Cauză civilă în constatare şi în revendicare. La depunerea cererii introductive, reclamantul taxează cu o sumă stabilită şi acceptată de judecătorul de serviciu. La primul termen, instanţa cere să se taxeze la o valoare de aproximativ 150 de ori mai mare.
Reclamantul depune cerere pentru ajutor public judiciar, în sensul scutirii de plata taxelor judiciare şi a onorariului pentru eventuala expertiză judiciară.
Reclamantul îndeplineşte toate rigorile impuse de art. 74-81 Cod pr. civ şi art.6 lit d) şi art. 8(1) din OUG nr. 51/2008.
Dacă instanţa nu va admite cererea, ce se va întâmpla ? Va renunţa instanţa la taxarea la valoarea stabilită prin încheierea de şedinţă ? Va respinge cererea introductivă ? Va suspenda cauza ?
Vă mulţumesc !
Gh. Antonescu
Daca nu va admite cererea reclamantul va fi citat cu obligatia de a achita taxa stabilita prin incheieire - sanctiunea pentru neachitare este anularea cererii
Daca respinge cererea de ajutor public judiciar, desi are probe in acest sens, poate face cerere de reexaminare impotriva incheierii de respingere(Art. 15 OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila )
(1) Asupra cererii de ajutor public judiciar instanta se pronunta, fara citarea partilor, prin incheiere motivata data in camera de consiliu.
(2) Impotriva incheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii.
(3) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.
Stimata doamna Margareta St... OUG 51/2008 prevede anumite conditii de acordare a ajutorului public dar dupa aceea beneficiarul ajutorului poate sa aiba refuzul Decanului baroului respectiv. Eu am cerut ajutorul public in materie civila, Judecatoria in primul timp a refuzat ajutorul pentru ca eu depaseam resursele prevazute de OUG 51/2008, am facut cerere de reexaminare pentru motivul ca eu eram român stabilit in strainatate si costul vietii nu este acelasi cu cel in Romania. Mi s-a acordat dupa aceea acest ajutor, dupa care domnul Decan refuza sa mi desemneze un avocat pentru ca, zice Domnia Sa, avocatii nu sint platiti, deci concluzia este ca legea nu este in totdeauna respectata, eu ma bat pentru un drept de al meu din luna august 2009.Nu sint de acord ca cineva sa lucreze gratuit dar, eu asa cred, ca nu este problema mea.
Plata taxei de timbru
handsu
Daca exista posibilitate de a face recurs impotriva refuzului instantei de a admite cererea privind neplata taxei de timbru pentru partea care se afla in ... (vezi toată discuția)