avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare de divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare de divort

am primit hotararea de divort dar nu stabileste nicaieri ca ea este executorie, se stabileste in schimb faptul ca poate fi atacata cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare. Intrebarea mea e cum pot obtine ca hotararea de divort sa devina definitiva si irevocabila?Ce trebuie sa fac? e vreo problema daca legalizez hotararea pana la trecerea termenului de apel?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 08:14, 18 August 2009
Nimeni nu va legalizeaza hotararea de divort inainte de a trece timpul in care ea poate fi atacata. Deci obligatoriu trebuie sa asteptati sa treaca cele 30 de zile de la comunicare....si daca hotararea nu a fost atacata ea se poate legaliza ca fiind definitiva si irevocabila.
In ceea ce priveste pensia de intretinere stabilita prin hotararea primei instante , aceasta se pune in executare fara ca fie definitiva si irevocabila.
Buna ziua.Hotararea ramane definitiva numai dupa trecerea termenului de 15 zile de la comunicarea acesteia, termen de declarare a apelului.In situatia in care nici una dintre parti nu formuleaza apel dupa trecerea termenului puteti legaliza hotararea,
adiv a scris:

Buna ziua.Hotararea ramane definitiva numai dupa trecerea termenului de 15 zile de la comunicarea acesteia, termen de declarare a apelului.In situatia in care nici una dintre parti nu formuleaza apel dupa trecerea termenului puteti legaliza hotararea,


In cazul divortului termenul de atac al hotararii (apel sau recurs) este de 30 de zile de la comunicare.
Da aveti dreptate termenul este de 30 zile de la comunicare
Hotararile de divort date cu drept de apel nu sunt definitive si nici executorii. Pentru ca hotararea sa devina definitiva, trebuie sa treaca termenul de 30 de zile in care ea poate fi atacata cu apel. Termenul pentru apel al partii adverse poate sa nu coincida cu termenul dv. Trebuie sa va interesati cand i s-a comunciat hotararea partii adeverse. In cazul in care aveti nevoie ca hotararea sa devina executorie cat mai repede, puteti incerca sa luati o declaratie de la partea adversa precum ca renunta sa dreptul sau de apel. Cu aceasta declaratie mergeti la instanta. Astfel hotararea devine definitiva si irevocabila prin neapelare.
Daca partea adversa face apel, trebuie sa asteptati solutia instantei privind apelul. Hotararea devine definitiva dupa apel, dar nu este irevocabila, avand ca si cale de atac recursul. In schimb o puteti investi cu formula executorie, caci recursul nu suspenda executarea hotararii. Hotararea va ramane definitiva si irevocabila daca nu este atacata cu recurs. In cazul in care hotararea este atacata cu recurs, va trebui sa asteptati solutia instantei de recurs pentru ca aceasta sa devina definitiva si irevocabila.

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Juridic craciun.cristian28061967@yahoo.com craciun.cristian28061967@yahoo.com cum poate o hotarare,sa devina definitiva..Am primit hotararea pe 4 -03-2010. Este o hot. de div. Cum o pot face,definitiva,si executorie,cum si la cat timp. ... (vezi toată discuția)
Terrmen executare silita? IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI buna ziua imi poate spune cineva, va rog, care este intervalul de timp dintre emiterea unei sentinte civile definitiva si irevocabila si momentul in care pot ... (vezi toată discuția)