avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am dreptul sa vizualizez la arhiva dosarul procesului ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am dreptul sa vizualizez la arhiva dosarul procesului civil in care sunt parat?

Buna ziua sunt parat intr-un proces civil.Desi mie ca parat mi s-a solicitat ca toate incrisurile(inclusiv Notele de sedinta si Concluziile scrise )sa le depun in dublu exemplar,unul pt instanta si unul pt reclamant,acestuia instanta nu i-a impus acelasi lucru astfel ca nu am putut lua la cunostinta despre continutul incrisurilor pe care le-a depus acesta,inscrisuri pe care instanta nu a aprobat sa-mi fie aratate si mie in timpul sedintelor.Am impresia ca judecatoarea a comis un grav abuz in acest sens.Exista vreo prevedere legala de care sa ma folosesc pentru a solicita sa vad dosarul la arhiva,pentru ca acolo o cucoana ma tot paseaza precum ca nu am voie ,bla-bla-bla.Am impresia ca nici toate inscrisurile mele nu sunt la dosar,pt ca judecatoarea s-a aratat foarte ofensata cand dupa refuzul acesteia de a-mi permite sa depun Note de Sedinta,facand eu uz de art din Cod procedura civila care-mi permite acest lucru ,abia atunci mi-a permis sa le depun.Ce credeti despre aceasta situatie?Si mai ales va rog sa ma ajutati in sensul daca exista vreun art de lege care stipuleaza daca am sau nu dreptul sa consult dosarul aflat la arhiva.Nu doresc sa plec cu el acasa sau sa fac copii,doar sa-l citesc acolo pe loc.E nevoie de vreo cerere scrisa?Va multumesc,si imi cer scuze pt limbajul de nespecialist.
Cel mai recent răspuns: danalida , utilizator 00:26, 10 Mai 2022
aveti voie sa vedeti la arhiva orice dosar in care sunteti parte.

din pacate, nu exista nicio sanctiune pentru partea care nu depune inscrisuri intr-un numar suficient.
Multumesc pt raspuns.pb este ca la arhiva dau peste tot felul de cucoane care tergiverseaza accesul meu la dosar.exista vreun art de lege care sa stipuleze accesul liber la dosarul in care sunt parte?ca pana la urma va trebui sa le ,,dau cu legea in cap''.Cat despre sanctiuni pt nedepunerea in nr suficient a inscrisurilor nu ma preocupa astfel de sanctiuni dar e clar ca judecatoarea a favorizat pe reclamant.
mergeti cu o cerere scrisa in timpul orelor de program. verificati ca dosarul este in arhiva si nu este la judecator.
Prevederea legală care vă interesează este art. 92, alin. (2) şi (8) din Hotărârea C.S.M. nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti.
ART. 92
(...)
(2) Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă. Au prioritate la consultarea dosarului cauzei, în următoarea ordine: avocaţii, părţile sau reprezentanţii părţilor, experţii şi interpreţii desemnaţi în cauză.
(...)
(8) Documentele prevăzute la alin. (2), (5) şi (7) se studiază numai în arhivă, după identificarea solicitantului, prin verificarea actului de identitate, a procurii sau a delegaţiei şi a legitimaţiei de serviciu sau a altui document similar, în cazul reprezentanţilor mass-mediei, şi notarea numelui şi prenumelui acestuia. După studiere, se verifică integritatea documentelor.
Va rog dacă puteți sa îmi spuneți dacă pot consulta un dosar in care sint parte,dar după pronuntare (soluția pe scurt apărută pe portalul instanței) dosarul se afla inca la judecatator pentru motivarea sentintei(sentința pe larg) ?Deși am acces la dosarul electronic ,la consultarea acestuia nu apar documente depuse de partea adversa ,deși instanța a dispus ca partea adversă sa depună la dosar niște inscrisuri,iar din lipsa de timp am cerut judecarea în lipsă, astfel ca nu am cunoștință dacă acele documente s-au depus la dosar și pina la redactarea pe larg a sentinței și comunicarea către mine doresc sa pornesc o alta acțiune în instanță, dar acțiune care depinde de acele documente. Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
danalida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Propunerea ºi administrarea de probe nikos_35 nikos_35 Intr-o cauza civila (sistare program vizitare minor), paratul cere amanare in repetate randuri... pt angajare avocat(justificat), studiere dosar si mai nou pt ... (vezi toată discuția)
Acte disparute din dosar TOS55555 TOS55555 AM CONSTATAT CA NU SUNT LA DOSAR ACTE DEPUSE DE MINE IN URMA CU 3 LUNI.CE SA FAC?ELE APAR IN REGISTRU CDE LA ARHIVA CA DEPUSE,IN SCHIMB NU SUNT IN DOSAR (vezi toată discuția)
Judecare in lipsa - comunicare acte procedurale eugen82 eugen82 Deschid urmatorul subiect de discutie ca urmare a situatiei semnalate in topicul “ce cale extraordinara de atac se poate promova” deschis de diana ... (vezi toată discuția)