avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Decontare plata spitalizare pentru accident in afara ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Decontare plata spitalizare pentru accident in afara muncii

Buna ziua,

Sunt de meserie sofer si am avut acum cateva luni un accident in timpul serviciului in Austria. Am fost spitalizat doua zile intr-o clinica in Austria. Firma la care lucrez a declarat accidentul, iar in urma cercetarii si a vizei Itm-ului a reisit ca este accident in afara muncii datorita faptului ca nu am vizat si transformat actele medicale emise din Austria cum scrie legea. Problema este ca am primit o factura de la spital de 3000 de euro si nu stiu cum sa procedez in continuare. La casa de pensii mi s-a spus ca din moment ce nu este accident de munca nu ei vor deconta spitalizarea. Mentionez ca la data accidentului firma platea darile catre asigurator, dar am inteles ca ele despagubesc doar ceea ce se intampla pe teritoriul Romaniei. Eu nu am avut alta asigurare privata si nici nu am avut cardul european de sanatate. Ce este de facut? Multumesc de ajutor, Dan.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 15:44, 7 Iulie 2013
asiguratorul plateste despagubirile indiferent de locul producerii accidentului, in tara sau strainatate.
ganditi-va la recentul accident din Muntenegru.

Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe:
-teritoriul României;
-teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European;
-teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.

[ link extern ]

importantul este ca vinovat de producerea accidentului sa nu fiti dumneavoastra ptr ca in acest caz asiguratorul nu plateste.

asiguratorul plateste doar daunele produse tertilor.
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2013
cyan, moderator
Din raportul politiei rutiere reiese ca eu sunt vinovatul. Eu intrebam daca pot rezolva ceva prin intemediul casei nationale de asigurari sau prin intermediul casei nationale de pensii pentru a platii factura catre spital, nu prin intermediul RCA.
Multumesc, Dan
Inteleg din mesajul dvs. ca accidentul de munca s-a produs in Austria in timp ce dvs. desfasurati o activitate pentru firma din Romania unde sunteti angajat, motiv pentru care firma a raportat evenimentul la ITM.
Neincadrarea de catre ITM/ inspectia muncii a evenimentului produs, ca AM, s-a facut ca urmare a neindeplinirii unei proceduri privind vizarea in Romania, a actelor medicale emise de catre spitalul din Austria, respectiv pentru obtinerea unei vize de la autoritatile medicale din Romania. O alta cauza poate fi si certificatul medical eliberat pentru doar 2 zile, iar Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza un minim de 3 zile pentru concediul medical.
Daca firma nu a incheiat o asigurare de accidente, valabila, pe numele dvs., in conditiile in care desfasurati activitati si pe teritoriul altor state, poate fi o problema pentru firma.
De asemenea, daca ati fost trimis in strainatate, fara asigurare medicala individuala si acest lucru poate fi o problema pentru firma.
Studiati cu atentie contractul individual de munca al dvs. la rubrica referitoare la securitate si sanatate in munca, asigurari medicale si asigurare pentru AM si boli profesionale. Veti in sarcina cui cade incheierea acestor asigurari.
Nu inteleg de ce nu au fost obtinute vizele respective, de catre firma, atunci cand a depus actele pentru cercetarea evenimentului produs. Respectiv, de ce dvs. nu ati fost indrumat, sa le obtineti, daca firma avea nevoie de prezenta dvs. pentru obtinerea acestor avize.
Purtati o discutie cu firma in sensul celor mentionate de mine mai sus.
Daca avizele sunt singurele motive pentru ca evenimentul sa nu fie inregistrat ca accident de munca si firma refuza ajutorul/ sa rezolve problema, atunci puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si sa le cereti sa plateasca spitalizarea, respectiv daune morale si daune materiale pentru accidentul suferit de dvs., in conditiile in care dvs. nu sunteti singurul vinovat de producerea evenimentului.
Este posibil ca evenimentul sa se fi produs in afara traseului normal, de urmat (stabilit de catre firma si de care ati semnat de luare la cunostinta), pentru deplasarea dvs., respectiv a timpilor necesari/ stabiliti pentru deplasare, caz in care evenimentul nu se inregistreaza ca AM. In acest caz responsabilitatea este a dvs. pentru producerea evenimentului, dar nu exclusiva pentru inexistenta unei asigurari pe numele dvs., pentru accidente, valabila in afara Romaniei si pentru lipsa unei asigurari medicale, valabile in strainatate, pe perioada cat desfasurati activitati pe teritoriul altui stat.
Dupa obtinerea avizelor, daca ati primit si un supliment de concediu medical in tara, peste cele 2 zile petrecute in spitalul din Austria, puteti sa solicitati ITM recercetarea evenimentului produs. In caz de refuz, puteti deschide actiune in instanta.
Casa de pensii nu deconteaza spitalizarea decat daca evenimentul va fi inregistrat ca accident de munca.
Da, avizul de la casa de pensii si transformarea actelor medicale din Austria in certificat de concediu medical sunt singurele motive pentru care evenimentul nu a fost inregistrat ca accident de munca.
Firma m-a trimis imediat la medicul de familie cu actele medicale traduse si la cel de medicina muncii care au spus ca sunt apt. Nu am beneficiat de concediu medical in Romania, ci doar am stat doua zile in spital in Austria.
In contractul de munca nu scrie nimic de asigurari.
Nu pot sa recuperez sub nici o alta bani prin casa de asigurari?

Multumesc,Dan


Din pacate nu cunosc alte posibilitati.
Ce scrie pe fisa de iesire din spital, in Austria ? Care a fost diagnosticul ? De ce v-au tinut 2 zile daca in tara ati fost declarat apt ?
Nu renuntati totusi la o discutie cu firma si intrebati-i de ce nu au fost incheiate cele 2 asigurari ?
Cand semnati un CIM este bine sa il cititi cu atentie inainte si sa cereti lamuriri suplimentare, care sa se regaseasca in documente.

Alte discuții în legătură

Accident de munca in strainatate ab1989 ab1989 Lucrez de o luna ca sofer de tir. In data de 29 februarie 2016 in Cehia, in timp ce veneam din Germania spre Romania, colegul meu care era la volan in acel ... (vezi toată discuția)
Atac vascular cerebral in strainatate la sofer de tir vitasea77md vitasea77md Buna. Socrul meu este angajat la o firma romaneasca de transport. Este sofer pe comunitate. Intr-o parcare in Italia in timpul incarcarii sau odihnei (nu ... (vezi toată discuția)
Accident grav in ungaria cu autocarul aura margareta aura margareta buna ziua ma numesc aura si am avut un accident grav cu autocarul in ungaria in luna martie 2008 am plecat cu un grup de elevi la un schimb de experienta ... (vezi toată discuția)