avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme

Un caz mai complicat:
Bunicul meu a fost adoptat. In 1930, tatal lui adoptiv ii vinde casa si gradina (nu se specifica de ce suprafata este vorba) si se face un act de v-c prin intermediul unui avocat, actul este inregistrat la judecatorie, in act este specificat si pretul pe care bunicul l-a platit, urmand ca la moartea parintilor adoptivi, bunicul sa intre in posesia bunurilor.
In 1968 moare tatal adoptiv, se face succesiunea pe casa si teren (de care era vorba in actul de v-c), mostenitorii fiind: sotia supravietuitoare, bunicul meu(fiu adoptiv) si cei trei copii ai bunicului meu - 2 fete dintre care una este mama mea si un baiat. Bunicul si doi copii renunta la succesiune prin decl. inreg. la Notariat, ramanand astfel mostenitori mama mea si sotia supravietuitoare. Bunicul nu s-a inregistrat niciodata la Primarie cu acest pamant.
In 1975 moare si sotia supravietuitoare, se face succesiunea, din nou renunta bunicul si cei doi copii, astfel mama ramane unic mostenitor cu cota 1/1. Din 1968 si pana in prezent impozitul pe teren a fost platit de mama si noi am stapanit terenul, neopunandu-se nimeni.
In 1987 a murit bunicul,s-a facut succesiunea pe bunurile lui, cei 3 copii au renuntat,ramane astfel bunica cu tot.
Acum 7 ani a murit si bunica, cei 3 copii n-au facut succesiunea pana astazi. Acum au decis sa o faca, dar:
cei 2 frati ai mamei sustin ca mama nu mai are dreptul la a 3-a parte din masa succesorala ramasa de la parinti, pentru ca ea are deja o parte(cea primita la moartea parintilor adoptivi ai bunicului). Mentionez ca acest act de v-c facut in 1930 a iesit la iveala abia acum, pana in acest moment nu s-a facut referire la el, il avea matusa mea, dar de ce n-a pomenit de el cand mai traia inca bunica, asa puteam s-o intrebam ca sa ne lamurim... In plus matusa mea sustine ca nu-si aduce aminte ca ea sa fi dat acea decl de renuntare la succesiune si ca mama mea ar fi facut falsuri in acte, ceea ce nu este deloc adevarat.
Acum ne ameninta cu darea in judecata pentru iesirea din indiviziune, cred ca vor sa introduca in masa succesorala si terenul detinut de mama, va rog poate imi dati un sfat - ce sanse au sa castige?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:00, 17 Martie 2009
Nu ma ajuta nimeni? Nu stiu ce sa fac... Ma gandesc la aceste doua surori care pana acum au fost nedespartite sa fie nevoite sa mearga in Tribunal pentru ambitiile copiilor....Poate ar fi mai bine sa renuntam noi, adica sa nu mai avem nici o pretentie la terenul ramas de la bunica si in acest caz cred ca s-ar renunta la proces. Va rog dati-mi un sfat!
Multumesc.
Contactati un avocat , prezentati toate inscrisurile pe care le detine mama dvs. si cat mai repede, mama dvs. sa-si formuleze apararea in acel dosar.Cred ca va trebui sa formuleze o cerere reconventionala si posibil , sa trebuiasca sa invoce niste exceptii.Din acest motiv, sfatul concret al unui avocat va este absolut necesar.
Fara o studiere a actelor dvs. nu se pot emite decat pareri generale...

Av. Cermak

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de renuntare la succesiune narcisa07 narcisa07 Buna ziua la toata lumea! Si va rog sa ma iertati ca va tormentez cu atatea intrebari, dar nu stiu ce se intampla in viata mea ca ma napadesc necazurile din ... (vezi toată discuția)
Act de donatie sau contract de v-c? mos_ene mos_ene salutare la toata lumea am si eu mai multe nelamuriri si va rog daca putezi sa ma elucidatzi si pe mine:sa incepem cu inceputul(bunicul meu a murit in 1997 ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)