Buna seara,am cateva intrebari si as fi foarte recunascatoare,daca as primi un raspuns.
In data de 7 decembrie 2010 m-am angajat la o firma particulara ,in functia de asistent medical.Dupa aproximativ 10 luni am ramas insarcinata,iar la 1 an si jumatate am intrat in concediu maternal(01.05.2012).Atunci cand am semnat contractul de munca,la el au atasat si un act aditional cu clauza de formare profesionala,in care spune asa:Salariatul care va participa la cursul mentionat la articolul 2 din prezentul act aditiona se obliga sa ramana in cadrul societatii pentru o perioada minima de 2 ani,cu incepere de la data incheierii stagiului.Nerespectarea de catre salariata a dispozitiei prevazute in articolul 3.1 determina obligarea acestuia la rambursarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala(plata unei sume proportionala cu perioada nelucrata,ramasa pana la implinirea celor 2 ani prevazuti de prezenta anexa)Clauze finale:In drept prezentul act aditional se intemeiaza pe dispozitiile articolului 188 si urm.din Codul muncii,pe dispozitiile Regulamentului de Ordine Interioara si pe dispozitii incidente din legislatia muncii.Prezrntul act aditional intra in viguare de la data semnarii si are un termen valabil de 3 ani.Prima intrebare:angajatorul are obligatia sa ma primeasca inapoi!
A doua intrebare:Acest act aditional este valabil si in cazul in care atunci cand am intrat in concediu maternal,contractul a fost suspendat pe o perioada de 2 ani?Adica eu cand am sa vin pe data de 1 februarie 2014 la lucru si daca ei se poarta urat cu mine,eu pot sa imi dau demisia,fara sa platesc lor ceva?Acel act aditional expira pana atunci?Multumesc!O seara buna!
1..Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
2. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
3. Actul aditional este perfect valabil , chiar daca ati fost in CCC. Ati efectuat acel curs de forma profesionala?
Art.49 C.mun. prevede:
....
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Codul Muncii prevede expres ca sunt suspendate toate termenele care au legatura cu executarea contractului individual de munca.
Actul aditional semnat face parte integranta din c.i.m.