avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reancredintarea minorului prin ordonanta guvernamentala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reancredintarea minorului prin ordonanta guvernamentala

Ziua Buna dragi colegi de forum !
Cunoaste cineva care este procedura si conditiile pentru reancredintarea unui minor prin ordonanta guvernamentala?
Multumesc pentru ajutor !!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:36, 23 Martie 2009
avluci a scris:

Probabil va referiti la ordonanta presedintiala:

Codul de procedurta civila:

Ordonanta presedintiala

Art. 581
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.

Art. 582
Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile Art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.

Pot solicita eu in instanta reancredintarea prin ordonanta prezidentiela ?
In principiu da .Insa pentru formularea actiunii de incredintare prin ordonanata presidintiala , trebuie sa dovediti urgenta , neprejudecarea fondului ( formulati si o actiune pe drept comun ) si faptul ca motivele care au stat initial la baza incredintarii catre celalat parinte nu mai sunt de actualitate .Daca nu faceti dovada indeplibirii tutror aceste conditii cererea se respinge .
Iar daca minorul este in afara tarii si daca obtineti o hotarare favorabila nu sti cum o sa o executati .Trebuie facut in tara in care se afla copilul recunoasterea hotarariii judecatoresti si alte proceduri .
Da, problema e complicata.
Ar trebui sa uzati de un proces pe dreptul comun.Un proces de durata.

Daca insa viata minorului este periclitata, etc, puteti formula cererea pe cale de ordonanta presedintiala ( in sensul de a castiga procesul).

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, problema e complicata.
Ar trebui sa uzati de un proces pe dreptul comun.Un proces de durata.

Daca insa viata minorului este periclitata, etc, puteti formula cererea pe cale de ordonanta presedintiala ( in sensul de a castiga procesul).

avocat Claudiu Lascoschi

ii este pusa in pericol educatia, deja este in clasa a 2 a si uita limba romana, iar profesia de culegator de legume nu este permanenta chiar daca ar avea drept de rezidenta acolo.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Ordonanta cu drept de apel? gambit gambit Buna ziua, Am castigat o hotarare prin ordonanta prezidentiala pt legaturi personale cu minorul pana la solutionarea irevocabila a dosarului de fond . Fosta ... (vezi toată discuția)