avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... PRESCRIERE- cine constata ca dreptul la actiune e ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

PRESCRIERE- cine constata ca dreptul la actiune e prescris ?

In cat timp se prescrie o datorie fata de o societate cu care am semnat un contract daca aceasta nu actioeaza in niciun fel? Trebuie sa solicit eu prescrierea sau se face de la sine?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 12:18, 20 Iunie 2013
3 ani. Noul Cod Civil mentine prevederile Decretului nr. 167/1958. Nu trebuie sa solicitati nimic. In eventualitatea in care dupa 3 ani ''se trezesc'' sa emita pretentii si va dau in judecata, dvs va veti formula apararea invocand prescrierea datoriei.
Daca nu va pretinde nimeni nimc nu aveti de ce sa actionati dvs. In mod normal termenul de prescriptie este de 3 ani de la data incheierii contractului/data stabilita a platii prestatiei/ data livrarii etc in fct de obiectul conventiei.
multumesc pentru raspuns
Dar in contract este stipulat faptul ca durata acestuia se intinde pana la plata efectiva a datoriei...atunci de la ce data trebuie sa socotesc cei 3 ani?
Trebuie vazute prevederile contractuale in aceste conditii pt a putea da un raspuns exact la problema dvs. Nu prea exista un astfel de termen nelimitat.
Durata contractului nu are nicio relevanta. Important este termenul mentionat in contract pentru scadenta obligatiilor de plata. de la acel moment incepe sa curga termenul de prescritptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari mai vechi de 3 ani magdamaria magdamaria buna ziua, as vrea sa stiu daca este adevarat ca penalizarile mai vechi de 3 ani se prescriu. si daca da, imi puteti spune ci care este temeiul legal pt ... (vezi toată discuția)
Actiunea in somatie de plata cosminculea cosminculea Prescrierea actiunii in somatie de plata prevazuta de OG 5/2001 (vezi toată discuția)
Prescripþie cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Care este termenul de prescriere a unei hotărâri judecătoresti care nu a fost pusă în executare 3 ani de la data pronunţării.Reclamantul nu a mers mai ... (vezi toată discuția)