avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme

Un caz mai complicat:
Bunicul meu a fost adoptat. In 1930, tatal lui adoptiv ii vinde casa si gradina (nu se specifica de ce suprafata este vorba) si se face un act de v-c prin intermediul unui avocat, actul este inregistrat la judecatorie, in act este specificat si pretul pe care bunicul l-a platit, urmand ca la moartea parintilor adoptivi, bunicul sa intre in posesia bunurilor.
In 1968 moare tatal adoptiv, se face succesiunea pe casa si teren (de care era vorba in actul de v-c), mostenitorii fiind: sotia supravietuitoare, bunicul meu(fiu adoptiv) si cei trei copii ai bunicului meu - 2 fete dintre care una este mama mea si un baiat. Bunicul si doi copii renunta la succesiune prin decl. inreg. la Notariat, ramanand astfel mostenitori mama mea si sotia supravietuitoare. Bunicul nu s-a inregistrat niciodata la Primarie cu acest pamant.
In 1975 moare si sotia supravietuitoare, se face succesiunea, din nou renunta bunicul si cei doi copii, astfel mama ramane unic mostenitor cu cota 1/1. Din 1968 si pana in prezent impozitul pe teren a fost platit de mama si noi am stapanit terenul, neopunandu-se nimeni.
In 1987 a murit bunicul,s-a facut succesiunea pe bunurile lui, cei 3 copii au renuntat,ramane astfel bunica cu tot.
Acum 7 ani a murit si bunica, cei 3 copii n-au facut succesiunea pana astazi. Acum au decis sa o faca, dar:
cei 2 frati ai mamei sustin ca mama nu mai are dreptul la a 3-a parte din masa succesorala ramasa de la parinti, pentru ca ea are deja o parte(cea primita la moartea parintilor adoptivi ai bunicului). Mentionez ca acest act de v-c facut in 1930 a iesit la iveala abia acum, pana in acest moment nu s-a facut referire la el, il avea matusa mea, dar de ce n-a pomenit de el cand mai traia inca bunica, asa puteam s-o intrebam ca sa ne lamurim... In plus matusa mea sustine ca nu-si aduce aminte ca ea sa fi dat acea decl de renuntare la succesiune si ca mama mea ar fi facut falsuri in acte, ceea ce nu este deloc adevarat.
Acum ne ameninta cu darea in judecata pentru iesirea din indiviziune, cred ca vor sa introduca in masa succesorala si terenul detinut de mama, va rog poate imi dati un sfat - ce sanse au sa castige?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:00, 17 Martie 2009
Daca va da in judecata pentru iesirea din indiviziune (partaj succesoral), pentru terenul unde mama dvs. apare unica mostenitoare, invocati lipsa calitatii de mostenitor a respectivelor persoane (sora si fratele mamei), acestia fiind straini de succesiune prin renuntare (trebuie sa reiasa acest fapt si din actul mamei de unica mostenitoare).
La instanta cred ca se va dezbate succesiunea de pe urma bunicii (care a murit acum 7 ani) daca mostenitorii nu se inteleg!
Acum ce nu am inteles, bunica decedata acum 7 ani este mama naturala sau adoptiva a mamei dvs.?
Ar trebui sa prezentati situatia si toate actele unui avocat care sa va spuna in mod concret cum stau lucrurile.

Av. Cermak
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
este mama naturala a mamei si acelorlalti doi frati ai mamei.
Pentru terenul detinut de mama dvs nu s-a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza vreunei legi a fondului funciar?? (legea 18/1991, legea 1/2000, etc) Exista vreun titlul de proprietate eliberat dupa anul 1990? Si eu nu inteleg un lucru: daca bunicul dvs. avea act de vanzare-cumparare pe teren, cum a mai putut acel teren intra in masa succesorala a tatalui adoptiv al bunicului???
Daca mama dvs a platit impozit pe teren din anul 1968 si a exercitat posesia continua, publica, netulburata si sub nume de proprietar, puteti invoca uzucapiunea de 30 de ani pentru terenul in cauza (actiunea se introduce la judecatoria in raza careia se afla situat terenul, impreuna cu dovada platii impozitului - extras rol fiscal primarie, acte stare civila si doi martori care adeveresc posesia).
Nu exista titlu de proprietate, exista doar certificatul de mostenitor, acum ne-am gandit sa incepem demersurile pt. a obtine titlul de proprietate.
Nici eu n-am inteles, cred ca bunicul n-a vrut sa se stie de acel act, cred ca pe vremea aceea era problema colectivizarii - cine avea mai mult pamant ii era frica sa nu i-l ia Statul...la asta ma gandesc si eu, daca bunicul n-a luat in calcul actul si a renuntat la succesiune, ramanand astfel unic mostenitor una dintre fiicele sale, atunci acum ce mai vor?Constiinta mea imi sugereaza sa renuntam dar as vrea sa stiu d.p.d.v. al legii cine are dreptate?
Va multumesc!
Aseara i-a sosit mamei citatia prin care e chemata in judecata pentru dezbaterea succesiunii ramase de pe urma bunicii mele,semnata de sora mamei. Introduce in masa succesorala si acel teren de care va povesteam, pe care mama are certificat de unic mostenitor prin renuntarea celorlalti, face referire la acel contract de v-c semnat in 1930;
eu zic bine, bine exista acel contract in 1968 (cand bunicul si cei 2 copii ai lui au renuntat la mostenire) dar daca bunicul arenuntat inseamna ca n-a vrut sa tina cont de acel act,nu? In plus atata timp cat au trait atat bunicul cat si bunica nimeni n-a scos la iveala acel act de v-c (asa se puteau intreba, ne puteam lamuri) acum va intreb ce sanse are mama mea?
In plus mai exista in masa succesorala 1 ha de padure si 5000mp intr-o alta comuna de care reclamanta nu pomeneste nimic in actiune - pai daca vor sa faca iesirea din indiviziune nu trebuie trecut totul? sau numai ce le convine lor?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Declaratie de renuntare la succesiune narcisa07 narcisa07 Buna ziua la toata lumea! Si va rog sa ma iertati ca va tormentez cu atatea intrebari, dar nu stiu ce se intampla in viata mea ca ma napadesc necazurile din ... (vezi toată discuția)
Act de donatie sau contract de v-c? mos_ene mos_ene salutare la toata lumea am si eu mai multe nelamuriri si va rog daca putezi sa ma elucidatzi si pe mine:sa incepem cu inceputul(bunicul meu a murit in 1997 ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)