avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dosar evacuare silita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dosar evacuare silita

Buna ziua,

Avem si noi o problema care constana in urmatoarele:
Am o casa la tara pe care am cumparato de la bunicii mei in urma cu 2 ani prin contract de vazanzare-cumparare cu clauza(renta pentru habitat pentru bunicii si mama mea). Acum vine partea interesanta: In acel imobil mai locuieste si "tatal" meu. Parinti sunt casatoriti de 30 ani si locuiestc impreuna in acest imobil. Parintii nu se mai inteleg de ceva vreme. De ceva timp tatal meu este foarte recalcitrant fata de cei din casa(bunici , mama si sotia mea), acesta injurat bunicii si mama ajungandu-se pana la bataie(acestia stau in casa tot timpul cu frica ca se poate produce ceva din cauza tatalui-"poate vine nebunul si ne omoara" spunea bunicul meu). Eu locuiesc impreuna cu sotia in alt imobil(la o distanta de aproximativ 120Km). Au fost nenumarate certuri , deseori apelanduse si la politie(acestia nerezolvand nimic, doar pe moment). Parintii mei sunt inca casatoriti, tatal meu foloseste aceast imobil doar pentru a dormi si deseori pentru scandal. "Tatal meu" a laut tot de acasa ce a crezut ca este al lui(lururile mici pana la mobila,etc), acesta pretindand ca tot ce este acolo este al lui si ca nu o sa putem obtine vreodata ordin de evacuare.Divortul urmeaza sa fie depus in viitorul apropiat.. Exista o madalitate prin care pot obtine un ordin de evacuare pentru"tatal meu"(daca ii putem spune asa) inainte sa fie demarat divortul? Daca da care ar fi pasi care ar trebui urmati sau care sunt mijloacele legale prin care pot rezolva aceasta problema(ca bunci si mama sa pot sta linistiti in casa).

Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
mireldima, utilizator
Cel mai recent răspuns: mireldima , utilizator 22:48, 24 Iunie 2013
LEGE Nr. 217 din 22 mai 2003 *** Republicată pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
CAPITOLUL IV Ordinul de protecţie
ART. 23
(1) Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
(3) Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
ART. 24
(1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului.



Cererea dvs. se circumscrie Legii nr. 25/ 2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie

Art. 26.
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc sau urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.


Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima si este scutita de taxa judiciara de timbru, iar judecata se face de urgenta.


Va multumes frumos pentru raspuns, dar vreau sa mai stiu daca pot obtine un ordin de evacuare din imobil pentru acest individ.
Nu ne-ati spus daca tatal are titlu de proprietate pe acest imobil sau vreun drept de folosinta.

Inteleg ca dvs sunteti titularul dreptului de proprietate, iar bunicii si mama dvs au un drept de abitatie viagera. Prin urmare, tatal are calitatea de tolerat in acel imobil.

Mama va putea obtine o evacuare temporara pe calea unui ordin de protectie asa cum vi s-a aratat anterior, actiune depusa separa sau concomitent cu divortul.

Dvs in calitate de proprietar veti putea solicita evacuarea fie pe cale a drepului comun, fie - daca nu are titlu - pe procedura mai urgenta reglementata de noul cod de procedura civila.
Buna seara,

"Tatal" nu are nici un titlu de proprietate pentru aceasta locuinta, iar la partea cu dreptul de folosinta si stiu exact in termeni juridici dar pot sa va spun ca are adresa din cartea de identitate pentru aceasta locatie(practic nu este stipulat numele in nici un act) si locuiste in acesta locaie cu tot cu intreruperi cam de 30 ani. Actele sunt facute in ordinea urmatoare: bunicii au avut casa prn taxa de succesiune(prin judecatorie) care ulteriaor mi-au vanduto mie cu clauza.

Pentru partea de evacuare as dori varianta mai rapida deoarece scandalurile au luat proportii, iar politia nu poate face nimic(doar cheama bunicul ziua urmatoare la sectia de Politie care este la 5 Km distanta, eu fiind la o distanta destul de mare de aceasta locatie) si propun impacrea deoarece aceasta este varianta la "rural".

Nu stiu exact care sunt pasi care trebuiesc urmati.

Va multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoatra promte!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Familie datã afarã de pãrinții unuia dintre soți irinam5 irinam5 Bună ziua. Locuim într-o casă cu etaj care este proprietatea mamei soțului meu. În această casă, la etaj locuim noi cu cei doi copii minori (eu, ... (vezi toată discuția)
Intrebare in legatura cu drepturi la o proprietate mireldima mireldima Buna ziua, Am urmatoarea intrebare daca ma puteti ajuta: Am o casa la tara in care locuiesc bunicii impreuna cu parintii, bunicii mi-au facut contract de ... (vezi toată discuția)
Parintii au construit pe terenul bunicilor acum 32 de ani, cum pot dobandi proprietatea? bgeorgeta bgeorgeta In urma cu 32 de ani (in anul 1977), parintii mei si-au construit o casa in curtea bunicilor din partea tatalui. In anul 1986 a decedat bunica, iar in 1987 a ... (vezi toată discuția)