avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea termica a acoperisului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea termica a acoperisului

Buna ziua,
Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput reabilitarea termica a blocului, fara sprijinul Primariei, deci din surse proprii(plata o realizeaza fiecare locatar, in functie de m2 reabilitati+ parti comune). Firma care realizeaza lucrarea, a facut contracte individuale cu fiecare locatar(eu momentan, nu am facut acest contract), nefiind facuta aceasta lucrare prin Asociatia de Proprietari. Din partile comune reabilitate, se fac doar casa scarii si uscatoria. Am solicitat atat la Asociatie( la administrator) cat si in discutiile cu ceilalti vecini, pentru a se realiza si reabilitarea termica a acoperisului, la care ei nu sunt de acord, motivand ca nu au resurse financiare pentru a face acest lucru. Am propus ca cei de la etajul 4 , sa suporte 30 % din costurile izolarii termice, pe coloana respectiva, in functie de cati metri2 au fiecare, iar ceilalti locatari(de la parter la etajul 3), in functie de apartament(pentru ca sunt apart. de 2-3 si 4 camere pe coloane)sa plateasca diferenta. Se pare ca, nici cu aceasta propunere nu sunt de acord. Ce solutii avem noi, cei de la etajul 4, tinand cont ca ceilalti locatari, au facut contracte individuale cu firma ce realizeaza reabilitarea termica? Exista posibilitatea de a da in judecata asociatia sau locatarii? Ce alte alternative avem?
Mentionez faptul ca majoritatea celor de la ultimul etaj, dorim si reabilitarea termica a acoperisului.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
catalinmos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:44, 2 Iulie 2013
catalinmos a scris:


cum realizez reabilitarea acoperisului, daca cei de la etajele inferioare, nu doresc sa participe financiar.


Invocati ca stapaniti norme in vigoare
Aveti 2 variante
Acoperisul reprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea asociatiei de proprietari
Datorita costurilor apreciabile necesare executarii de reabilitare,se impune fie sa convocati adunare generala fie sa obtineti acordul majoritatii proprietarilor pentru executarea reabilitarii partii comune
Daca nu se obtine acordul proprietarilor pentru executare de reabilitare,aveti varianta sa incheiati acord cu asociatia de proprietari sa aduceti mai multe oferte ale operatorilor economici,sa executati reabilitarea,urmand ca valoarea acesteia sa fie repartizata si recuperata individual de la toti proprietarii pe parcursul mai multor luni fie din fondul de reparatii prin constituire fond reabilitare

Problema este, ca ei nu sunt de acord cu reabilitarea termica a acoperisului, cu toate ca cei de la etajul IV, ar suporta 30%. Cum sa strangi 50 +1 voturi, cand cei de la 4, reprezinta doar 20%? Cei de la etajele inferioare, nu au nici un interes in a se face aceasta lucrare. In acest caz, termenul de majoritate, nu poate fi corect aplicat.
Lucrarea pe care vor unii sa o faca in asociatia dumneavoastra nu este "reabilitare termica". Asa cum s-a explicat mai sus reabilitatea termica a unui bloc inseamna lucrari de termohidroizolatie a intregului bloc: subsol, pereti exteriori, terase.

Recitind mesajele de la inceput nu am gasit motivul acestei lucrari. Se infiltreaza apa in apartamentele de la ultimul etaj?
Daca aveti asemenea probleme solicitati in scris presedintelui asociatiei. Daca nu se iau masuri sesizati la primarie, faceti adunare generala, schimbati presedintele....
Conducerea asociatiei este obligata conform legii 230/2007 sa ia masuri de intretinere a constructiei si de remediere a defectiunilor. In urma sesizarii proprietarilor afectati de infiltratii, comitetul executiv ar trebui sa cuprinda in bugetul de venituri si cheltuieli aceasta cheltuiala. Bugetul se aproba in adunarea generala, se constituie fondul de reparatii si apoi se executa lucrarea pe baza de contract intre asociatie si o firma de profil. Costul lucrarii (hidroizolatie sau orice alta reparatie a partilor comune), se repartizeaza conform HG 1588/2008 proportional cu suprafata utila fiecarui proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica individuala roxy_gri roxy_gri Buna seara! Am citit articolul 3 lg230/2007 insa din pacate nu am inteles, daca la un bloc de 4 etaje, eu locuind la etajul 4 din 4, deci ultimul, si pe ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari AndraB90 AndraB90 Buna ziua . Am si eu o nelămurire. Mama mea este obligată de asociația de locatari sa plateasca o suma de 1700 lei pentru reparațiile de pe bloc . 1700 de ... (vezi toată discuția)