avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu restantierii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu restantierii

Buna ziua,
Suntem o Asociatie de Proprietari din Bucuresti si avem urmatoare situatie:
- ne-am judecat 3 ani cu proprietara unui apartament din bloc. La data emiterii hotararii judecatoresti avea restanta suma de 8ooo lei. Cand am ajuns la executor, s-a constatat ca pentru acel apartament nu era succesiunea facuta (sotul fiind decedat). Un an si jumatate i-am facut si succesiunea. A facut si recurs la succesiune ca sa mai traga de timp. Abia acum 02.07.2013 am reusit sa avem si hotararea prin care este singura proprietara, timp in care de la suma de 8000 s-a ajuns la 22300 lei (fara cheltuieli de judecata... etc). Pe data de 04.09.3012, avem un alt proces pentru diferenta de la 8000 la suma actuala. Pana se va finaliza si acest proces, restanta va fi mult mai mare, plus alte cheltuieli de executare, pentru ca in paralel deschidem executarea silita pentru prima hotarare judecatoreasca. Deja am ajuns la capatul puterilor si la fundul sacului, un bloc intreg cu 176 de apartamente fiind in pericol de a nu mai avea facturile platite la utilitati. Tot timpul va trebui sa deschidem procese pentru diferente pentru ca si executarea dureaza niste luni de zile.
Va rog frumos, cine s-a mai confruntat cu o astfel de situatie si cum a reusit sa recupereze banii?#-o
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:44, 4 Iulie 2013
Am avut in trecut situatie similara pe care am solutionat-o dupa 6 ani in temeiul a 4 hotarari judecatoresti
Pentru recuperare debit total suma de baza +penalitatile aferente ,se impune sa solicitati actualizarea sumei
Totodata analizati in comitetul executiv necesitatea sistarii provizorii a utilitatilor pentru restantier
Ati instituit privilegiul imobiliar conform art 51 din L nr 230/2007 ?
@ynocentta,
Vorbim discutii fara solutii!

@sommyint,
Pe baza hotararii ce o aveti acum, executorul judecatoresc scoate apartamentul la vanzare. In 3-4 luni se va vinde poate dupa reducerea succesiva a pretului s.a.m.d.
Prin aceasta vanzare o sa va recuperati cei 8000 lei si alte cheltuieli aferente cu avocatul, executorul...
Dar avand pe rol un proces pentru acelasi apartament, pentru o suma ce priveste alta perioada, formulati o cerere catre executor, insotita de o copie a actiunii in instanta, o copie a ultimei liste de plata si solicitati ca la repartizarea sumelor obtinute din vanzarea prin licitatie a apartamentului sa se retina in contul executorului sumele datorate catre asociatie, asa cum rezulta din adresa inaintata.
Executorul o sa va vireze cei 8000 lei si va retine in contul sau suma de 15.000-16.000 cat este diferenta. Acesti bani o sai obtineti de la executor atunci cand o sa aveti o hotarare definitiva si in procesul deschis acum.
Executorul pastreaza in contul sau acesti bani timp de 3 ani, timp suficient sa obtineti acea hotarare.

Nu stiu ce posibilitati are asociatia dumneavoastra, dar puteti cumpara pentru asociatie acest apartament la licitatie, daca nu se ofera nimeni, cu o suma mica, o suma apropiata de datoria ce o are proprietarul.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Oricum legislatia actuala favorizeaza neplata.
Adriantot a scris:


puteti cumpara pentru asociatie acest apartament la licitatie,
.

In aceasta varianta cine ar fi proprietar al apartamentului ?
Cine urmeaza sa achite obligatiile fiscale aferente ?

Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
ynocentta, utilizator
Proprietar al apartamentului ar fi asociatia de proprietari. Este persoana juridica si poate cumpara.
Obligatiile fiscale aferente venitului incasat din vanzare sunt retinute si achitate la stat direct de executor din suma incasata la vanzarea prin licitatie.

Alte discuții în legătură

Privilegiul imobiliar al asociaþiei de proprietari nichiforov vasile nichiforov vasile Sunt administratorul unui bloc din Braşov În anul 2012, asociaţia de proprietari a făcut demersurile necesare la oficiul de cadastru pentru înscrierea ... (vezi toată discuția)
Executarea silita anabenga anabenga Buna ziua, am o intrebare, daca ma poate lamuri cineva: am cumparat un apartament in urma unei licitatii. Am achitat suma de bani, am inregistrat ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii prin privilegiu imobiliar cristian_conea cristian_conea proprietarul unui apartament are datorii la întreținere; respectivul apartament a fost pus ca gaj pt.un împrumut la o bancă de către proprietar; banca ... (vezi toată discuția)