul de folosinta al demisolului ca depozit pentru produsele alimentare produse in gospodaria proprie.De acest drept se foloseste si acum fara plata unei chirii.Potrivit acordurilor verbale,sotia mea si socrul meu,in compensatie,trebuiau sa se ingrijeasca de mentirea calitativa a constructiei.
Toata investitia a fost finantata de mine.
Definirea clara a problemei ar fi : existand acordul meu de renuntare la partea mea cum obtin partea care mi se cuvine din investitia facuta?
Buna ziua,
Cred ca va trebui sa va chemati fosta sotie in instanta pentru partajarea bunurilor realizate in timpul casatoriei.
Actiunea este de competenta instantelor din Romania avand in vedere ca bunul este pe teritoriul Romaniei.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Puteti lua in calcul o actiune in justitie, insa cred ca ar trebui sa aveti in vedere ca:
- imobilul teren, fiind obtinut de catre sotie prin donatie, este in proprietatea exclusiva a dansei;
- exista o prezumtie simpla conform careia bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt in proprietatea devalmasa a sotilor, insa aceasta poate fi rasturnata cu orice mijloc de proba (spre exemplu chitantele pentru materialele de constructii si mana de lucru detinute de catre socrul dvs.).
In atare conditii, partajul ar avea ca obiect doar constructia (demisol si parter).
Instanta va dispune o evaluare a imobilului constructie si, in conditiile in care va aprecia ca intradevar detineti proprietatea asupra 1/2 din constructie, va dispune atribuirea in natura a constructiei catre sotie si o va obliga pe aceasta la plata unei sulte catre dvs., sulta avand valoarea stabilita prin expertiza evaluatorie.
Ca o concluzie, pe baza a ceea ce ati prizentat, daca socrul dvs. detine dovezile ca a edificat constructia, sansele ca instanta sa constate ca aveti dreptul la 1/2 din constructie sunt destul de mici.
Partaj divort
33krm
In timpul casatoriei, tatal sotului si-a vandut apartamentul, si a dat banii soților sa-si contruiasca casa, in care a locuit si el pana la divortul lor, ... (vezi toată discuția)