Buna ziua,
O cunostiinta este angajata la o firma romaneasca si lucreaza in Germania la un abator. Zilele trecute s-a taiat la mana, a fost spitalizat si operat. Firma i-a spus ca el este obligat sa suporte toate cheltuielile din cauza faptului ca el nu este asigurat in sistemul nemtesc.
Intrebare : din moment ce el este angajat cu contract si a fost accident la locul de munca,cine trebuie sa suporte cheltuielile..el sau firma la care este angajat?
hm...din proprie experienta aici este de vina firma angajatoare,si explic si de ce,angajatii firmei romanesti trebuiau sa aiba asupra lor cardul european de sanatate care coroborat cu formularul de detasare A1 care se obtine de catre societatile comerciale de la C.N.P.P Bucuresti,toate facturile de spitalizare se trimiteau catre autoritatile romane si se decontau sau cazul cum lucram noi,facem pentru fiecare angajat asigurare medicala pentru accidente de munca,si am avut cazuri de spitalizare,cu fracturi sau stop cardiac sau am mai avut taieturi grave cu aparatura din bucatarie,in toate aceste cazuri,am sunat la asigurari,ei au luat legatura cu colaboratorii lor din zona si tara respectiva si de acolo s-au ocupat ei in sensul ca trimit si ambulanta la locul respectiv daca nu exista posibilitatea de deplasare.
Ce pot eu sa va spun este ca acea persoana sa se intereseze la firma care l-a angajat daca are A1 pt detasare sau daca are alt fel de asigurare,daca nu poate da firma in judecata si sa ceara despagubiri
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca exista un contract individual de munca incheiat cu o firma care are sediul in Romania, atunci CIM este supus regulilor romanesti. La fel si evenimentul produs/ accidentul de munca, care trebuie anuntat de catre firma la ITM din judetul unde este inregistrata firma. Cercetarea se face de catre firma angajatoare (fiind AM cu incapacitate temporara) si se avizeaza de catre ITM. Firma angajatoare cotizeaza lunar, la fondul national pentru AM si BP. fond din care se platesc concediile, spitalizarile, tratamentul, recuperarea, etc. pentru AM si BP.
Daca a fost detasat la un abator din Germania, atunci firma angajatoare trebuia sa incheie documente legale cu abatorul respectiv, in acestea fiind stipulate conditiile de ssm si inclusiv suportarea cheltuielilor aferente pentru AM si BP.
Printre documentele care trebuiau intocmite de catre firma angajatoare si abatorul din Germania sunt si cele mentionate de utilizatorul danielleader.
Daca aceste documente nu au fost intocmite si detasarea s-a facut la "mica intelegere", atunci abatorul din Germania nu are obligatia sa plateasca aceste cheltuieli, caz in care firma angajatoare este in culpa.
Daca nu se va reusi o intelegere amiabila intre cunostinta dvs. si firma angajatoare/ abatorul din Germania, atunci nu ramane decat calea justitiei. Un prim pas este ca respectiva cunostinta a dvs. sa anunte in scris, cu nr. de inregistrare/ data, ITM despre producerea AM suferit in Germania. La nota scrisa sa anexeze toate copiile certificate de autenticitate dupa toate documentele pe care le detine, referiotare la AM produs.
Abatorul din Germania avea obligatia legala sa anunte inspectia muncii teritoriala din Germania, despre producerea evenimentului respectiv si sa se faca o cercetare a evenimentului produs.
Accident munca
Costy15
Sunt sofer de tir,si in cursul zilei de vineri am descarcat camionul la o firma in germania ,in timpul descarcari am alunecat din remorca am cazut si am ... (vezi toată discuția)