avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de instalare - schimbare domiciliu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de instalare - schimbare domiciliu

Am o problema, nelamurire.

E art. 75 din legea nr. 76 / 2002, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de somaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru somaj, egală de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

si mai e

Art. 46. din Normele legii care mi se pare foarte ambigu - Nu constituie schimbare de domiciliu intr-o alta localitate, in situatia prevazuta la art. 75 din lege, daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti.


Eu beneficiez de indemnizatie de somaj. Mi-am gasit de lucru intr-o localitate la 90 km de unde am domiciliul si de unde am avut ultimul loc de munca. Dar imi voi schimba domiciliul intr-o comuna care nu e in comuna in care voi lucra. Sunt vecine, e 8 km intre ele. Ambele comune, si cea unde voi lucra si unde imi voi schimba domiciliul sunt la o distanta de aprox. 90km de unde am domiciliul acuma. Credeti ca as putea beneficia de prima de instalare tinand cont ca in lege nu se specifica schimbarea domiciliului exact in localitatea unde vei lucra?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 10 Martie 2015
Pentru a beneficia de prima de instalare, este necesar ca locul de munca ocupat de salariatul care va beneficia de aceasta sa fie nou creat, sau e in regula daca e vacant ca urmare a incetarii raporturilor de munca?
Multumesc!
1. Legea nu face nici o distinctie in sensul celei precizate de dvs.

2. Adica nu conditioneaza acordarea primei de instalare de faptul ca este vorba de un loc de munca nou creat sau de unul existent deja.
Buna ziua,
Va deranjez si eu cu o intrebare legata de prima de instalare.
Suma de bani primita ca prima de relocare, in cazul demisiei inainte de termen, trebuie restituita brut sau net?

Multumesc anticipat
Legea nr.76/2002
art. 76
(1)Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite potrivit dispozitiilor art. 731, 74, 75 si 751 alin. (1), in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:

a)art. 55 lit. b), art. 56 lit. f) si h), art. 61 lit. a) si b) si art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care incetarea este la initiativa angajatului;
c)art. 97 lit. b) si e), art. 98 alin. (1) lit. f) si g) si art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2)Angajatii au obligatia de a restitui integral suma primita ca prima de instalare potrivit art. 75 si 751 alin. (1) in situatia in care isi schimba domiciliul la vechiul domiciliu, intr-o perioada de 12 luni de la angajare.
(3)In situatia nerespectarii prevederilor alin. (1) si alin. (2), recuperarea sumelor prevazute la art. 731, 74 si 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.
(4)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), angajatii nu au obligatia de a restitui sumele prevazute la art. 731 alin. (1), art. 74 si art. 75, in situatia prevazuta la art. 731 alin. (6), respectiv art. 751 alin. (5).

art.81 C.mun. reglementeaza incetarea c.i.m. prin demisie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj- prima de instalare darkone darkone Buna ziua, Am terminat facultatea in iulie 2009 si sunt in somaj la bucuresti sector 2, mi-am gasit singura un job la o banca insa acesta este in brasov, eu ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare pentru schimbarea domiciliului Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia de cei 3500 ron date de anofm daca ma mut cu locuinta in alta resedinta,acolo mi-am gasit si de munca pe ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare OANalex OANalex buna ziua am si eu o intrebare .din iulie 2013 am intrat in somaj si din 3 otombrie m-am angajat in alt oras .acum beneficiez de 30%din indemnizatia de somaj ... (vezi toată discuția)