avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract bancar vandut de 2 ori
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract bancar vandut de 2 ori

Buna ziua,

Sa va descriu pe scurt problema: in 2006 am luat un credit bancar de nevoi personale, fara ipoteca, de la o banca. Am achitat ratele pana in ianuarie 2011 cand mi-am pierdut locul de munca si nu am mai putut achita nici o rata. Cateva luni mai tarziu am obtinut o suma mai mare de bani si am sunat la banca pentru a lichida tot creditul, insa mi s-a spus ca nu mai am nimic de plata deoarece creditul a fost vandut catre o sociertate de asigurari. Alte informatii nu mi s-au putut oferi, cu toate ca am cerut un numar de telefon de la asig, sau o adresa fizica sau de email, sau un site.

Am sunat asig si ei mi-au spus ca nu se ocupa cu cumpararea creditelor neperformante, asa ca am asteptat sa primesc acasa o scrisoare ceva prin care sa fiu instiintat cui trebuie sa ii achit restul de plata (circa 2500 lei). Nu am primit absolut nimic pana acum cateva luni si, in acest timp, evident ca acei bani i-am folosit pentru a achita restantele la alte credite pe care le am.

Acum cateva luni am primit un telefon de la o firma de recuperare prin care imi spuneau ca lor trebuie sa le dau banii de la contractul cu banca, cedat catre asigurari. De fapt, contractul nu a fost vandut catre asigurari, ci acel contract era asigurat pt neplata si Bank a incasat asigurarea. Inca de la prima scrisoare am inceput sa fiu agasat de EOS prin primirea unor scrisori cu insemne mari pe plic care denotau faptul ca datorez bani cuiva, prin vizite la domiciliu din partea unor asa zisi "agenti de executare silita" de-ai lor samd. Stiu ca ce fac ei contravine codului bunelor practici al AMCC, si m-am certat tare cu ei la telefon din acest motiv. Le-am trimis o cerere prin care solicitam ca singura forma de corespondenta pe care o accept este prin email si se pare ca pana acum s-au conformat.

Am primit un email prin care eram instiintat ca dosarul se va trimite biroului executoresc pt inceperea executarii silite si asta m-a facut sa scriu aici si sa adresez cateva intrebari consultantilor, care intr-adevar s-au intalnit cu astfel de situatii:

1. In contractul semnat cu Bank am consimtit ca se poate ceda contractul unei alte societati, dar nu am consimtit ca si cealalta societate sa poata ceda contractul mai departe la randul ei. Este legala aceasta cedare de la Bank catre asig, si apoi de la asig catre recuoperare?
2. Suma de plata care mi s-a comunicat ca este restanta este mai mare decat cea rezultata din calculele mele. Nu au mentionat ca au adaugat dobanzi sau penalitati. Pentru inceperea executarii silite nu trebuie sa confirm cumva si eu ca suma este corecta?
3. Se poate incepe executarea silita doar in baza contractului de credit?
4. La ce ma pot astepta daca incepe executarea silita? Nu am nimic pe numele meu si de 4 luni nici nu lucrez nicaieri.
5. In ianuarie 2014 se fac 3 ani de la ultima plata aferenta acestui credit. Daca ei nu incep executarea silita in acest interval, ma mai pot executa silit ulterior, daca eu nu le fac nici o plata si daca nu semnez nimic?

In speranta unui raspuns din partea unui consultant,
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 00:59, 7 Iulie 2013
1. Banca nu a cedat creditul, asa cum recunoasteti la un moment dat ci asigurarile isi exercita dreptul de regres impotriva dumneavoastra, dat fiind faptul ca au platit catre banca polita de asigurare a riscului de neplata. Asigurarile nu au cedat firmei de recuperare ci firma de recuperare va executa pentru cei de la asigurari.
2. Calculele dvs sunt gresite, probabil. Daca credeti ca aveti dreptate, faceti contestatie si cereti o expertiza contabila.
3.evident, se poate, contractul de credit este titlu executoriu, in baza art. 120 Og 99/2006.
4. Daca nu aveti niciun bun si niciun venit, nu au ce sa va faca.
5.termenul de prescriptie este intrerupt de fiecare act de executare, daca vor trece 6 luni, intre doua acte de executare si daca trec 3 ani de la inceperea executarii, se prescrie dreptul lor de a va executa silit.
Jocandi Causa a scris:

5.termenul de prescriptie este intrerupt de fiecare act de executare, daca vor trece 6 luni, intre doua acte de executare si daca trec 3 ani de la inceperea executarii, se prescrie dreptul lor de a va executa silit.

Va multumesc pentru raspunsul prompt si complet, insa la pct 5 nu am inteles ce ati vrut sa spuneti. Cand nu se mai poate face executare silita? La trecerea a 3 ani de la ultima plata a mea, sau la trecerea a 3 ani de la inceperea executarii silite? De asemeni, cele 2 conditii enumerate de dvs (3 ani de la inceperea executarii silite si 6 luni intre 2 acte de executare silita) trebuiesc intrunite simultan? Sau este suficient ca doar una sa fie indeplinita pentru a se stopa executarea silita?

Ma sfatuiti sa incerc o negociere pt esalonarea datoriei? Ca peste tot citesc doar lucruri rele despre aceste firme de recuperare si mi-e frica sa nu fac mai mult rau prin semnarea vreunui angajament de plata.

La declansarea executarii silite incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Daca executarea se perima, ne intoarcem la termenul scurs anterior acestei intreruperi. Termenul incepe sa curga nu de la neplata ci de la momentul platii politei catre banca. Atunci s-a nascut dreptul asiguratorului de a va executa.
Deci sa inteleg ca nu conteaza ca ei nu respecta legea, ca nu patesc nimic. Insa daca eu nu respect legea am de tras o perioada lunga, poate chiar toata viata. Pt ca daca ei stau si fac executari silite o data la 6 luni, o pot lungi asa si 20 ani. Si nu conteaza ca eu m-am prezentat la un moment dat sa le achit integral creditul si nu am putut din cauza lor, din cauza informatiilor incomplete si false pe care mi le-au furnizat.

Eu recunosc aceasta datorie si mi se pare normal sa o achit, ca totusi eu m-am dus la ei sa iau banii si i-am folosit cand mi i-au dat. Insa imi este pur si simplu frica sa fac vreun acord sau sa am de-a face cu firme de recuperare, din cauza miilor de probleme cauzate de ei de-a lungul timpului. Este vreo posibilitate sa achit societatii de asigurare datoria?
Nu stiu ce ati inteles. Speta este clar, una complicata.
Asa, ochimetric, as zice ca cei de la asigurari nu va pot cere decat ce au platit ei catre banca, nu si dobanzi sau penalitati care sa curga ulterior.

Ar trebui sa discutati cu cei de la asigurari. sa le comunicati ca vreti sa platiti si sunteti gata sa faceti un angajament de plata cu ei. ma indoiesc de faptul ca ei au cesionat aceasta creanta. Bancile cesioneaza pentru ca ele sunt obligate de BNR sa constituie provizioane, asigurarile nu sunt obligate, deci nu vad de ce ar vinde ceva. Aproape sigur cei de la recuperari doar ii "consiliaza". Am pus ghilimelele pentru ca stiu cum isi fac aia treaba. Dau telefoane si ameninta cu plangeri penale sau fac o simpla cerere de executare. E cam tot ce fac.

Succes!

Alte discuții în legătură

Recuperare creante lorenzo29 lorenzo29 am avut un credit la banca,am ramas fara loc de munca si nu am mai putu plati ratele,mai aveam in total de platit 3500 lei ,la un moment dat banca m-a somat sa ... (vezi toată discuția)
Restante rate banca rosiorilor rosiorilor In timp ce eram angajat am contractat un credit de nevoi personale. Am fost disponibilizat, am anuntat banca despre acest fapt , intand in somaj am solicitat ... (vezi toată discuția)
Creanta cedata unei firme de recuperare relyrely2010 relyrely2010 Buna seara, Am mare nevoie de sfatul dumneavoastra.Sotul meu a facut un imprumut in martie 2008 in valoare 5000 lei fara stirea mea la o banca ... (vezi toată discuția)