avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC luat de tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC luat de tatal copilului

Buna ziua!

Sunt proaspat tatic am o fetita de 2 sapt, a venit pe lume pe 20 martie si doresc sa beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului.
In ultimul an am lucrat la asa:din martie 2012 pana in septembrie la o firma cu sediul in Timisoara iar din septembrie pana in prezent lucrez la o firma cu sediul in Salaj. Precizez ca am continuitate pe cartea de munca iar domiciliul il am in Bihor.Mi-am depus cererea de suspendare a CIM in vederea cresterii copilului pe o perioada de 2 ani.
Va rog sa imi specificati pasii detaliati pentru a intra in concediu de maternitate. Dar pentru alocatia de stat cum se procedeaza?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:34, 4 Aprilie 2013
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal = si se acorda numai mamei pentru ca numai ea naste.
- Asadar dvs., tatal copilului, nu puteti intra in concediu de maternitate.

2. Dvs. cred ca va referiti la concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la varsta de 2 ani.

3. Daca copilul s-a nascut in martie 2013 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2012 -martie 2013.

4. - Nu ati spus nimic de mama copilului.
- A lucrat pana la nastere, beneficiaza de concediu de maternitate?
- In functie de raspuns va pot da mai multe detalii.

5. - Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC.
- In cererea tip pentru indemnizatia pentru CCC este si o rubrica speciala pentru alocatia de stat pentru copii.


Mama copilului nu a lucrat asa ca vreau eu sa intru in drepturi. Atunci cum procedez tinand cont ca am lucrat la 2 firme una cu sediul in TM iar actuala in SJ? Multumesc!
1. Deoarece mama copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate atunci puteti beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului sau cu orice alta data doriti dvs.

2. - Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu celelalte acte necesare va prezentati la Primarie.
- Pentru ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut mai multi angajatori atunci trebuie sa luati adeverintele tip cu veniturile nete de la fiecare dintre ei.

3. - Pentru ca mama poate sta acasa cu copilul puteti sa beneficiati de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani, fara sa intrati in CCC.
- Adica lucrati in continuare si primiti salariu iar de la stat mai primiti inca 500 lei pana implineste copilul 2 ani (plus alocatia de stat de 200 lei lunar).
- Pentru aceasta tot la Primarie trebuie sa mergeti.







Dar pentru firma din Timisoara trebuie sa merg personal la Casa de pensii de acolo sa-mi ridic adev. stagiu de cotizare?
Incercati prin Casa de Pensii Salaj poate va ajuta ei sa va dea adeverinta pentru tot stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina THEODORA30 THEODORA30 Buna seara as dori sa stiu cat timp inainte trebuie sa lucrezi cu forme legale sa poti beneficia de ajutorul de la stat pentru copil 200ron stiu ca sunt ai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui AndreiDI AndreiDI Buna ziua, Situatia este urmatoarea: eu am fost somera pana in luna martie anul 2012 iar dupa aceasta data nu am am mai avut venituri. Urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)
Ccc tata maria_corina29 maria_corina29 am un coleg care vrea sa intre in ccc. sotia nu are venituri, nu este asigurata. care sunt pasii pe care tre sa-i parcurga? tre sa astepte cele 42 de ... (vezi toată discuția)