avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inchiriere imobil catre persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inchiriere imobil catre persoana fizica

o societete poate inchiria un spatiu comercial unei persoane fizice? Ce implica acest lucru? Facturarea cum se face? ..cu TVA sau fara TVA? Trebuie comunicat contractul catre Administratia Fiscala? Care este cadrul legal? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 21:34, 26 Iunie 2013
Buna ziua,

Puteti inchiria spatiu respectiv fara interdicitii in ce priveste calitatea persoanei, cata vreme operatiunea se desfasoara in baza unui contract intre parti incheiat in conditii legale.

Inchirierea imobilelor este prin definitie operatiune scutita de TVA in conformitate cu art.141, alineatul 2, litera (e) din CF. Puteti insa opta pentru taxarea operatiunii in conditiile alineatului 3 ale aceluiasi articol, avand obligatia notificarii optiunii de taxare organului fiscal.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca in conditiile in care veti factura in regim de scutire, pierdeti dreptul de deucere a TVA aferenta achizitiilor efectuate pentru imobilul in cauza. De asemenea daca la achizitie ati dedus TVA, iar imobilul se gaseste in cadrul perioadei de ajustare prevazuta la art.149 din CF, aveti obligatia ajustarii TVA dedusa.

Contractul nu se inregistreaza la organul fiscal.

Numai bine
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare spatiu comercial theya_05 theya_05 daca o societate vrea sa vanda un spatiu comercial din proprietatea sa,spatiu achizitionat in 2007 de la alta societate,in baza unei facturi cu tva,va factura ... (vezi toată discuția)
"facturare cu sau fara tva?" iacobandreea30 iacobandreea30 Avem o societate care este inregistrata ca platitor de tva, cu cod caen 5590 alte servicii de cazare. Este mai exact un fost hotel iesit din circuitul ... (vezi toată discuția)
Facturare prestari servicii chirie kty_20 kty_20 Buna ziua, Firma din Romania,platitoare de TVA a inchiriat in Romania un spatiu unei filiale cu sediul in Romania insa factura va fi emisa societatii mama din ... (vezi toată discuția)