avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri

Buna seara,

Am urmatoarea situatie si am nevoie de sfatul Dvs. daca este cazul sa fac vreun demers cu sanse reale de reusita...

Am gasit printre actele ramase de la tatal meu, in prezent decedat, un inscris sub semnatura privata (denumit Contract de vanzare), incheiat in anul 1951, scris si subscris propriu de vanzator si subscris propriu de cumparator (tatal meu) prin care tatal meu achizitiona la acea vreme o parte dintr-un imobil, obtinut de vanzator printr-un act de partaj voluntar (erau 2 frati), achitandu-i acestuia suma de 100.000 lei. Acest act este semnat de catre vanzator, cumparator (tatal meu) si un martor.
Din informatiile mele, in momentul de fata acest imobil nu mai exista fizic, pe acel teren fiind construit un bloc de locuinte.
Pana aici nu ar fi nimic deosebit, insa am mai gasit o conventie scrisa de cel care i-a vandut imobilul tatalui meu (documentul are mentiunea \"Facut in dublu exemplar si semnat propriu\"), nedatata si nesemnata (in locul semnaturilor sunt puse ...), din care am aflat ca actul de vanzare al imobilului, realizat in 1951 nu a fost transcris si ca vanzatorul, din cauza starii lui precare la acea vreme, a mai vandut inca o data imobilul unui alt cumparator si ca pentru aceasta noua vanzare a cerut consimtamantul tatalui meu (tatal meu locuia in alt oras decat in orasul unde era imobilul vandut, acolo erau doar bunicii mei la acea vreme). Prin aceasta conventie vanzatorul se obliga sa-l despagubeasca pe tatal meu pentru pierderea suferita cu o suma egala cu valoarea imobilului pe care i l-a \"vandut\" in 1951, dupa ce o anumita moara dintr-o comuna apropiata, va reintra in patrimoniul acestuia. In conventia nedatata si nesemnata, dar scrisa de catre prezumtivul \"debitor\" se specifica ca in caz de deces, despagubirea va fi platita catre tatal meu de catre mostenitorii \"debitorului\" prezumtiv.
Revenind in actualitate, m-am interesat in comuna unde exista moara care apare in conventie si am dat peste un cetatean care il cunostea pe defunctul prezumtiv \"debitor\" si al carui tata iesise la pensie de la moara care a fost in patrimoniul defunctului prezumtiv \"debitor\" (ceea ce inseamna ca moara intrase in patrimoniul defunctului prezumtiv \"debitor\" si pe timpul comunismului acolo se desfasura o activitate productiva, cu angajati). Precizez ca nu am gasit nici un act prin care sa se constate ca defunctul prezumtiv \"debitor\" a achitat acea suma de bani tatalui meu.
Din cate am inteles de la acest cetatean care locuieste in comuna respectiva, in momentul de fata acea moara este in patrimoniul Primariei comunei respective (deoarece, din cate am inteles nu mai sunt mostenitori de pe urma defunctului prezumtiv \"debitor\", care sa fi revendicat moara dupa decesul prezumtivului \"debitor\") si nu mai functioneaza ca moara, acel spatiu fiind dat (probabil cu chirie, dar nu sunt sigur) de catre Primarie unui cetatean care are dechis acolo un atelier.
Precizez ca nu cunosc amanunte, daca acea suma de bani a fost inapoiata tatalui meu (nu am gasit nici o chitanta in acest sens), dar in orice caz, cand m-am marit si eu (din 1975 incoace) stiu sigur ca tata nu a avut o suma asa mare de bani, prin urmare pot prezuma ca nu a primit acea despagubire dupa 1975. Nu stiu ce s-a intamplat din 1951 si pana in 1975, daca tata a primit acea despagubire, dar ma gandesc ca daca ar fi primit-o ar fi cumparat ceva de valoare (casa, teren, masina, etc.) ceea prezum ca nu s-a intamplat (as fi gasit acte de vanzare-cumparare, chitante de mana, etc).
Intrebarea este daca in momentul de fata eu as putea demara vreo actiune cu sanse reale pentru solicitarea unor despagubiri, in calitate de mostenitor al tatalui meu, pe baza celor doua acte pe care le-am gasit (acel contract de vanzare semnat + conventia nesemnata) ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,

Radu
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
sandu_man, utilizator
Cel mai recent răspuns: sandu_man , utilizator 20:11, 21 Iunie 2013
daca nu ati formulat vreo notificare conform L 10/2001 e totul tardiv (afirmati ca a fost demolat si pe locul respectiv s-a construit un bloc)
daca e vorba numai de drepturi de creanta, adica sume de bani care trebuiau incasate atunci in anul 1975 ...e totul prescris.
raspunsul meu concret este NU puteti face nimic in prezent cu sanse de reusita.
asa sunt eu, spun adevarul verde in fata chiar daca nu va convine, cu scuzele de rigoare.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Cu stima,

Radu
Inca o data va multumesc pentru raspuns.

Precizez ca nu am facut notificare pe L10/2001, iar acel imobil iese din discutie, din punctul meu de vedere pentru ca el a fost vandut de doua ori, deci oricum a fost un proprietar acolo si ulterior a fost demolat...problema este doar daca este posibila o eventuala revendicare a mea (printr-o actiune in pretentii spre exemplu sau o alta forma juridica) pentru repararea prejudiciu creat tatalui meu (prezumtiv, deoarece nu am informatii si nu am gasit nici un document prin care sa se demonstreze ca tata a primit acea suma de bani inapoi) ?

Mai am o nelamurire:

In acea conventie nu se specifica faptul ca despagubirea ar fi in bani (drept de creanta), putandu-se intelege ca despagubirea ar putea consta chiar in moara respectiva, care din informatiile mele a fost in patrimoniul prezumtivului \"debitor\" iar dupa decesul acestuia a intrat in patrimoniul Primariei (nu stiu in ce forma, daca s-a declarat vreo vacanta succesorala, etc.), neexistand mostenitori care sa revendice acea moara.

Intrebarea este: Daca pe baza actelor pe care le am, am dreptul si pot solicita printr-o anumita forma juridica, o despagubire care sa constea in moara respectiva (spatiul am inteles ca mai exista dar nu mai functioneaza ca moara ci este un atelier acolo) ?

Cu scuzele de rigoare, dar as dori si alte pareri.

Multumesc anticipat.

Cu stima,

Radu
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
sandu_man, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce art 700 c civ ? molul molul tata +mama -7 copii din singura casatorie Bunuri comune casa -teren fara vreun act de proprietate sau autorizatie de constrc in 1984 tata moare fara sa i se ... (vezi toată discuția)
Succesiune unul din parinti livia234 livia234 Buna ziua! Am o problema legata de succesiunea unuia din parinti! Totul a inceput acum 6 ani dupa moartea tatalui meu cand mama impreuna cu surorile mele au ... (vezi toată discuția)
Dreptul copiilor la avere dupa divortul parintilor AliGeoSilva AliGeoSilva Buna ziua. Parintii mei au divortat acum multi ani. Eu am fost incredintata tatalui meu iar sora mea a fost incredintata mamei mele. Daca tatal meu moare sora ... (vezi toată discuția)