avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca in strainatate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca in strainatate

Lucrez de o luna ca sofer de tir. In data de 29 februarie 2016 in Cehia, in timp ce veneam din Germania spre Romania, colegul meu care era la volan in acel moment a adormit, camionul a parasit carosabilul si s-a rasturnat. Eu eram in partea dreapta. Am fost transportat de urgenta la un spital din apropiere si spitalizat timp de 4 zile. Am fost diagnosticat cu comotie cerebrala si trauma la coaste, la plamanul drept.

Initial, cei de la firma m-au asigurat ca vor suporta ei toate costurile insa in timp ce eram in spital m-au sunat des si m-au presat sa accept sa vin in tara cat mai repede spunand ca e ”spre binele meu”. Mi-au spus ca nu pot sa imi ofere transfer medical cu o ambulanta deoarece costa 1500 euro si CAS-ul nu acopera acest cost. In aceste conditii am acceptat sa fiu adus cu camionul de alti colegi din firma care aveau drum prin zona. (si trecut granita ilegal, ascuns sub patura). M-au lasat in strada si nu le mai pasa de mine dupa ce m-au adus in Romania...nu imi mai ofera nici un fel de sprijin.

Cei de la spital din Cehia mi-au zis sa continui recuperarea la un spital din Romania si sa repet radiografia la plamani si tomografia la cap. Aici insa trebuie sa umblu de la un medic la altul si sa suport eu toate costurile.

Cei de la firma la care sunt angajat mi-au dat de inteles ca nu vor suporta ei costurile spitalizarii in Cehia si ca nu stiu daca o face nici CAS-ul. CAS-ul acopera spitalizarea in strainatate pentru o astfel de situatie ?

Sunt angajat de doar 1 luna la aceasta firma, nu imi cunosc drepturile si nu stiu cum sa procedez pentru a nu fi nevoit sa platesc eu si spitalizarea, asta dupa ce fara vina mea am ajuns in incapacitate temporara de munca si mi-au fost distruse si o parte din lucrurile personale pe care le aveam in camion. Am fost tratat inuman si mintit de cei din firma. Momentan sunt in incapacitate temporara de munca, concediu medical.

Va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 6 Martie 2016
Accidentul rutier trebuie tratat ca un accident de munca.
Cercetarea evenimentului se efectueaza in acelasi mod daca acesta s-ar fi produs in tara
iar firma are obligatia sa declare accidentul la ITM chiar daca acesta s-a produs pe teritoriul altei tari.
In plus avea obligatia de a comunica evenimentul si misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
[ link extern ]

Despre drepturile pe care le aveti in cazul unui accident de munca gasiti informatii aici
www.avocatnet.ro/content/art...

Costurile spitalizarii in Cehia trebuie suportate de asiguratorul masinii, dvs. trebuie sa depuneti plangere impotriva conducatorului auto vinovat de producerea accidentului iar acesta trebuie sa cheme in garantie asiguratorul.

Firma ar fi trebuit sa va faca asigurare de sanatate pentru UE avand in vedere ca ati lucrat in strainatate, nu prea cunosc ce fel de asigurari trebuie sa aiba soferii care fac transport international dar in mod evident trebuie sa fie asigurati atat ei cat si marfa.
Nu spuneti nimic despre colegul care era la volan in momentul producerii evenimentului. Ce s-a intamplat cu acesta ?
Din mesajul dvs. inteleg ca evenimentul produs nu a fost anuntat la ITM, nici la ambasada Romaniei din Cehia, obligatie legala care revine angajatorului. Trebuie sa anuntati ITM din judetul unde este inregistrata firma (presupun ca este vorba de o firma romaneasca) de producerea evenimentului, in scris cu nr. de inregistrare/ data. ITM va hotari daca sunt indeplinite conditiile pentru ca evenimentul sa fie inregistrat ca AM. Pentru a se intocmi dosar de cercetare de catre ITM, este nevoie sa procurati (prin ambasada Romaniei la Praga) PV de cercetare a evenimentului produs, de catre politia ceha si sa anexati toate documentele primite de la spitalul unde ati fost internat.
ITM va cerceta evenimentul, va lua declaratii de la colegii soferi care v-au adus in tara si de la angajator. Va intocmi dosar de cercetare si va dispune sau nu firmei sa inregistreze AM.
Toate cele de mai sus sunt posibile in conditiile in care lucrati la o firma romaneasca cu CIM inregistrat in REVISAL.
Daca nu aveti CIM, nu puteti beneficia de drepturile legale prevazute de Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP.
Daca aveti CIM puteti beneficia si de drepturile mentionate in CCM incheiat la nivel de firma pentru cazul producerii unor AM si BP.
De asemenea, puteti beneficia de asigurarea medicala, incheiata de catre angajator cu firma de asigurari, pentru AM, asigurare care se incheie, de regula, nominal sau pentru un numar de .... salariati, asigurare care se incaseaza de obicei de firma in cazul producerii unor evenimente. Aceasta nu este asigurarea obligatorie care se incheie de catre toti transportatorii, asigurare din care, eventual, se plateste spitalizarea dvs. in Cehia. Asiguratorul decide asupra acestei plati.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si cere daune materiale si/ sau daune morale, in special daca nu aveti CIM inregistrat in REVISAL. Procesul va fi de durata si va costa mult (avocat, eventual expert tehnic judiciar in specialitatea auto, alte cheltuieli). Cheltuielile pot fi recuparate de la firma daca veti castiga procesul. In proces, PV de cercetare intocmit de catre ITM poate avea rol decisiv.
ab1989 a scris:

....

Cei de la firma la care sunt angajat mi-au dat de inteles ca nu vor suporta ei costurile spitalizarii in Cehia si ca nu stiu daca o face nici CAS-ul. CAS-ul acopera spitalizarea in strainatate pentru o astfel de situatie ?
....


"Pentru tratamentul medical primit intr-un stat din Uniunea Europeana (UE), asiguratii romani pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor, conform unei Hotarari de Guvern, intrate in vigoare la inceputul lunii mai 2014.
Este vorba despre HG nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, care transpune in legislatia nationala Directiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE."
www.avocatnet.ro/content/art...
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atac vascular cerebral in strainatate la sofer de tir vitasea77md vitasea77md Buna. Socrul meu este angajat la o firma romaneasca de transport. Este sofer pe comunitate. Intr-o parcare in Italia in timpul incarcarii sau odihnei (nu ... (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca artemis259 artemis259 Buna ziua, O cunostiinta este angajata la o firma romaneasca si lucreaza in Germania la un abator. Zilele trecute s-a taiat la mana, a fost spitalizat si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident Chiolan Chiolan Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, ... (vezi toată discuția)