avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somer si PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somer si PFA

Buna ziua, anul trecut eram angajata dar fiindca sunt traducator de profesie mi-am facut si PFA cu o suma estimata de 100 lei/an, optand insa pentru calcularea venitului in sistem real. Intre timp contractul de munca mi s-a terminat si mi-am depus actele de somaj fiindca din PFA am castigat anul trecut o suma destul de mica de doar cateva sute de lei. Pentru ca totusi cam o data la o luna-doua (sau si mai rar) mi se solicita cate o traducere (si fiindca nu as dori sa pierd definitiv colaborarea cu agentia de traduceri) as dori sa stiu daca pot emite facturi pentru serviciile de traducere. Mentionez ca poate trece o luna sau chiar mai mult intre lucrari (de exemplu ultima factura am emis-o acum 4 luni) iar in general totalul din facturile emise s-a incadrat intre 50-100 lei.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Jazmin , utilizator 15:29, 3 Iulie 2013
Conf art 34 alin 1 lit b Lg 76/2002 somerii beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare.
Conf art 33^1 Lg 76/2002 valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei.

Daca realizati lunar venituri mai mici de 500 lei, atunci beneficiati de indemnizatie de somaj.
Multumesc frumos. O seara buna
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri pana in 500 lei lunar din activitatile de PFA.

Buna seara.
Imi este putin neclar: sa inteleg ca 1) nu pot depasi suma de 500 lei pe luna cumuland indemnizatia de somaj cu veniturile din PFA?
sau 2) pe langa indeminizatia de somaj mai pot realiza venituri aditionale care sa nu depaseasca insa suma de 500 lei?

Ma scuzati, dar nu ma pricep prea bine la interpretarea chestiunilor legale si doresc sa fiu sigura ca fac ceea ce e corect si legal.
Multumesc.
Mai puteti realiza venituri aditionale de maxim 500 lei.

Alte discuții în legătură

Persoana fizica autorizata carabetdoina carabetdoina Pe perioada in care beneficiez de ajutor de somaj pot sa devin persoana fizica autorizata?Ce venituri pot realiza ca PFA in aceasta perioada? Va multumesc (vezi toată discuția)
Sunt somer si vreau sa imi infiintez pfa emma199go emma199go Sunt somer. Vreau sa-mi infiintez PFA . Este adevarat ca : 1. Timp de 3 luni dupa infiintarea pfa-lui voi beneficia in continuare de somaj? 2. dupa aceste 3 ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj i.i. Lumena Lumena buna ziua, Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)