Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Istoric:
Teren intravilan proprietate Bunici (Buftea-Ilfov), conform titlu proprietate 571mp. In anul 2003 amandoi bunicii decedati, urmand ca cei doi frati (unul dintre ei este tatal meu) sa imparta in mod egal curtea prin mostenire (succesiune).
Curtea cu teren intravilan de la vest, in 2003 a fost cumparata de un proprietar de la o ruda de-a sa. La cumparare, in contractul sau specifica ca a cumparat 636mp iar cand a facut cadastru a constatat ca are de fapt 508mp. Initial, dupa cum mi-a explicat ulterior (intr-un mod tendentios cu acuze si injurii asupra tatalui meu si asupra bunicilor) ca a efectuat cadastru (cu tulburare de posesie) pentru a putea construi o casa. Intre anii 2004 si 2009, tatal meu a fost acuzat ca furat din terenul acestui proprietar. Satul de acest tachinari intre vecini si incercand sa mediatizeze acest litigiu, tatal meu a retras din gard (fara stirea mea) o portiune in forma de triunghi (taind cam 70cm dintr-o magazie si am pierdut un nuc de aprox 60 ani), dupa calculele mele aprox 10mp. Acest proprietar, profitand de buna intelegere si naivitatea tatalui meu, a spus ca nu este de ajuns ca mai vrea si ca o sa ne dea in judecata. Am apelat la serviciile unei companii si am facut cadastru be banii mei, la cele 2 terenuri (cei doi frati) si am constatat ca, acum dupa retragerea gardului, mai avem doar 567mp (mai putin cu 4 mp, am zis eu acceptabil). Tatal meu a primit citatie si au urmat cateva infatisari. Tatal meu nu a dorit sa fie reprezentat de un avocat, fiind convins ca nu va fi cazul. Reclamantul a cerut expertiza topo, din care a rezultat ca tatal meu are dreptate. Reclamantul nu a fost multumit si a cerut din nou o reexpertiza topo, pentru care o infatisare s-a sustinut la Tribunalul Bucuresti. Cea de a 2-a expertiza l-a scos vinovat pe tatal meu. Ultima citatie pentru infatisare (dec 2012), tatal meu nu a primit-o (nu cunosc motivele, probabil vreun vecin de bloc amiabil (Tatal meu domiciliaza la bloc, curtea fiind pe post de gradina) si din acest motiv nu s-a putut prezenta la tribunal pe a afla comunicarea finala, respectiv rezultatele celei de a 2-a expertize. In data de 18.06.2013, tatal meu a primit in scris comunicarea cu plata de daune si cheltuieli de judecata.
O curiozitate: Eu sunt Inginer si in baza unui soft, cunoscand forma geometrica si dimensiunile terenului reclamantului (in documentele depuse de reclamant exista si o schita din anul 1943) am calculat ca de fapt suprafata totala ar fi de 565mp si nu 636mp cum sunt mentionati in contract. Prima expertiza ia calculat cu statiile gps ca are de fapt 552mp. Reclamantul are vecinatate la vest o strada, care daca as putea sa obtin din arhive, ce modificari a suportat acum 60-80 ani (eventualele largiri astfel incat sa-i fi "mancat" din teren), respectiv strada care se afla la nord pentru ambele terenuri, ar fi foarte bine, dar greu de crezut. Reclamantul detine niste acte de prin 1942 iar tatal meu doar Titlu de proprietate din anul 1993, al bunicilor decedati, motiv pentru care intre 1950 si 1980, daca ar fi fost largiri ale celor 2 strazi, documentul sau nu ar fi reactualizat in cartea funciara. Va rog frumos sa ma sfatuiti daca se mai poate face recurs in acest moment, prelungind decizi instantei, mai ales ca judecarea (infatisarea finala) s-a efectuat in lipsa paratului (tatal meu)? Daca totusi sunt sanse mari de castig, cu recuperarea terenului pierdut (si a nucului), tatal meu va angaja un avocat, va rugam sa ne sfatuiti ce etape ar fi indicat sa parcurgem. Cu deosebita stima, va multumesc anticipat.
Nu este suficient sa sti ca ai dreptate, trebuie (atunci cand este cazul!) sa sti sa o si dovedesti.
Daca mai sunteti in termen pentru exercitarea unei cai de atac, va sfatuiesc sa luati legatura rapid cu un avocat care sa va formuleze recursul si sa il motiveze!
Nu pot sa inteleg de ce nu a primit citatie pentru judecarea apelului la Tribunalul Bucuresti!
Dar, daca a fost prezent la o singura judecata, se considera ca avea termen in cunostinta si nu mai era obligatorie citarea.
Impotriva raportului de expertiza topo, se puteau face obiectiuni la acel moment.
Tatal dvs. chiar daca nu a solicitat expertiza, putea sa-si angajeze un expert parte.
Buna ziua.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Din ce am expus mai sus, credeti ca voi gasi o hiba in dosarul reclamantului, mai ales legat de suprafata reala a terenului?
Cele bune,
Teren
lordionis
Buna ziua. Imi cer scuze inca de la inceput pt. dimensiunile textului ocupat de ceea ce o sa va prezint:
Familia mea a avut in folosinta de peste 100 de ... (vezi toată discuția)
Proprietate
lordionis
Buna ziua. Imi cer scuze inca de la inceput pt. dimensiunile textului ocupat de ceea ce o sa va prezint:
Familia mea a avut in folosinta de peste 100 de ani ... (vezi toată discuția)
Proces grentuire
floreagigi
Buna!am doua intrebari ;1ce masuri poate lua un client impotriva avocatului care a tergiversat procesul pina la perimare?2daca in aceasta situatie chitanta pt ... (vezi toată discuția)