avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza de habitatie viagera intr-un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza de habitatie viagera intr-un contract de vanzare - cumparare

Buna ziua. Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune vis-a-vis de aceasta clauza de habitatie viagera. Pe scurt, tata a cumparat o garsoniera de la femeia cu care traia pana acum cateva zile si in contractul de v-c au trecut clauza de habitatie viagera. Datorita unor probleme intre ei, femeia (vanzatoarea si beneficiara clauzei), l-a pacalit pe tata sa scoata lucrurile pe hol, pe motiv ca urmeaza sa zugraveasca si i-a cerut sa se duca la niste rude pe perioada cat va dura. Intre timp, ea a schimbat usa si incuietoarea si a plecat, parasindu-l si lasandu-i lucrurile afara, in hol. Nu stim unde e si ce are de gand. Intre timp, fratele meu l-a internat pe tata in spital, fiind diagnosticat cu dementa mixta, pana ii gasim un azil, pt ca e clar ca nu se mai poate intretine singur. Intrebarile mele ar fi:
1. Putea ea, in calitate de beneficiar al clauzei, sa schimbe usa si incuietoarea fara acordul lui, in lipsa lui, el fiind PROPRIETARUL, si sa ia cu ea si actul in original de v-c ?
2. Poate cumva sa anuleze / rezilieze contractul de v-c ? Mai ales ca a luat niste bani pe garsoniera. Deci a vandut-o !
Mentionez ca intre timp fratele meu a depus cerere la Politie sa poata intra in garsoniera, in prezenta autoritatilor, sa vada daca si ce acte mai poate gasi.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:35, 26 Iunie 2013
Clauza de habitatie viagera confera titularului sau dreptul de alocui in acea casa fara plata vreunei chirii, deci are intr-un fel dreptul de folosinta asupra imobilului cat timp este in viata.
Buna ziua,
1. In situatia dumneavoastra va trebui sa-l puneti pe tata sub interdictie instituind o curatela.
2. Va duceti la notarul la care a fost incheiat actul si luati un duplicat.
3. Persoana care a vandut, avand clauza de abitatie viagera, poate ramane in casa pana la deces, ne avand posibilitatea sa o evacuati.
4. Nu poate sa revanda fiind doar "locatar" al casei nu proprietar.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
1. In situatia dumneavoastra va trebui sa-l puneti pe tata sub interdictie instituind o curatela.
2. Va duceti la notarul la care a fost incheiat actul si luati un duplicat.
3. Persoana care a vandut, avand clauza de abitatie viagera, poate ramane in casa pana la deces, ne avand posibilitatea sa o evacuati.
4. Nu poate sa revanda fiind doar "locatar" al casei nu proprietar.
av. Gabriel Klein Kiritescu

In primul rand va multumesc pt raspuns. Acum, pe rand:

1. Puteti fi mai explicit, va rog ?
2. Fratele are o copie a actului de v-c.
3. Asta am inteles, ca nu poate fi evacuata, dar ea, in calitatea pe care o are acum, putea sa schimbe usa de la intrare ? Cu ce drept ? Asa cum ati zis si Dvs, ea este acum "locatar" acolo, tata e proprietar.
Aura2 a scris:

Clauza de habitatie viagera confera titularului sau dreptul de alocui in acea casa fara plata vreunei chirii, deci are intr-un fel dreptul de folosinta asupra imobilului cat timp este in viata.

Multumesc. Am inteles ca are dreptul de a locui acolo pana la deces, dar eu intrebasem daca poate sa faca ce-a facut: adica sa schimbe usa in lipsa proprietarului. Asa cum a zis si Dl Av Kiritescu, ea e locatar acum acolo, nu proprietar. Cum ar veni, tu ma iei in spatiu si cand tu nu esti acasa, eu iti schimb usa si incuietorile si te las pe-afara.
Daca doar ea are dreptul de a locui acolo si cu cine vrea nu cred ca mai poate intra in casa.
Ea are dreptul de a locui acolo si cu cine vrea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu drept de habitatie viagera- am cumparat acum ... alexandru37 alexandru37 Contract de v-c cu drept de habitatie viagera- am cumparat acum 10 ani o casa iar fostul proprietar a pastrat o clauza de habitatie viagera .intre timp ... (vezi toată discuția)
Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)
Evacuarea concubinei IleaM IleaM Dupa decesul tatalui meu la inceputul anului 2015, eu si fratale meu i-am cerut concubinei cheile de la garsoniera tatalui, aceasta refuzand sa le dea. ... (vezi toată discuția)