Buna seara,
Am mare nevoie de sfatul dumneavoastra.Sotul meu a facut un imprumut in martie 2008 in valoare 5000 lei fara stirea mea la o banca respectabila.Despre acest imprumut am aflat atunci cand au inceput sa vina acasa tot felul de plicuri de la o firma de recuperare.Am discutat cu el si a confirmat imprumutul precum si faptul ca nu a achitat decat 2 ,3 rate,Problema este ca in ultima scrisoare i se da un ultimatum , in sensul ca ori achita intreaga suma de aproape 8000 lei ori se trece la executare silita.
La ce ma pot astepta in continuare .pentru ca nu are de unde achita suma respectiva, in termenul dat.
Contractul de împrumut constituie titlu executoriu, dupã obţinerea încuviinţãrii executãrii silite a acestuia, creditoarea prin executorul judecãtoresc îşi va recupera banii de la dumneavoastrã urmare începerii executãrii silite mobiliare şi imobiliare. Totodatã, se vor face adrese la ITM pentru a va afla locul de muncã în vederea înfiinţãrii popririi pe salariu, precum şi la Primãria de care aparţineţi, Serviciul Taxe şi Impozite, pentru a afla de ce bunuri dispuneţi.
Buna dimineata,
Multumesc pentru raspuns, dar eu am totusi unele nelamuriri pe care as dori sa le elucidez cu ajutorul dumneavoastra.Nu sunt de acord cu faptul ca sotul meu nu a respectat contractul ,ca a facut imprumutul fara stirea mea si nu vreau sa-i iau apararea ,vreau doar sa inteleg mecanismul; de aceea va rog sa-mi mai raspundeti la urmatoarele intrebari :
1.Sotul meu a facut un contract cu banca in momentul acordarii creditului si nu cu firma de recuperare.Nu era normal ca banca sa demareze procesul de recuperare ?
2.Banca nu trebuia sa anunte ca a cedat creanta firmei de recuperare X ? Cum poate fi sigur ca datele nu au fost sustrase pe cai neortodoxe de la banca ? Cum poti sa dai niste bani unei firme despre care nu stii nimic , cu care nu ai nici un contract ?
3.Am auzit ca firma de recuperare cumpara creanta cu 10-15% iar apoi ei pun dobanzi si penalitati dupa bunul plac., cu care jongleaza facand tot felul de oferte , chiar renuntand la acestea in favoarea principalului.Penalitatile si dobanzile au ajuns sa fie mai mult de jumatate din valoarea imprumutului.( Chiar ieri a mai venit o instiintare prin care solicitau 50 lei ca prima rata). Ceva nu suna bine !Cum e corect ?
4.Am citit ca o datorie veche, mai mare de 3 ani se prescrie.De cand se calculeaza cei 3 ani de la data acordarii imprumutului, de la data ultimei plati, de cand firma de recuperari a inceput sa trimita scrisori ?
5 Cum ma afecteaza pe mine aceasta situatie in momentul unei executari, doamne fereste?
Pentru mine este incredibil cum o banca mare renunta asa usor la bani , in favoarea unor recuperatori .
Multumesc si scuze pentru numarul mare de intrebari.
Buna dimineata,
1 ) E posibil ca de la banca sa fi venit instiintari ca sotul e restant la credit, e posibil ca sotul nu a raspuns acestor instiintari. Mai departe e dreptul bancii ( al oricarui creditor in general ) sa cesioneze creanta pe o suma mai mica, dar sigura, fara efort si alte cheltuieli.
2) Trebuia sa va anunte banca sau firma de recuperare, se arata in ce baza va notifica firma sa platiti
3) Cu cat cumpara e treaba partilor, dar firma de recuperare nu va poate pune penalitati sau dobanda dupa bunul-plac, ci in baza contractului de imprumut se calculeaza. Daca nu . V-au cerut 50 de lei ca plata partiala, pt ca acestea intrerup termenul de prescriptie, dvs recunoscand o datorie fata de creditor.
4) Termenul de prescriptie curge de la data scadentei pt fiecare rata in parte sau de la data la care s-a declarat scadent anticipat creditul pt neplata.
5) Datoriei i se vor adauga si cheltuieli cu executarea. Sotului i se va pune poprire pe 1/3 din salariu.
Va puteti apara pe calea contestatiei la executare, invocand exceptia prescriptiei