Buna seara,
Am urmatoarea situatie si am nevoie de sfatul Dvs. daca este cazul sa fac vreun demers cu sanse reale de reusita...
Am gasit printre actele ramase de la tatal meu, in prezent decedat, un inscris sub semnatura privata (denumit Contract de vanzare), incheiat in anul 1951, scris si subscris propriu de vanzator si subscris propriu de cumparator (tatal meu) prin care tatal meu achizitiona la acea vreme o parte dintr-un imobil, obtinut de vanzator printr-un act de partaj voluntar (erau 2 frati), achitandu-i acestuia suma de 100.000 lei. Acest act este semnat de catre vanzator, cumparator (tatal meu) si un martor.
Din informatiile mele, in momentul de fata acest imobil nu mai exista fizic, pe acel teren fiind construit un bloc de locuinte.
Pana aici nu ar fi nimic deosebit, insa am mai gasit o conventie scrisa de cel care i-a vandut imobilul tatalui meu (documentul are mentiunea \"Facut in dublu exemplar si semnat propriu\"), nedatata si nesemnata (in locul semnaturilor sunt puse ...), din care am aflat ca actul de vanzare al imobilului, realizat in 1951 nu a fost transcris si ca vanzatorul, din cauza starii lui precare la acea vreme, a mai vandut inca o data imobilul unui alt cumparator si ca pentru aceasta noua vanzare a cerut consimtamantul tatalui meu (tatal meu locuia in alt oras decat in orasul unde era imobilul vandut, acolo erau doar bunicii mei la acea vreme). Prin aceasta conventie vanzatorul se obliga sa-l despagubeasca pe tatal meu pentru pierderea suferita cu o suma egala cu valoarea imobilului pe care i l-a \"vandut\" in 1951, dupa ce o anumita moara dintr-o comuna apropiata, va reintra in patrimoniul acestuia. In conventia nedatata si nesemnata, dar scrisa de catre prezumtivul \"debitor\" se specifica ca in caz de deces, despagubirea va fi platita catre tatal meu de catre mostenitorii \"debitorului\" prezumtiv.
Revenind in actualitate, m-am interesat in comuna unde exista moara care apare in conventie si am dat peste un cetatean care il cunostea pe defunctul prezumtiv \"debitor\" si al carui tata iesise la pensie de la moara care a fost in patrimoniul defunctului prezumtiv \"debitor\" (ceea ce inseamna ca moara intrase in patrimoniul defunctului prezumtiv \"debitor\" si pe timpul comunismului acolo se desfasura o activitate productiva, cu angajati). Precizez ca nu am gasit nici un act prin care sa se constate ca defunctul prezumtiv \"debitor\" a achitat acea suma de bani tatalui meu.
Din cate am inteles de la acest cetatean care locuieste in comuna respectiva, in momentul de fata acea moara este in patrimoniul Primariei comunei respective (deoarece, din cate am inteles nu mai sunt mostenitori de pe urma defunctului prezumtiv \"debitor\", care sa fi revendicat moara dupa decesul prezumtivului \"debitor\") si nu mai functioneaza ca moara, acel spatiu fiind dat (probabil cu chirie, dar nu sunt sigur) de catre Primarie unui cetatean care are dechis acolo un atelier.
Precizez ca nu cunosc amanunte, daca acea suma de bani a fost inapoiata tatalui meu (nu am gasit nici o chitanta in acest sens), dar in orice caz, cand m-am marit si eu (din 1975 incoace) stiu sigur ca tata nu a avut o suma asa mare de bani, prin urmare pot prezuma ca nu a primit acea despagubire dupa 1975. Nu stiu ce s-a intamplat din 1951 si pana in 1975, daca tata a primit acea despagubire, dar ma gandesc ca daca ar fi primit-o ar fi cumparat ceva de valoare (casa, teren, masina, etc.) ceea prezum ca nu s-a intamplat (as fi gasit acte de vanzare-cumparare, chitante de mana, etc).
Intrebarea este daca in momentul de fata eu as putea demara vreo actiune cu sanse reale pentru solicitarea unor despagubiri, in calitate de mostenitor al tatalui meu, pe baza celor doua acte pe care le-am gasit (acel contract de vanzare semnat + conventia nesemnata) ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,
Radu
Cel mai recent răspuns:
sandu_man , utilizator
20:11, 21 Iunie 2013