Sunt de meserie sofer si am avut acum cateva luni un accident in timpul serviciului in Austria. Am fost spitalizat doua zile intr-o clinica in Austria. Firma la care lucrez a declarat accidentul, iar in urma cercetarii si a vizei Itm-ului a reisit ca este accident in afara muncii datorita faptului ca nu am vizat si transformat actele medicale emise din Austria cum scrie legea. Problema este ca am primit o factura de la spital de 3000 de euro si nu stiu cum sa procedez in continuare. La casa de pensii mi s-a spus ca din moment ce nu este accident de munca nu ei vor deconta spitalizarea. Mentionez ca la data accidentului firma platea darile catre asigurator, dar am inteles ca ele despagubesc doar ceea ce se intampla pe teritoriul Romaniei. Eu nu am avut alta asigurare privata si nici nu am avut cardul european de sanatate. Ce este de facut? Multumesc de ajutor, Dan.
Pe fisa de iesire mi se recomanda "consultarea medicului curant al pacientului si pentru pacientii asigurati care se afla in incapacitate de munca, obtinerea certificatelor de concediu medical." Am si declarat in scris de doua ori ca nu am certificate de concediu medical.
Firma plateste contributiile la sanatate, dar am inteles ca acestea nu acopera decat accidentele din Romania.
Mi s-a recomandat de la casa de pensii sa obtin o adeverinta provizorie antedatata de la casa de asigurari si sa o trimit la spital. Credeti ca se poate rezolva in acest fel?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Firma plateste la fondul national pentru accidente de munca si boli profesionale. Din acest fond se platesc in tara, concedii medicale pentru AM si BP.
In primul meu mesaj am facut mentiuni legate de incheierea de catre firma, pe numele dvs., a unei asigurari pentru accidente (cu o firma specializata in asigurari), valabila in tara si in strainatate (pentru ca va desfasurati activitati si in alta tara), respectiv o asigurare medicala (incheiata tot cu o firma de asigurari), pe numele dvs., valabila in afara tarii (asigurare care nu este legata de taxa platita de firma si de dvs. ca lucrator, la fondul national de asigurari de sanatate, pentru care sunteti beneficiar de card de asigurari de santate).
Referitor la recomandarea primita de la casa de pensii, pentru a obtine o adeverinta provizorie antedatata de la casa de asigurari (care casa ?) pentru a o trimite la spital, din punctul meu de vedere, va indeamna sa solicitati un fals in acte publice, actiune care poate fi considerata infractiune.
Ma indoiesc ca in urma cercetarii caracterul accidentului a fost stabilit "accident in afara muncii", normal era sa fie clasificat drept accident usor (care a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile) in acest caz asiguratorul nu este exonerat de obligatiile ce-i revin fata de asigurat.
Nu doar firma trebuie sa aiba in vedere ca Dvs sa aveti o asigurare in strainatate ! Eu cred ca Dvs trebuia sa obligati firma sa va plateasca sau daca NU sa platiti Dvs daca nu e prevazuta in Contractul de munca . Rezultatul final este acest 3.000 de euro pe care va trebui sa platiti , daca nu poate primiti vreo interdictie de a intra in aceea tara si atunci adio si cu serviciul de a efectua delegatii in strainatate , mai ales aleea care trec prin Austria .
E prea tarziu ca sa gasesti o altrenativa ulterioara ( in stil romanesc ) daca nu te ai prevenit cand trebuia .