avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiul imobiliar al asociaþiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiul imobiliar al asociaþiei de proprietari

Sunt administratorul unui bloc din Braşov
În anul 2012, asociaţia de proprietari a făcut demersurile necesare la oficiul de cadastru pentru înscrierea privilegiului imobiliar pentru apartamentul unui locatar care nu mai plătise cota de contribuţie la întreţinere din anul 2008. În acelaşi timp respectivul proprietar mai este dat în judecată de o bancă şi o altă societate pentru recuperarea datoriilor existente. Asociaţia, la solicitarea executorului judecătoresc, trimite în septembrie 2012 datele referitoare la datoria locatarului, care atunci erau de 4500 lei, precum valoarea penalităţilor care depăşeau suma de 4500 lei, însoţite de copii ale listelor de plată luinare.
În luna noiembrie 2013, asociaţia este anunţată de executorul judecătoresc că în luna ianuarie 2014 va avea loc licitaţia pentru vânzarea apartamentului respectivului datornic, prezentând şi a situaţie a datoriilor acestuia, asociaţia fiind trecută numai cu suma de 4500 lei. Asociaţia trimite imediat executorului judecătoresc situaţia la zi a datoriilor locatarului, care atunci erau de 6200 lei, şi valoarea penalităţilor, care conform legii nu poate depăşi 6200 lei. La adresa înaintată nu s-a mai primit nimic de la executorul judecătoresc. Am mers personal la executor, de 2 ori, ca să-l întâlnesc şi să purtăm o discuţie vis-a-vis de situaţia existentă, dar nu l-am putut găsi, ci numai pe câţiva asistenţi care mi-au comunicat verbal, după licitaţie, că după plata datoriilor către ei, restul de bani vor fi împărţiţi proporţional cu asociaţia, banca şi societatea la care avea datorii, iar despre împărţirea banilor vom primi înştiinţare scrisă.
Acest lucru mi se pare incorect!
După licitaţie, cel ce a câştigat apartamentul ne-a contactat la sediul asociaţiei, şi ne-a spus că el a plătit preţul apartamentului şi el nu va mai plăti nimic, indiferent dacă asociaţia va primi sau nu toţi banii. Nu ştim ce va face el mai departe, dar ştim că nici un notar nu va putea să-i înregistreze apartamentul fără adeverinţă de la asociaţie, cum că fostul proprietar şi-a achitat toate datoriile.
Asociaţia înţelege, că executorul vrea să ne dea numai 4500 lei, cât era datoria în 2012, fără penalităţi, şi deci nu la valoarea actuală, 31 ianuarie 2014, care se ridică la aproape 6400 lei plus penalităţile. Este corect aşa?
În această situaţie cum ne recuperăm restul de bani şi penalităţile? ªi de la cine?
Întrucât executorul nu ne-a luat în seamă şi nu a răspuns în nici un fel demersurilor noastre, suntem decişi să informăm din nou oficiul de cadastru asupra situaţiei existente, iar noului proprietar nu-i vom elibera nici o adeverinţă, cu toate că el ne-a spus că nu are nevoie de adeverinţă la notariat, întrucât va primi de la executorul judecătoresc o adeverinţă în care se va specifica că apartamentul este degrevat de orice alte sarcini. Este corect dacă se va întâmpla aşa?
Sunt curios să aflu şi părerea altor persoane avizate.
Cu mulţumiri!
Cel mai recent răspuns: ciponex , utilizator 08:52, 25 Februarie 2014
In primul rand cumparatorul apartamentului nu are nevoie de adeverinta de la asociatie, deoarece si-a cumparat apartamentul prin licitatie. Din pacate!

Executorul judecatoresc nu poate retine ca suma pentru asociatie decat aceea inscrisa in sentinta judecatoreasca.
Asociatia ar fi trebuit sa-si ia masuri prin actionarea din nou in judecata pentru restul de restanta si obtinerea unei noi sentinte.

Asadar restul de bani il vor suporta locatarii sau, daca aveti norocul sa aveti fonduri (de rulment, de penalizari, de reparatii) sa puteti stinge aceasta diferenta din aceste fonduri.
Corect. Noul proprietar a platit apartamentul la licitatie iar din banii incasati, executorul va indestula creditorii (banca, asociatie...).
Daca asociatia a actionat in judecata si are o hotarare pe baza careia a mers la executor, acesta va plati asociatiei atat cat prevede hotararea judecatoreasca si daca prin vanzarea la licitatie s-a incasat o suma suficient de mare sa o acopere.
Asadar executorul poate vira in contul bancar al asociatiei doar suma stabilita de judecator.
Pentru ca procesul (daca ati avut proces, ca nu am inteles), a avut loc acum 2 ani sigur ca de atunci s-au adunat alte debite la asociatie. Asociatia trebuia sa deschida alt proces aceluiasi restantier. Inainte sau in ziua licitatiei asociatia putea inainta o adresa catre executor insotita de documente (ultima lista de plata, copia cererii inregistrata la judecatorie) prin care sa solicite executorului ca sa retina din suma incasata la licitatie, in contul sau, noile sume solicitate in instanta pana la emiterea unei hotarari judecatoresti.
Executorul poate retine suma in contul sau timp de 3 ani, suficient pentru asociatie sa castige procesul.
Asociatiei i se vereaza tot de executor atunci cand are hotararea judecatoreasca, suma de bani prevazuta in hotarare si in limita celei retinute in cont.
Domnule Adrian, imi veti permite sa va contrazic. Executorul judecatoresc nu are nicio obligatie legala de a consemna sume de bani rezultate in urma executarii silite a debitorului, doar in baza unei dovezi facute de asociatie ca a inregistrat o actiune in instanta pe diferente.
Oricum discutia aici e mai ampla. Daca executarea silita a inceput pe legea veche sau dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila. Daca vorbim de legea veche, asociatia isi poate lua adio de la vreo suma rezultata in urma executarii silite (valorificarii bunului imobil), inafara celei care rezulta dintr-un titlul executoriu garantata prin inscrierea privilegiului imobiliar. Daca pe diferente nu ai titlu... la revedere. In cazul fericit in care executorul prin pv-ul de distribuire sume, constata ca a indestulat creditorul/creditorii garantati/preferati si a mai ramas si o diferenta ce urmeaza sa fie distribuita debitorului, atunci asociatia poate solicita in instanta infiintarea popririi asiguratorii, cu conditia sa faca dovada inregistrarii unei actiuni pe dreptul comun. Daca instanta va admite cererea abia atunci executorul are obligatia consemnarii sumelor, pana la obtinerea titlului executoriu pe dreptul comun
Daca vorbim despre o executare pornita dupa februarie 2013, atunci trebuie urmata procedura de la art. 691 C.pr.civ. si urmatoarele.

Legat de adeverinta solicitata de adjudecatar, acestuia ii este necesara la notar, la autentificarea contractului de vanzare-cumparare al imobilului. Niciun notar nu va autentifica un astfel de inscris in absenta acestei adeverinte. A se vedea art. 20 din legea 230/2007. Nici administratorul si nici presedintele asociatiei nu vor putea refuza eliberarea acestei adeverinte adjudecatarului, care, din pacate, nu poate fi obligat la plata sumelor restante ale fostului proprietar.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
ciponex, utilizator
E in regula dar nu vad unde ma contraziceti. Eu sa spun din experienta ca executorul a retinut din suma incasat la licitatie, pentru o perioada de 3 ani...
Dupa un an avand hotararea judecatoreasca definitiva am prezentat-o executorului cu cererea de a vira suma stabilita de judecator in contul asociatiei. Cel executat a mai facut si contestatie la executare, unde dupa doua termene, asociatia prezentandu-se cu inscrisuri si sustineri, judecatorul a respins contestatia celui executat. Executorul a virat asociatiei banii in cont.
Asta e o realitate ce o pot demonstra oricui cu acte concrete si nu povesti.
Daca s-au mai schimbat unele reglementari, o sa ne conformam.
Spuneti ca:
Nici administratorul si nici presedintele asociatiei nu vor putea refuza eliberarea acestei adeverinte adjudecatarului, care, din pacate, nu poate fi obligat la plata sumelor restante ale fostului proprietar.

Oricine poate refuza eliberarea unei adeverinte atat timp cat in acea adeverinta trebuie sa se spuna ca pe apartamentul respectiv nu sunt sarcini, restante...
Si mergand un pic chiar la extrema, orice asociatie (presedinte, administrator) poate sa refuze eliberarea, semnarea, stampilare unei asemenea adeverinte. Cel care se considera nedreptatit poate apela la instanta iar hotararea instantei poate fi folosita in loc de adeverinta la notariat sau oriunde are omul nevoie.

Am inteles ca vorbiti din experienta dvs... eu intreb doar in ce temei executorul a ”retinut” sume pt asociatie, in conditiile in care, mai ales pe cpc vechi, in lipsa unui titlu executoriu, nu se pot distribui sau consemna sume rezultate in urma executarii silite. Faptul ca s-a respins contestatia debitorului nu inseamna neaparat ca executorul a respectat legea. De exemplu se putea respinge contestatia pe exceptia tardivitatii introducerii actiunii sau a netimbrarii acesteia...
Insist, pentru ca ma intereseaza subiectul. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante de la un apartament care se afla in executare juecatoreasca florip florip un locatar al asociatiei de prioprietari (pers.juridica) garanteaza (gireaza) cu apartamentul, un credit bancar pentru a alta persoana fizica in favoarea ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc sau scoatere la licitatie? val3ros val3ros buna ziua...va rugam sa ne lamuriti cu privire la o situatie atipica... un locatar din blocul nostru a inregistrat datorii multe la plata intretinerii drept ... (vezi toată discuția)
Neachitare datorie catre asociatia de proprietari, dupa scoaterea la licitatie a imobilului mirelamari mirelamari Buna ziua. Ieri la sedinta organizata de asociatia de proprietari am aflat ca cel care a cumparat apartamentul scos la licitatie pentru neplata datoriei la ... (vezi toată discuția)