avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... prescripție
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

prescripție

Termenul de prescripție începe de la data cînd se dă la recurs Decizie cu specificarea IREVOCABIL ? sau de la data cînd decizia vine acasă prin poșta ?unele decizii nici nu se mai trimit....
Cel mai recent răspuns: bufa , utilizator 08:20, 24 Iunie 2013
Despre ce fel de prescriptie este vorba?
A dreptului de executare silita?
Si aici trebuie stiut ce fel de proces a fost, pentru ca unele sentinte sunt executorii din faza de fond, iar altele de la data ramanerii definitive si irevocabile.
Oricum, deciziile de la tribunal sau Curtea de apel nu se comunica.
va multumesc.Este un proces de contestatie executare silita.Decizia mi-a venit acasa acum 3 ani.Prescriptia de cind incepe ? De la data emiterii ei ,,scriind in ea IREVOCABIL ,sau de cind am primit-o acasa ?ce spune in acest sens legea ,care Lege?
Care este va rog raspunsul la intrebarea mea ? multumesc
Vedeti art. 405 Cod proc. civ.
"Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie."

Acuma, am spus ca trebuie stiut ce fel de titlu executoriu exista.
Daca este pe dreptul mincii, de ex. acesta este executabil de la data pronuntarii instantei de fond, chiar daca se declara ulterior recurs.
Dar, de regula data cand se naste dreptul de a cere executarea silita este aceea la care hotarararea ramane definitiva si irevocabila, insa, exista si exceptii.

Deci, cind se naste acest drept , concret ?din ziua cind la recurs a fost data Decizia in care scrie Irevocabil ?Sau doar dupa ce tribunalul trimite la judecatorie dosarul ( cam o luna dureaza ) si apoi probabil investesti Sentinta data in prima faza ? In ce Art de lege se precizeaza de cind se ia in consideratie nasterea dreptului de executare ? in cazul meu este vorba de a primi bani de la Stat .Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Momentul cursul prescriptiei in cazul unor titluri executorii pronuntate pe vechiul cod de procedura civila eagle_free eagle_free Buna seara. Noul cod de procedura civila prevede: CAPITOLUL V Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită Termenul de prescripţie ... (vezi toată discuția)
Executare silita-prescriptie? teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema: am investit cu formula executorie un titlu in termen legal. De la momentul primirii prin posta(asa am ... (vezi toată discuția)
Executare stiuculita stiuculita Buna seara. Am si eu o nedumerire. Am pierdut un proces in anul 2010 luna ianuarie si prin sentinta trebuie sa platesc anumite sume si penalitati pentru ... (vezi toată discuția)