Am fost la notar pentru incheierea contractului de vanzare cumparare, contract in care se stipuleaza foarte clar ca obligatia de intabulare a imobilului ii revine notarului public. In practica insa am primit de la acesta, fara prea multe comentarii sau expicatii, actele necesare intabularii impreuna cu o delegatie pentru a merge noi, cumparatorii, sa facem demersurile necesare, pe motiv ca intreg biroul intra in vacanta. Rugamintea mea este de a ne spune daca notarul poate fi tras la raspunde si in ce fel.
Intabularea se face de catre oficiul de cadastru si publicitate imobiliara in circumscriptia caruia se afla imobilul, la cererea proprietarului. Procedura se poate realiza si fara implicarea notarului.
Ok. Scuze. Am formulat gresit intrebarea. Clauza din contract: "formalitatile necesare privind intabularea vor fi indeplinite de notarul public....., acesta avand obligatia de a-l comunica Agentiei....". Clauza asta din contractul semnat inclusiv de notar nu il obliga pe el (semnat de el la incheierea notariala, ca sa nu avem si alte confuzii)? In cazul in care nu este intabulat la timp nu raspunde in fata legii? Cum raspunde in fata legii? Delegatia de a prezenta actele la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara este pe numele nostru. In calitate de ce? Nu suntem angajati ai notariatului. Suntem clienti ai acestuia, direct implicati si interesati in intabularea cat mai rapida a actului dar nu platiti de notar ci din contra, care platesc notarul. Din punctul meu de vedere este un abuz, ma insel?
In cazul asta obligatia de a indeplini formalitatile de intabulare a dreptului de proprietate revin notarului, obligatie pe care si-a asumat-o pe cale conventionala fata de dvs.
Puteti face plangere la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si il puteti actiona in judecata pentru executarea obligatiei cu daune interese.