Zilele trecute am fost muscat de un caine in incinta firmei la care lucrez,in timpul programului.Poate fi considerat accident de munca?O sa mi scot un certificat medico legal curand.Dar mai departe ce trebuie sa fac?
cyan trebuie sa va dezamagesc: lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie nu poate avea printre atributii, indepartarea cainilor comunitari (Legea ssm nr. 319/ 2006 nu mentioneaza aceasta activitate, ca fiind in sarcina lucratorului respectiv). Poate in schimb, sa sesizeze, in scris, ca si dvs. de altfel, angajatorul, pentru a dispune acesta, masuri.
Eventual, lucratorul ssm, poate informa angajatorul, daca masura dispusa a fost realizata sau nu, daca prin dispozitie scrisa a primit din partea angajatorului o astfel de "misiune".
Poate fi adevarata mentiunea dvs., ca lucratorul ssm, nu isi indeplineste atributiile cu responsabilitate, dar nu facand referire la sarcina de serviciu, de indepartare a cainilor vagabonzi, din incinta unei firme.
Este o practica des intalnita in firme, cu program de lucru continuu, ca lucratorii sa "aciuiasca" pe langa locul de munca/ postul de lucru, caini vagabonzi. Acestia dau semnalul, atunci cand eventual apar sefii in controale, mai ales in schimbul 3, cand somnul face multi adepti.
Dle gigipopa, nu m-am referit la faptul ca responsabilul ssm sa aiba printre atributii indepartarea cainilor ci sa sesizeze conducerea cu privire la riscurile pe care le presupune prezenta cainilor in incinta societatii avand drept temei legal prevederile legii 319/2006 si sa solicite dispunerea masurilor corespunzatoare.
asa cum am spus si mai sus, nu am nimic impotriva "cainilor de firma":) , imi plac caiinii si animalele dar cand acestia sunt agresivi si pot cauza raniri nu poti sta indiferent si sa astepti un incident precum cel descris de in acest topic.
rolul responsabilului ssm este sa previna aparitia oricaror accidente/evenimente si din acest motiv se fac evaluarile de risc iar caiini sunt si ei un risc ptr sanatatea angajatilor.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Departe de mine gandul de a apara in vreun fel un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie care nu isi face treaba, indiferent de ce firma este vorba.
Totusi, a face raspunzator de existenta cainilor de pe teritoriul unei firme, un lucrator ssm care nu a "sensibilizat" suficient angajatorul, sa ia masurile care se impun, este cam mult, in conditiile in care responsabilitatea legala pentru luarea tuturor masurilor privind securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor (inclusiv evaluarea riscurilor datorate cainilor comunitari) revine angajatorului.
Imi este greu sa cred ca angajatorul nu umbla prin firma si nu s-a intalnit niciodata cu cainii in discutie. Trebuia sa il traga cineva de maneca. Chiar dvs. spuneti ca ati atras atentia angajatorului in mai multe randuri.
Sustin in continuare, ca numai in conditiile in care fiecare angajat isi face datoria la locul sau de munca/ postul sau de lucru, dar si angajatorul pe a lui (acesta fiind singurul cu putere de decizie), numai atunci lucrurile nu pot fi scapate de sub control.