avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Si am ajuns si la....divort!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Si am ajuns si la....divort!


Buna ziua si felicitari pentru acest forum.Cautand pe net informatii despre divort am ajuns aici.Am cateva nelamuriri si sper sa ma ajutati cumva.Situatia este urmatoarea:casatorita de 2 ani cu un cetatean strain,casatoria a avut loc aici in Romania.Am ajuns la concluzia ca nu ne potrivim si am ales sa divortam.Divortul va fi din culpa comuna,nu avem copii,nu avem bunuri de impartit,absolut nimic.Pentru cererea de divort pentru culpa comuna trebuie sa fim amandoi la judecatorie?Avem nevoie de avocat si de martori daca nu avem nimic de impartit?? Problema cea mai mare este ca sotul este plecat,si nu poate ajunge decat in Iulie,pentru o perioada de 2 sapt.Cum anume sa procedez ca sa se termine totul atunci cand el va fi aici? Daca totusi nu se poate termina atunci cum sa fac?Sa depun cererea doar din vina mea?? El nu o sa mai revina in tara daca se termina in iulie,iar daca nu probabil ca va trebui sa astept dupa el cand poate/vrea sa vina.El nu are nici o adresa la care sa ii fie trimisa cererea de divort,cum sa procedez?

Multumesc anticipat de ajutor!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:10, 10 Martie 2009
In cazul in care sotul dvs. are resedinta in strainatate poate sa mandateze pe cineva sa il reprezinte in instanta ( sau poate angaja un avocat in acest sens) astfel ca nu va fi obligatoriu sa fie prezent. Puteti introduce actiunea de divort si sub forma prevazuta de art. 613 ind.1 Cod de procedura civila, adica prin acord, atunci semneaza cererea ambii soti si o depun impreuna la judecatoriel, iar la termenul ce se va fixa mandatarul cu procura notariala va sustine in numele lui cererea, astfel ca se va putea solutiona simplu, la primul termen.
Daca ati avut ambii soti un domiciliu comun, el poate fi citat si aici si, indiferent daca se prezinta sau nu, divortul se poate pronunta din culpa comuna, fara motivare. Instanta va poate pune in vedere sa il citati si prin publicitate, intr-un ziar local, cu cel putin 15 zile inainte de termen.
Doar la divortul prin acord e necesara prezenta ambilor soti si desi indepliniti conditiile cerute de lege pentru astfel de divort, ar trebui sa fie si el prezent in instanta, situatie mai greu de indeplinit, din cate am inteles din mesajul dvs.
Nu e absolut necesara prezenta unui avocat, dar e bine sa va consulte cel putin la redactarea cererii de divort.
Va multumesc pentru informatii.Daca depunem cererea amandoi in iulie,credeti ca in 2 saptamani exista posibilitatea de a se termina totul? El nu are pe nimeni aici,poate mandata pe cineva din familia mea???Sau mai bine un avocat? Domiciliu comun aici nu avem,el petrece foarte putin timp in Romania,de cate ori venea stateam in casa parintilor(poate fi acela considerat domiciliu comun??

Edit:Poate el da o declaratie prin care sa specifice ca este de acord cu divortul din culpa comuna,semnata,tradusa si legalizata in cazul in care nu poate ajunge aici(sau nu mai poate ramane in tara pana la terminarea procesului)?
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2009
cineva1, utilizator
Daca depuneti cerere prin acord in iulie vi se fixeaza termen in ... octombrie. (termenul legal e de 2 luni si basca mai e si vacanta judecatoresca in iulie si august).
Puteti depune dvs o cerere de divort din culpa comuna succint motivata (se fixeaza termen de o luna) si pana la primul termen el trimite o procura cui vrea, nu conteaza (numai pe dvs. sa nu va mandateze), prin care mandateaza persoana in cauza sa fie de acord cu divortul promovat de dvs. Si uite asa se poate termina si la primul termen si prin acord si pana in vara.
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor ileana1 ileana1 am o prietena plecata in Anglia,sotul ei este tot acolo;nu mai sunt impreuna,stau de ceva vreme separat;nu au copii,nu au bunuri de impartit.Vor sa ... (vezi toată discuția)
Divort cu viitor sot plecat in strainatate Ariza Ariza Buna ziua tuturor!Sunt casatorita de sapte ani, intentionez sa depun cerere de divort de comun acord cu sotul meu ( si sper sa fie de acord), el intentioneaza ... (vezi toată discuția)
Divort parsan loredana parsan loredana Buna ziua! Sunt casatorita de 10 ani , insa doresc sa divortez de sotul meu; Amandoi suntem instalati in Franta si ni s-a spus ca numai un tribunal din ... (vezi toată discuția)