avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond reparatii bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond reparatii bloc

Buna seara! As dori sa stiu si eu daca este legal ca asociatia de proprietari sa nu-mi scada din factura la intretinere excesul de fond de reparatii constituit pentru reparatia terasei blocului, exces care a fost returnat celorlalti proprietari (prin scaderea de pe factura la intretinere). Mi s-a spus ca, comitetul a hotarat ca acelora care au cumparat apartamentele dupa ce banii au fost dati sa nu li se returneze acel exces de fond de reparatii. Ca nu eu eram proprietar cand s-au dat banii. Dar eu stiu ca fondul de reparatii se plateste pe apartament si nu pe persoana.
Este legal asa ceva? Care este baza legala?
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2013
apfel, utilizator
Cel mai recent răspuns: apfel , utilizator 13:09, 30 Iunie 2013
HG nr 1588/2007 art 24 (5)

Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna,fond cu perioada de folosire limitata,care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli

De regula acest fond nu se restituie ,fiind fond de rezerva pentru plata reparatii parti comune din condominiu
Fondul de reparatii se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, impuse in lista de plata a cheltuielilor de intretinere .
Platile pentru repararea si intretinerea proprietatii comune constructii si instalatii din imobil se realizeaza din fondul de reparatii.

Trebuie sa vedeti care este situatia fondului de reparatii: ce suma au depus ceilalti, ce suma aveti dvs., atat provenita de la vechiul proprieatar, cat si ce platita dupa ce ati cumparat apartamentul etc.

Cu cat ne dati mai multe amanunte, cu atat puteti primi un raspuns mai complet.
@apfel

Deobicei fondul de reparatii nu se returneaza. Daca s-a strans o suma si reparatia a costat mai putin, diferenta se pastreaza in acest fond si cu ea se fac alte reparatii necesare.
Daca insa in comitetul executiv s-a luat o decizie sa se returneze diferenta in anumite conditii, aceasta decizie este legala.

Daca sunteti nemultumit de aceste conditii discriminatorii, puteti contesta aceasta decizie la presedintele asociatiei, in scris, argumentand contestatia.
Mai departe va puteti adresa primariei la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari sau si mai departe in instanta.
apfel a scris:
As dori sa stiu si eu daca este legal ca asociatia de proprietari sa nu-mi scada din factura la intretinere excesul de fond de reparatii constituit pentru reparatia terasei blocului, exces care a fost returnat celorlalti proprietari (prin scaderea de pe factura la intretinere).

Da, este legal sa nu vi se compenseze sumele repartizate la intretinere cu sumele din fondul de reparatii constituit. Sau altfel spus, este ilegala o asemenea compensare.
Dar acest lucru este valabil pentru toata lumea, pentru toti membrii asociatiei si nu numai pentru unii.
Totusi, avand in vedere ca nu dumneavoastra ati platit acest fond, ca nu detineti o chitanta pe numele dumneavoastra ca ati platit..., ar trebui ca fostul proprietar sa aiba pretentii asupra acestui fond, la fel ca ceilalti proprietari vechi.

Asociatia, comitetul, poate adunarea generala... au facut o greseala prin returnarea banilor din fond chiar si sub forma compensarii cu alte cheltuieli. Nu trebuia sa compenseze nimanui si acum nu aveati aceasta situatie.
Acum e greu sa se revina, sa se ceara banii inapoi celor carora li s-a compensat si mai usor ar fi ca sa vi se compenseze si dumneavoastra. Dar cred ca-i puteti convinge daca prezentati un document, un inscris facut intre dumneavoastra si fostul proprietar, la momentul intocmirii actului de vanzare-cumparare, prin care acest fond de reparatii vi-l transmite dumneavoastra.
Poate va lamuriti intrebandu-l pe presedinte sau administrator ce s-ar fi intamplat daca pentru acea reparatie in vederea careia s-a constituit fondul de reparatii, ar mai fi fost nevoie de bani. Uneori in timpul executarii lucrarilor pot apare cheltuieli suplimentare. In aceasta situatie v-ar fi cerut si dumneavoastra diferenta la fel ca tuturor celorlalti proprietari ori nu v-ar mai fi cerut bani pentru ca sunteti proaspat proprietar? Ar fi cerut banii de la fostul proprietar? Sa-i restituie acum banii fostului proprietar!

Dar, repet, s-a gresit. Nu trebuia nimic returnat sau compensat.
Suma s-a strans in 2009 pentru reparatia terasei scarii pe care este apartamentul pe care l-am cumparat. Suma a fost mai mare decat a costat reparatia si anul acesta, pe factura pentru plata intretinerii pe luna ianuarie s-a scazut apartamentelor care au acelasi proprietar ca si in 2009 suma ramasa de atunci impartita la numarul apartamentelor cu acelasi proprietar ca in 2009.
Iar acum se doreste repararea terasei la celelalte 3 scari si se vor strange iar bani. Practic ceilalati vor da suma pe care au primit-o inapoi pe factura de intretinere de pe luna ianuarie 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata partiala intretinere ContSters255863 ContSters255863 Sunt chirias intr-un apartament din Bucuresti, fara acte legale. La lista de plati de pe luna curenta a venit sa platesc, in suma de 100 RON, reparatii terasa. ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu o datorie catre asociatie - de care cumparatorul nu a stiut; cine trebuie sa o plateasca? coraz coraz Buna seara, am cumparat de curand un apartament, fostul proprietar fiind pana la data vanzarii si Presedinte al asociatiei de proprietari din bloc. cand am ... (vezi toată discuția)