In cadrul unei uzucapiuni extratabulare am depus o cerere de acordare a ajutorului pubic judiciar, in baza OUG 51/2008. Instanta a acordat termen pt publicarea somatiei si a ignorat cu desavarsire cererea mea. Ori trebuia sa fixeze un termen de solutionare a cererii in camera de consiliu, pana la termenul de judecata. Tot pana la acest termen urma sa primsesc incheierea din solutionarea cererii, ca sa stiu daca timbrez actiunea sau mi s-a acordat ajutorul. Pentru ca problema timbrajului trebuia rezolvata cu precadere. Ce credeti ca urmeaza sa se intample acum?
Multumesc!
trebuie sa vedeti incheierea.Este posibil ca instanta sa va scuteasca sau sa va reduca taxa de timbru; puteti sa cereti reexaminarea sa in 5 zile de la comunicare.
Ajutorul public judiciar se poate acorda sub forma asistentei prin avocat, a platii onorariului expertului, traducatorului sau interpretului, a platii onorariului executorului judecatoresc sau sub forma facilitatilor la plata taxelor judiciare.
Conform prevederilor Ordonantei, ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele enumerate mai sus, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara.
Beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie se situeaza sub nivelul de 800 lei.
Daca ati indeplinit toate aceste cerinte si instanta nu va luat cererea in seama, va sfatuiesc sa cereti recuzarea judecatorului, intrucat nu avea voie sa nu se pronunte pe cererea d-voastra.
Pai eu tocmai spun ca instanta a ignorat cererea. Nu a fixat termen de solutionare si nu a dat incheiere in nici un sens. Deci la acest termen de judecata (nu de solutionare a cererii, care conf. OUG 51 se solutioneaza in camera de consiuliu, fara citarea partilor) ce urmeaza sa se intample?
Intrebarea mea este: cererea dv. respecta conditiile de forma si fond impuse de art. 14 alin. 1 din OUG 51/2008? Art. 14. -(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
................................ Art. 15. -(1) Asupra cererii de ajutor public judiciar instanţa se pronunţă, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.
(2) Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii.
(3) Cererea de reexaminare se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, instanţa pronunţându-se prin încheiere irevocabilă.
Art. 16. -(1) Ajutorul public judiciar poate fi refuzat când este solicitat abuziv, când costul său estimat este disproporţionat faţă de valoarea obiectului cauzei, precum şi atunci când acordarea ajutorului public judiciar nu se solicită pentru apărarea unui interes legitim ori se solicită pentru o acţiune care contravine ordinii publice sau celei constituţionale.
(2) Dacă cererea pentru a cărei soluţionare se solicită ajutor public judiciar face parte din categoria celor care pot fi supuse medierii sau altor proceduri alternative de soluţionare, cererea de ajutor public judiciar poate fi respinsă, dacă se dovedeşte că solicitantul ajutorului public judiciar a refuzat anterior începerii procesului să urmeze o asemenea procedură.
(3) Ajutorul public judiciar poate fi refuzat atunci când solicitantul pretinde despăgubiri pentru atingeri aduse imaginii, onoarei sau reputaţiei sale, în condiţiile în care acesta nu a suferit vreun prejudiciu material, precum şi în cazul în care cererea decurge din activitatea comercială sau dintr-o activitate independentă desfăşurată de solicitant.
Recomand sa vedeti dosarul inainte de a intra completul de judecata si vedeti daca s-a pronuntat o Incheiere in Camera de consiliu cu privire la cererea dv. de ajutor judiciar. Daca nu s-a pronuntat, poate ca cererea dv. nu a fost primita la dosar, din diverse motive, sau din eroare, instanta a omis, sau.... Oricum, veti invedera onoratei instante cererea de ajutor judiciar cu privire la care nu s-a pronuntat, sau s-a pronuntat dar, din eroare, nu vi s-a comunicat Incheierea de respingere a cererii, solicitand sa vi se comunice in sedinta publica pentru ca sa puteti formula cerere de reexaminare in termen de 5 zile de la comunicare.
Daca instanta a admis cererea de ajutor judiciar, nu vi se comunica Incheierea de admitere. ;)
Va multumesc!
Cererea a fost depusa in sedinta, indeplineste toate conditiile, are anexate toate actele. Nu exista nici o incheiere, in nici un sens, deci cred ca judecatorul a uitat de ea. De aia eram curios ce se intampla la urmatorul termen, pt. ca pana nu se rezolva chestiunea timbrajului nu putem discuta altceva din cate stiu eu.