Buna ziua.Am cateva intrebari.Ce este mai convenabil? Lucrez in constructii si am fost dat in somaj. Eu activez in continuare la acel patron dar nu am nici o forma legala, eu fac parte si dintr-o intreprindere familiala ce are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul. Ideea era daca la o intreprindere familiala as pune la obiect de activitate si munca in constructii trebuie sa-mi mai fac un pfa ca sa fiu legal?cum e mai bine sa procedezi?
sau fac doar un pfa si sa nu mai fac parte din asociatia familiala??
Pot sa-mi fac carte de munca??In lege nu e trecut nimic concret .
Aveti mai multe probleme de alegere / optiune :
1) desfasurarea unei alte activitati autorizate in conditiile in care beneficiati de ajutor de somaj duce la intreruperea ajutorului de somaj;
2) daca sunteti membru al unei asociatii familiale cu obiect de activitate comert ( actuala denumita intreprindere familiala ) si doriti sa prestati si alta activitate decat cea de comert , puteti sa solicitati la registrul comertului printr-o cerere de mentiuni largirea obiectului de activitate pentru prestari lucrari in constructii , amenajari in constructii , etc;
3) daca doriti sa faceti PFA ( actual denumita intreprindere individuala ) pentru un tip de activitate anume , nu aveti restrictii vizavi de participarea dvs. intr-o asociatie familiala insa in mod sigur veti avea ceva probleme de amanunt in completarea declaratiilor la unitatea fiscala de care apartineti.
Asa ca mai intai alegeti , pentru ca alegerea este a dvs. si ulterior dupa ce va hoatrati mai intrebati!
Nu are nici o importanta ca ai PFA sau IF (intreprindere familiala) sau II (intreprindere individuala).
Toate sunt la fel in ce priveste impozitarea si obiectul de activitate.
Poti face constructii pe care vrei, cu conditia sa ai diploma in domeniu sau carte de munca care sa dovedeasca ca ai lucrat in constructii.
NU POTI AVEA carte de munca cu niciuna.
Nu se poate cumula functia de membru sau titular al PFA, IF cu aceea de salariat.
Intreprinderile individuale pot avea salariati, dar tu, ca titlular, nu poti avea carte de munca.
Va trebui sa iti faci asigurare de pensie si boala separat, ori la o firma privata de asigurari, ori la stat, la Casa de pensii si casa de sanatate.
DAr tot nu vei avea carte de munca. Vei avea pensie dar nu carte de munca.
Singura solutie, mai complicata este adevarat ... este sa ai SRL.
Contabilitatea este mai complicata.
Acum am observat. Vezi ca nu poti sa faci si afaceri si sa iei somaj.
Iti pierzi somajul.