avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... as dori sa stiu daca dreptul de somaj se poate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

as dori sa stiu daca dreptul de somaj se poate transfera in alta tara

Buna ziua.
As avea si eu urmatoarea intrebare:

De la 1 august intru in somaj in urma inchiderii societatii. as dori sa stiu ce posibilitati exista sa primesc somajul in conditiile in care eu doresc sa gasesc un loc de munca in SPANIA unde este stabilit sotul meu.As putea transfera acest drept in SPANIA fara a fi necesar sa ma deplasez in fiecare luna la AJOFM pentru a semna?
De fapt de ce trebuie sa semnez in fiecare luna? In cazul in care nu pot transfera acest drept, pot sa desemnez pe cineva din familie printr-un act notarial sa faca acest lucru? va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 2 Iulie 2013
si daca cei de la fortele de munca va gasesc un loc de munca, va intoarceti din spania?
teoretic ei in orice moment pot sa va zica "va prezentati la societatea x, pentru locul de munca y".
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a) sã se prezinte lunar, pe baza programãrii sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrãrii în muncã;
b) sã comunice în termen de 3 zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor;
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
d) sã caute activ un loc de muncã.
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
...

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
h) la data plecãrii în strãinãtate a beneficiarului pentru o perioadã mai mare de 3 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
...
d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;
...


2. Dreptul la indemnizatia de somaj nu se poate transfera in Spania.

3. Trebuie sa va prezentati personal, in fiecare luna, la Agentia de Somaj, pentru vizarea carnetului de somar.

4. - In perioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj trebuie sa va cautati si dvs. un loc de munca sau sa acceptati locul de munca oferit de Agentia de Somaj.
- De asemenea trebuie sa urmati un eventual curs de pregatire profesionala oferit de agentia de Somaj.
După 4 săptămâni de la înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, puteţi solicita formularul U2 în ţara în care aţi rămas şomer. Acest formular vă permite să vă menţineţi prestaţiile de şomaj în timp ce căutaţi un loc de muncă în altă ţară. Odată intrat în posesia formularului, înaintaţi-l agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă din Spania.

Când ajungeţi pe teritoriul Spaniei trebuie să vă înregistraţi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă autoritatea competentă. Pentru a evita eventuale pierderi, trebuie să faceţi acest lucru în termen de 7 zile de la data la care aţi devenit indisponibil pentru agenţia de ocupare a forţei de muncă din ţara pe care aţi părăsit-o.

Pentru a fi sigur că nu pierdeţi nimic din prestaţiile care vi se cuvin, trebuie să solicitaţi o prelungire cât mai repede posibil. În principiu, trebuie să faceţi acest lucru înainte de expirarea primelor 3 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia in continuarede somaj in romania in cazul in care am plecat in spania danmarian50 danmarian50 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o rezolvare la problema mea, in romania sunt la a treia luna cand iau somaj dar am gasit in Spania sa am grija de o batrana ... (vezi toată discuția)
Agentie somaj Piccolina83 Piccolina83 Buna ziua, care e procedura de acordare a somajului, dupa ce se depune dosarul? Am inteles ca lunar ar trebui sa ma prezint la o data stabilita ( cand, cum ... (vezi toată discuția)
Primul somaj zimplu zimplu buna ziua, sora mea, a mers luni si a depus actele pentru intrare in somaj si a fost chemata sa ridice carnetul si cartea de munca pe 04.07 dar o sa fie ... (vezi toată discuția)