avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum recuperam datoriile adunate din cauza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum recuperam datoriile adunate din cauza administratorului de asociatie?

Buna ziua!
Am infiintat o asociatie de proprietari pentru o singura scara, 29 apartamente. Ne-am "desprins" din vechea asociatie din noiembrie 2012, cu datorii enorme. Avem vecini care nu au platit nimic tmp de 7 ani sau mai mult.
Administrarea asociatiei nou infiintate este asigurata de o societate.
Administratorul de la vechea asociatie nu a inceput procedura de recuperare debite, nu a trimis nici o somatie, ba mai mult nu are calculate listele lunare de plata.
Atunci cand ne-am desprins, prin protocolul de predare primire am primit fisele locatarilor si datoriile defalcate pe fiecare furnizor.
Problema este ca datornicii nu au inceput sa plateasca nici dupa ce am infiintat noua asociatie, iar dotoriile, la 3 dintre ei sunt atat de mari cat valoarea de vanzare a apartamenului.
Este prea tarziu sa ii mai dam in judecata? Se prescriu datoriile?
Putem cere in judecata ca vechiul administrator sa raspunda pentru proasta administrare?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:39, 26 Iulie 2013
Da, puteti actiona in instanta restantierii insa veti receupera doar datoriile din ultimii 3 ani, restul fiind prescrise.

Si da, puteti actiona si impotriva administratorului care a stat in nepasare fata de acesti restantieri, desi titularul actiunii in justitie este asociatia de proprietari reprezentata prin presedinte.
Nu era datoria administratorului sa dea in judecata restantierii, puteti sa dati in judecata presedintele care nu a facut acest lucru, vedeti obligatiile pe care le are un administrator si un presedinte in Legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Legea 230/2007 Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
Va multumesc pentru raspunuri!
1-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia care detine autoritatea si competenta sa dispuna aplicarea disp art 50,51 din L nr 230/2007
2-Debitele mai vechi de 3 ani,cam greu sa mai fie recuperate deoarece a intervenit termenul general de prescriptie
Sumele pot fi recuperate de la persoanele care se fac vinovate de neaplicarea dispozitiilor in vigoare care prevad procedura de recuperare sume cu titlu de restanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datoriile la asociatia de proprietari pot fi sterse? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, Avem un vecin, care a mostenit apartamentul de la parinti. Parintii au lasat datorii mari la intretinere. Vecinul nu a platit nici el la ... (vezi toată discuția)
Restanta la intretinere danson danson Buna ziua! Am cumparat un ap.la executare silita si fostul proprietar are datorie la intretinere. Intrebarea mea este,cine trebuie sa plateasca datoria? eu ... (vezi toată discuția)
Fara apa rece ContSters266113 ContSters266113 Avem o problema legată de rău platnici. Asociaţia de proprietari a fost anunţată că datorită sumelor restante furnizorul de apă potabilă va opri ... (vezi toată discuția)