avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de instalare - schimbare domiciliu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de instalare - schimbare domiciliu

Am o problema, nelamurire.

E art. 75 din legea nr. 76 / 2002, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de somaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru somaj, egală de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

si mai e

Art. 46. din Normele legii care mi se pare foarte ambigu - Nu constituie schimbare de domiciliu intr-o alta localitate, in situatia prevazuta la art. 75 din lege, daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti.


Eu beneficiez de indemnizatie de somaj. Mi-am gasit de lucru intr-o localitate la 90 km de unde am domiciliul si de unde am avut ultimul loc de munca. Dar imi voi schimba domiciliul intr-o comuna care nu e in comuna in care voi lucra. Sunt vecine, e 8 km intre ele. Ambele comune, si cea unde voi lucra si unde imi voi schimba domiciliul sunt la o distanta de aprox. 90km de unde am domiciliul acuma. Credeti ca as putea beneficia de prima de instalare tinand cont ca in lege nu se specifica schimbarea domiciliului exact in localitatea unde vei lucra?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 10 Martie 2015
1. Art.46 din Norme vrea sa spuna ca nu este schuimbare de domiciliu daca va mutati de la o adresa la alta in cadrul aceleiasi localitati.

2. In cazul dvs. este vorba de alta localitate asa ca veti putea beneficia de prima de instalare.

3. Atentie ca trebuie sa va pastrati locul de munca timp de 12 luni, altfel veti restitui banii.
Am facut o cerere scrisa la AJOFM din judetul meu, solicitand informatii legat de problema mea. Acum am primit raspunsul si, din pacate, e exact opus cu al d-vs:(. Expicatia lor vine fara precizarea vreunui temei legal, doar ca nespecificarea legiuitorului daca schimbarea domicliului sa fie in aceasi localitatea sau nu, lasa loc unui singur criteriu pentru a justifica ca aceasta, s-a facut ca urmare a gasirii locului de munca si nu altul e motivul, si anume ca schimbarea domiciliul trebuie sa se faca in aceasi localitate in care se afla locul de munca. Mie mi se pare o judecata gresita, avand in vedere ca poti sa te muti si intr-o localitate foarte apropiata (limitrofa) ajungand la serviciu foarte repede si cu usurinta, ceea ce justifica sa locuiesti acolo pentru a fi aproape de serviciu.
Tinand cont ca AJOFM ia decizia cu primire la primirea sau respingere dosarului pentru a beneficia de prima de instalare, se poate face ceva?
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
sorin07, utilizator
1. Daca raspunsul primit de la AJOFM este asa cum il redati dvs. atunci el este total gresit si nu are nici o baza legala.

2. Incercati sa intrebati si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

Am solicitat raspuns la intrebarea mea la anofm@anofm.ro si am primit, foarte prompt, intr-o zi.
Dar raspunsul lor nu este la intrebarea mea, cu toate ca am formulat-o foarte explicit. Ei s-au ferit de un raspuns explicit, concret la intrebare, si doar au mai scris odata articolul din lege referitor la prima de instalare. Apoi, au mentionat ca pentru solicitarea dreptului trebuie sa ma adresez AJOFM.
Practic, decizia e la AJOFM, iar ei au fost concreti mentionand ca schimbarea domiciiului trebuie sa se faca in aceasi localitate.
Ma plang si eu aici. Ar trebui sa ma adresez ANOFM cu inca o cerere, in care sa mentionez si opinia AJOFM?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 46.
Nu constituie schimbare de domiciliu într-o altã localitate, în situaţia prevãzutã la art. 75 din lege, dacã localitatea unde persoana se încadreazã în muncã aparţine aceleiaşi unitãţi administrativ-teritoriale: comunã, oraş, municipiu sau sectoarele municipiului Bucureşti.

3. - Asadar daca angajatorul este in alta localitate si dvs. va schimbati domicilul in acea localitate puteti beneficia de prima de instalare.
- Daca aveti conditii de a domicilia mai bune intr-o localitate limitrofa nu vad unde ar fi neincadrarea in prevederile legale.

Alte discuții în legătură

Somaj- prima de instalare darkone darkone Buna ziua, Am terminat facultatea in iulie 2009 si sunt in somaj la bucuresti sector 2, mi-am gasit singura un job la o banca insa acesta este in brasov, eu ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare pentru schimbarea domiciliului Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia de cei 3500 ron date de anofm daca ma mut cu locuinta in alta resedinta,acolo mi-am gasit si de munca pe ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare OANalex OANalex buna ziua am si eu o intrebare .din iulie 2013 am intrat in somaj si din 3 otombrie m-am angajat in alt oras .acum beneficiez de 30%din indemnizatia de somaj ... (vezi toată discuția)