avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare - refuz notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare - refuz notar

Am fost la notar pentru incheierea contractului de vanzare cumparare, contract in care se stipuleaza foarte clar ca obligatia de intabulare a imobilului ii revine notarului public. In practica insa am primit de la acesta, fara prea multe comentarii sau expicatii, actele necesare intabularii impreuna cu o delegatie pentru a merge noi, cumparatorii, sa facem demersurile necesare, pe motiv ca intreg biroul intra in vacanta. Rugamintea mea este de a ne spune daca notarul poate fi tras la raspunde si in ce fel.
Cel mai recent răspuns: elle123 , utilizator 17:40, 22 Iunie 2013
Intabularea se face de catre oficiul de cadastru si publicitate imobiliara in circumscriptia caruia se afla imobilul, la cererea proprietarului. Procedura se poate realiza si fara implicarea notarului.
Ok. Scuze. Am formulat gresit intrebarea. Clauza din contract: "formalitatile necesare privind intabularea vor fi indeplinite de notarul public....., acesta avand obligatia de a-l comunica Agentiei....". Clauza asta din contractul semnat inclusiv de notar nu il obliga pe el (semnat de el la incheierea notariala, ca sa nu avem si alte confuzii)? In cazul in care nu este intabulat la timp nu raspunde in fata legii? Cum raspunde in fata legii? Delegatia de a prezenta actele la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara este pe numele nostru. In calitate de ce? Nu suntem angajati ai notariatului. Suntem clienti ai acestuia, direct implicati si interesati in intabularea cat mai rapida a actului dar nu platiti de notar ci din contra, care platesc notarul. Din punctul meu de vedere este un abuz, ma insel?
In cazul asta obligatia de a indeplini formalitatile de intabulare a dreptului de proprietate revin notarului, obligatie pe care si-a asumat-o pe cale conventionala fata de dvs.
Si daca nu le indeplineste, asa cum am explicat mai sus. Se pot lua masuri? Raspunde si el in fata cuiva?
Puteti face plangere la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si il puteti actiona in judecata pentru executarea obligatiei cu daune interese.

Alte discuții în legătură

Intabulare - de la ce data au fost obligati notarii sa intabuleze? cuziamusia cuziamusia incepand de la ce data notarii sunt obligati sa faca si intabularea proprietatilor la cartea funciara dupa ce vanzatorii au semnat contractele de ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare imobil adighe adighe Buna ziua si bine v-am gasit, Doresc sa vand un imobil proprietate personala, dar singurele acte pe care le am sunt contractul de vanzare-cumparare intre ... (vezi toată discuția)