avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare carte de munca

Buna seara, am fost angajata la o firma cu sediul in Bucuresti eu sunt din Galati.
Intrebarea mea este, cum as putea intra in posesia cartii de munca care se afla la Ca sa de Pensii Sector 3 atata timp cat eu am trimis mai multe faxuri si i-am rugat sa o trimita la ITM Galati sau contra cost prin curierat.
Ideea e ca nici macar nu au avut bunavointa sa imi raspunda. :(
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 1 Iulie 2013
De cand sustineti ca se afla carnetul dumneavoastra la ITM? Intreb fiind ca din anul 2011 nu se mai folosesc carnetele de munca pentru dovedirea vechimii in munca.

Art. 279 din Codul Muncii prevede:
(1) Vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.
(2) După data abrogării Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogării Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor acestui act normativ.
(3) Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predareprimire.
(4) Inspectoratele teritoriale de muncă ce deţin carnetele de muncă ale salariaţilor le vor elibera până la data prevăzută la alin. (3), în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale.
(5) Anunţul privind pierderea carnetelor de muncă emise în temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

Carnetele de munca au fost eliberate angajatorilor, deci cred ca trebuie sa solicitati mai intati fostului angajator sa va restituie carnetul de munca.
Casa de pensii Bucuresi inca mai are carnete la scanat , prin urnare , in mesajul initial userul s-a adresat Casei de Pensii pentru recuperare acestuia.

Teoretic termenul a expirat , dar prcatic nu. Prin urmare, nu exista nicio nelegalitate a Casei de Pensii in acest sens.

Nu are nicio relevanta art.279 C.mun. , in speta.
freeelis:

1. Chiar daca in practica s-a depasit termenul legal (dvs. ii ziceti "teoretic"!?) de scanare asta nu inseamna ca este legal retinut carnetul de munca la Casa de Pensii.

2. Ati uitat sa precizati care ar fi situatiile in care poate fi retinul carnetul de munca (in situatia user-ului nostru) si care este baza legala?

Din ianuarie 2011 nu am mai fost angajata firmei respective, iar intre timp am aflat ca sa si desfiindat. Acum vreo 3 luni de zile am sunat la Casa de Pensii Sector 3 si mi s-a confirmat ca este la ei.
Ideea e ca din 2011 pana in prezent nu s-a terminat de scanat acea carte de munca ?
Nu s-a terminat scanarea carnetelor de munca la Casa de Pensii Bucuresti din cauza lipsei de personal.
Chiar daca vi se va remite carnetul de munca de catre Casa de pensii , va trebui sa-l verificati daca are inscrise operatiunile aferente abrogarii Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca, intrucat este posibil ca acestea sa nu fie inscrise in carnetul de munca.

Cand ati incetat raportul de munca?
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Prelucrare / scanare carte de munca CIUBUC FLORI MIHAELA CIUBUC FLORI MIHAELA Din anul 2009 n-am mai fost angajat cu, carte de munca. Pot sa ma duc acum personal la ITM pentru prelucrare si scanare? (vezi toată discuția)
Inchidere carnet de munca mariada2002 mariada2002 Buna seara, Se mai pot inchide carnetele de munca care la data de 01.01.2011 se aflau la Casa de Pensii pentru scanare? Din pacate, unitatea angajatoare a ... (vezi toată discuția)
Ce se face cu carnetele de munca? Bardac Nelu Bardac Nelu In institutia in care lucrez, sa decis ca de la data de 01.11.2011, carnetele de munca, sa fie date fiecarui angajat in parte.... Mentionez, ca nu sunt ... (vezi toată discuția)