avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere moºtenire-tranzacþie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere moºtenire-tranzacþie

Moştenitorii, 6 fii ai defunctei lor mame ,au dezbătut succesiunea acesteia (în anul 2004 ) ,având ca bun în masa succesorală o casă cu terenul aferent.Au mers întâi la notariatul competent teritorial şi, neânţelegându-se,au introdus acţiune în instanţă,unde,la sfatul preşedintelui de judecată şi a avocatului,au încheiat tranzacţie prin care s-a atribuit casa surorii care locuia în Bucureşti,deşi in această casă locuia unul dintre ceilalţi fraţi din vremea copilăriei,de când trăia mama,sora spunând că îi are ea grijă şi că îl va lăsa să stea în casă cât vrea.
Sora devenită proprietară prin hotărârea pronunţată, nu a locuit niciodată în casă ,unde a rămas fratele care avea probleme de sănătate şi unde s-a mutat şi un alt frate care nu avea locuinţă, acesta din urmă fiind căsătorit şi făcând modificări şi îmbunătăţiri consistente la imobil.Acesta nu se înţelege cu sora proprietară să-i treacă pe numele său casa,iar ea , deşi nu are copii, îşi plăteşte impozitul legal asupra casei, spunându-le să stea acolo că nu-i dă nimeni afară.
Cei doi fraţi au împărţit casa părintească în două corpuri de sine stătătoare pe care le ocupă separat, fiecare pe al său.
Ce cale are fratele care a făcut îmbunătăţiri la casă să devină proprietarul pe ceea ce a făcut cu soţia sa ,pentru că sora nu este de acord cu nici o variantă propusă, repetându-i că nu l-a dat nimeni afară din casă,însă el vrea să se ştie stăpân pe ce a făcut prin munca sa împreună cu soţia_
Cu recunoştinţă,mulţumim pentru orice răspuns dat cu bună credinţă!
Cel mai recent răspuns: ghiocelioana , utilizator 19:43, 29 Iunie 2013
Buna ziua,
In afara unui act de vanzare cumparare al surorii proprietara sau act de donatie al acesteia, nu exista cale.
Ar fi bine sa roage pe sora proprietara sa scrie pe hartie si sa semneze cu privire la imbunatatiri.
In caz contrar ar trebui sa dea pe sora in judecata pentru inbogatire fara justa cauza.
Poate va intelegeti omeneste, totusi.
Sunteti frati!
av. Gabriel Klein Kiritescu
Vă mulţumesc cu tot respectul,domnule avocat Kiriţescu!
Dacă face o acţiune în pretenţii, solicitând despăguiri reprezentând contravaloarea îmbunătăţirilor aduse casei din anul 2004 ,de când locuieşte acolo, va mai fi ţinut de respectarea termenului de prescripţie de 3 ani? Poate apela la această cale,sau e acelaşi lucru (adică tot o acţiune în judecată întemeiată pe îmbogăţire fără justă cauză)!?
Cererea pentru îmbogăţire fără justă cauză este supusă timbrajului tot la valoarea îmbunătăţirilor efectuate?
Despre a se înţelege omeneşte sau frăţeşte, nu se poate pune problema, din câte am înţeles eu !
Dacă întabulează imobilul în cartea funciară provizoriu, este o soluţie,îl ajută cu ceva mai devreme de 5 ani?
Mulţumesc pentru răspunsuri şi pentru amabilitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune robertanicoleta robertanicoleta in urma decesului unei persoane concubina are drepturi asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului ? ' (vezi toată discuția)
Evacuare L-au L-au Bună ziua. Aș dorii și eu niște sfaturi vă rog.Locuiesc cu soția și fiica mea in vârstă de 10 ani,in casa mamei mele.De o perioadă, relațiile mele ... (vezi toată discuția)
Scadere contributie din masa succesorala mahat mahat Parintii mei au construit o casa, in care am locuit impreuna cu ei, am achitat toate cheltuielile de intretinere si i-am ingrijit. Mai mult, am contribuit cu ... (vezi toată discuția)