avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte si drumuri facute pentru un bebelus
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte si drumuri facute pentru un bebelus

Buna ziua,

prietena mea (nu suntem casatoriti) a nascut in mai 2013.Suntem colegi de munca de cativa ani.As dori sa stiu ce acte ne sunt necesare pentru alocatie,indemnizatie,trusou si toate beneficiile de care putem profita si care ni se cuvin.Am gasit pe internet multe acte de descarcat, dar vreau sa stiu care sunt necesare, pentru a nu face mai multe drumuri.Mama are domiciliul in buletin in sectorul 2 , eu in sectorul 3, bebe s-a nascut in sectorul1.Deja de la primaria sectorului1 ne-a trimis gresit la DGASPC sect.3 de unde ne-a trimis la sect.2.Pe net am gasit undeva pe str.Olari.Pana la urma unde exact trebuie mers si cu ce acte pt alocatie, indemnizatie si ce alte drepturi ni se cuvin?

Multumesc aniticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:13, 25 Iunie 2013
1. Cred ca mama copilului, fiind salariata, a beneficiat de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Dupa aceasta mama (sau tatal copilului daca inregistrat pe certificatul de nastere a copilului) poate beneficia de alocatie de stat pentru copii si indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

3. - Alocatia de stat pentru copii este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoare lunii in care s-a nascut copilul.

4. Indemnizatia pentru CCC se acorda unuia din parinti care in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

5. Actele pentru alocatia de stat si pentru indemnizatia pentru CCC se depun la Primaria unde are domiciliul solicitantul.

6. Lista cu actele necesare o luati de la Primarie.

7. - Conform legislatiei actuale si celalalt parinte trebuie sa intre si el in CCC cel putin o luna.
- Daca nu o face se reduce CCC cu o luna.

8. Sunt foarte multe de spus asa ca ar fi bine sa cititi si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Mama a nascut acum 3 saptamani.Eu cand trebuie sa iau acea luna de CCC?Dar cele 5 zile si/sau 10 zile de la medicul de familie,test de puericultura?
1. CCC este in doua variante:
- pana la implinirea varstei de 1 an a copilului;
- pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

2. In functie de varianta de CCC aleasa tatal copilului poate intra in oricare luna in CCC (poate lua si mai multe luni daca doreste).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)
Alocatie nou nascut denis21 denis21 Daca am nascut pe 1 iulie2010 mai beneficiez de alocatie nou nascut? De la primarie pana acum mi-au spus ca nu o sa mai beneficiez de trusoul de nou ... (vezi toată discuția)
Ccc luat de tatal copilului stefanpisec stefanpisec Buna ziua! Sunt proaspat tatic am o fetita de 2 sapt, a venit pe lume pe 20 martie si doresc sa beneficiez de indemnizatie de crestere a ... (vezi toată discuția)