avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datoriile la Asociatia de proprietari pot fi sterse?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datoriile la Asociatia de proprietari pot fi sterse?

Buna ziua,
Avem un vecin, care a mostenit apartamentul de la parinti. Parintii au lasat datorii mari la intretinere. Vecinul nu a platit nici el la intretinere si datoriile au crescut. Administratorul nu si-a facut datoria sa ii cheme in judecata. S-a infiintat o noua asociatie, doar cu proprietarii de pe o scara. Datoriile au fost preluate de noua asociatie, adica proprietarul a venit in asociatie cu datorii cu tot.
Acum vecinul a dat asociatia in judecata, si cere sa i se stearga privilegiul imobiliar (pus pentru datoria totala) si cere sa i se stearga datoria preluata de la vechea asociatie, pe motiv ca se prescrie. Datoriile sunt mai vechi de 10 ani. Noua asociatie s-a infiintat in 2012. Insa a fost chemat la mediere si a fost chemat in judecata.
Este posibil sa se stearga datoriile?
Ce face asociatia cu aceste datorii? Le imparte la intreaga asociatie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:58, 30 Martie 2016
Are haz vecinul dv.
Presedintele asociatiei din care face parte sa mearga la Oficiul de carte funciara unde a fost inscris privilegiul si sa-l treaca pe noua asociatie.
Tot presedintele noii asociatii sa-i faca dosar de chemare in instanta pentru recuperarea restantelor si sa prezinte la dosar toate notificarile prin avocat care au fost facute parintilor acestui vecin, daca au fost facute, sau chemarile in judecata ale acestora, eventual. Este important de aratat si datile cand au fost facute plati partiale in decursul acestor 10 ani pentru ca este posibil sa se prescrie mai putin de 7 ani.

Prescrierea datoriilor se face numai de catre judecator in masura in care acesta decide, in functie de actele de la dosar.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
elga50, moderator
Privilegiul a fost cerut de catre noua asociatie. Vechea asociatie nu a facut nimic in vederea recuperarii datoriilor, acesta a fost motivul pentru care ne-am desprins din asociatie.
In procesul in care ne-a chemat vecinul il putem chema si pe administratorul de la vechea asociatie?
petronela_gav a scris:
Administratorul nu si-a facut datoria sa ii cheme in judecata.

Administratorul nu are datoria sa cheme restantierii in judecata. Cititi legea 230/2007 si vedeti ca nu intra in atributiunile administratorului actionarea in judecata a restantierilor.
In procesul in care ne-a chemat vecinul il putem chema si pe administratorul de la vechea asociatie?

Nu aveti de ce sa chemati in judecata administartorul de la fosta asociatie, tot asa cum nu mai puteti chema in judecata nici presedintele sau membrii comitetului fostei asociatii care ar fi trebuit sa-l actioneze in judecata atunci pe acest restantier.
Dar acum daca aveti asociatia dumneavoastra, infiintata tocmai pentru ca ati fost nemultumiti de conducerea vechii asociatiie, de ce nu ati actionat dumneavoastra imediat in 2012 in judecata pe acest restantier!? De ce ati asteptat sa va actioneze el in judecata? Acestea erau si sunt in continuare atributiunile presedintelui asociatiei si nu ale administratorului.
Organizati-va mai bine, studiati legea si actionati conform legii pentru ca altfel, daca presedintele actual al dumneavoastra nu stie sa va reprezinte, este posibil sa pierdeti acest proces si altele.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperam datoriile adunate din cauza administratorului de asociatie? petronela_gav petronela_gav Buna ziua! Am infiintat o asociatie de proprietari pentru o singura scara, 29 apartamente. Ne-am \\"desprins\\" din vechea asociatie din noiembrie 2012, cu ... (vezi toată discuția)
Prescrierea debitelor ContSters314729 ContSters314729 Buna seara, Multumesc anticipat pentru un raspuns concret la urmatoarea intrebare:asociatia de locatari a facut o cerere de chemare in judecata a unui locatar ... (vezi toată discuția)
restanta la intretinere de 32 milioane CYBORG CYBORG Buna ziua! Avem un nesimtit de proprietar la bloc,are o restanta la intretinere de 32 milioane lei vechi,si luna de luna restanta lui tot creste.E bogat, nu ... (vezi toată discuția)