avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta la intretinere de 32 milioane
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta la intretinere de 32 milioane

Buna ziua!
Avem un nesimtit de proprietar la bloc,are o restanta la intretinere de 32 milioane lei vechi,si luna de luna restanta lui tot creste.E bogat, nu ca nu are bani(are masina etc.)
Intrebare:oare nu cumva nesimtitul nu-si plateste restanta gandindu-se ca aceasta se va prescrie dupa 3 ani?!-ce lege proasta!Nu stiu exact, oare se bazeaza pe o portita dintr-o lege,ceva?Pai, atunci nu ne mai platim nici noi, ceilalti proprietari buni-platnici intretinerea,luna de luna, fiindca vine "prescriptia"!!...
Administratorul de ce nu-l da in judecata?
Putem apela la o firma de recuperare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:34, 4 Iulie 2013
nu aveti de cat sa puntei problema in Adunarea Generala si sa solicitati sa-l dea in judecata. intr-addevar se prescrie ce este mai vechi de 3 ani, dar cine va opreste sa actionati. doar administratorul este platiti din banii dvs...si ales de dvs.
Administratorul o fi el platit din banii dumneavoastra, dar aceasta nu este treaba administratorului care este un simplu angajat, este datoria presedintelui sa incerce sa recupereze datoria, daca nu se poate pe cale amiabila atunci sa il dea in judecata, daca nu se descurca singur sa apeleze la un avocat, iar cheltuielile cu acesta sa le recupereze de la restantier.
Legea 230/2007 Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

Eu reprezint asociatia intr-un dosar care se rejudeca, dosar initiat de un fost administrator inca din 2009 dar de care nu s-a ocupat absolut deloc neavand niciun interes atat timp cat mai "gresea" si listele. Consecintele sunt dezastruoase si sunt datorate dezinteresului fostului presedinte si a membrilor comitetului din perioada 2008-2012.
Nu administratorul ci presdintele asociatiei trebuie sa notifice restantierii, sa le solicite plata cotelor iar daca nu se obtin rezultate sa deschida actiunea de chemare in judecata pentru plata cotelor de intretinere.
Daca nu aveti comitet executiv si un presedinte, acesta trebuie consituit in adunarea generala ocazie cu care luati si hotararea de a chema restantierii in judecata. Daca presedintele si membrii comitetului nu se implica in activitatea asociatiei pe administrator nu-l puteti blama, in obligatiile acestuia nu este prevazuta chemarea in judecata a restantierilor cf. legea 230/2007. Doar daca nu a fost deja imputernicit de conducerea asociatiei pentru asta, caz in care poate fi tras la raspundere.
L.C.
Mesaje reeditate

@ avnic
Data post: Luni, 1 Iulie 2013, 15:58


Puteti intreba presedintele asoc.si adm .de ce nu fac demersuri pt recuperarea debitului,puteti ridica aceasta problema la a.g. a asoc,puteti sesiza biroul din cadrul primariei ce are in atributii verificarea asoc de proprietari.

@ ynocentta
Data post: Luni, 1 Iulie 2013, 16:09


Existenta unei restante la intretinere nu conduce obligatoriu la evacuarea proprietarului
In conditiile in care asociatia de proprietari prin listele lunare de intretinere afisaza si informeaza despre existenta sumelor cu titlu de restanta ,nu rezulta dezinteresul reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari pentru recuperarea debitului
Nu se justifica sesizarea primariei
Pentru clarificarea aspectelor care va suscita interesul puteti sesiza oficial presedintele de asociatie de proprietari care detine autoritatea si competenta sa dispuna succesiv prevederile disp art 49,50 51 din L nr 230/2007
Evacuarea unui proprietar nu poate fi dispusa decat de judecatorie la cererea motivata a asociatiei de proprietari

@ CYBORG
Data post: Luni, 1 Iulie 2013, 16:33


Ce sa mai "sesizez" presedintele asociatiei, el nu vede pe tabel ca are 32 milioane, trebuie sa-i spuna ceilalti locatari?!Pai, daca presedinta asociatiei nu l-a dat in judecata cand avea 8 milioane de lei-sa zicem-, nu-l mai da nici acum!Eu tot voi anunta maine primaria.E ceva suspect in cazul asta.

p.s Interventie moderator
@ CYBORG

Nu mai deschideti mai multe topicuri cu aceeasi problema . Este o incalcare a Regulamentului de postare in Forum.
Si daca mai ai un presedinte si un administrator care ati pune din burta in fiecare luna pa langa suma la intretinere inca 500-600 roni ce faci ?ascult toti care sunt administratori si presedinti eu stiu din lege trebuie sa ai o pregatire...este asa sau nu?

(EDIT - Va rog sa nu mai postati textul folosind doar litere mari)

Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Datoriile la asociatia de proprietari pot fi sterse? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, Avem un vecin, care a mostenit apartamentul de la parinti. Parintii au lasat datorii mari la intretinere. Vecinul nu a platit nici el la ... (vezi toată discuția)
Restantier din anul 2007 giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Avem un restantier care nu si-a platit intretinerea din anul 2004. Fostul comitet l-a dat in judecata si din pacate prin procesele desfasurate, ... (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)