tata +mama -7 copii din singura casatorie Bunuri comune casa -teren fara vreun act de proprietate sau autorizatie de constrc in 1984 tata moare fara sa i se faca succesiunea in 1992 mama moare si se face succesiunea dupa ambii un an mai tarziu Unul dintre frati face cu un alt frate un act sub semn priv.prin care ii promite ca ii vinde cota sa de casa dupa tatal defunct.... In 2009 fratele il actoineaza in instanta pe fratele care a promis vanz(prestatie tabulara ptr intrega cota si a mamei cum ar veni dar in certif de mostenitor la mama scrie art 700 c civil Sa inteleg ca mama nu mai avea dreptul la nimic? desi erau bunuri comune intreband un notar despre aceasta mi-a raspuns ca mama a renuntat in favoarea copiilor ceea ce rezulta ca si mama avea 25% din masa succ la decesul ei care cui a ramas ?>
1. A decedat tatal, cota sa de 1/2 din casa si teren s-a impartit numai la cei 7 copii pentru ca mama a renuntat la mostenire. Urmeaza ca in 1991 proprietarii erau: mama pentru 1/2 si cei 7 frati pentru cote egale pe cealalta 1/2.
2. Dupa decesul mamei toti cei 7 frati au cote egale.
3. Asadar cota de 1/4 (25%) a ramas fratilor.
Corect, u.b.i.k.
Chiar daca dezbaterea succesiunii s-a facut odata pentru ambii parinti decedati, rationamentul a fost acesta:
La data decesului tatalui, mama a renuntat la mostenirea ce i se cuvenea in calitate de sotie supravietuitoare, astfel ca mostenirea lasata de defunct a revenit doar celor 7 fii ai sai.
La data decesului mamei, mostenirea lasata de aceasta (1/2 din casa si teren) revenea tot celor 7 fii ai sai, astfel ca toata mostenirea parintilor revine in cote de 1/7 fiecarui fiu, respectiv cate 1/14 de pe urma dezbaterii succesiunii dupa tata si cate 1/14 din dezbaterea succesiunii dupa mama. ;)
si atunci cand x a promis ca vinde cota sa de casa lui y a promis intregul sau a antrenat in promisiune numai partea tatalui ?partea mamei nu se punea in discutie deoarece succesiunea dupa ea nu era deschisa asadar nu avea cum sa promita si partea mamei
Din moment ce mama a renuntat la mostenirea ce i-ar fi revenit dupa sotul defunct, intreaga mostenire a revenit copiilor, astfel ca promisiunea de vanzare a vizat de fapt cota ce i-a revenit in final, de 1/7 din mostenire.
Daca mama nu renunta la mostenire, acesta se obliga la vanzarea cotei ce-i revenea din mostenirea lasata de tatal sau, nu si de la mama. In situatia data insa, partea care i-a revenit dupa tata a fost de 1/7 astfel ca aceasta era obligat a o instraina, conform clauzelor antecontractului de vanzare-cumparare. ;)